Akçaabat Bir Değerini Kaybetti

Akçaabat Bir Değerini Kaybetti

Akçaabat eğitiminin duayen isimlerinden, araştırmacı-yazar Haydar Kenan Gedikoğlu vefat etti.

HAYDAR GEDİKOĞLU’NU KAYBETTİK

Akçaabat eğitiminin duayen isimlerinden, araştırmacı-yazar Haydar Kenan Gedikoğlu vefat etti.

Bir süredir tedavi gördüğü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vefat eden Gedikoğlu’nun naaşı 9 Mart Çarşamba günü Akçaabat’ın Kuruçam Mahallesi’nde öğle namazının ardından defnedilecek.

Haydar Kenan Gedikoğlu kimdir?

1930 yılında Akçaabat’ın Kuruçam Köyü’nde doğdu. Ömer Kenan Bey’in ve Yeter Hanım’ın oğludur. 6-7 yaşlarına vardığında yaşdaşları arasında kendi kendine okuma yazmayı öğrenen tek çocuktu. Medreseden bozma Şinik İlkokulu’na, bir yıl sonra da Sertkaya Metinganiya İlkokulu’na devam ederek ilkokul diploması aldı. Babasının memur olmasından dolayı ortaöğrenimini değişik illerde ve ilçelerde tamamlayarak, 1950 başlarında önce ilkokul öğretmeni oldu. Arkasından yüksek öğrenimini de tamamlayarak orta dereceli okullarda görev aldı. Çalıştığı çeşitli okullarda Türkçe öğretmenliğinin yanı sıra müdür yardımcılığı, ortaokul ve lise müdürlüğü gibi görevler üstlendi. Akçaabat Lisesi Müdürü iken 1979 yılının başında emekli oldu. 1968-1980 yılları arasında yaşanan toplumsal çalkantılardan o da payını aldı. Yasalara aykırı olarak 6 kez görev yeri değiştirildi. Yirminci Yüzyıl, Varlık, Türk dili, Kıyı gibi dergilere gönderdiği yazıların çoğu yayımlandı. Daha sonra Trabzon’da yayımlanan Hakimiyet, Hizmet, sonhaber, Bayraktar, Yenigün, Karadeniz, kuzey haber gazetelerinde köşe yazıları yazdı, kültür ve sanat sayfaları düzenledi. Kuzey haber Gazetesi’nde ayrıca düzeltmenlik ve genel koordinatörlük görevlerini yürüttü. Akçaabat Postası Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Akçaabat Yeni Haber Gazetesi’nde yerel kültür yazıları kaleme aldı.

Akçaabat ve çevresiyle ilgili araştırmaları 1996 yılında “Akçaabat” adıyla yayımladı. Yine Trabzon yöresinden derlediği halk öyküleri, masallar ve söylenceler 1998’de “Trabzon Efsaneleri ve Halk Hikayeleri” adıyla Trabzon Valiliği Kültür Müdürlüğü Yayınları arasında yer aldı. Aynı yıl Akçaabat’ın en eski eğitim kurumu olan Merkez İlkokulu ekseninde Akçaabat’ın eğitim ve kültür değerlerini inceleyen “Yüzyılların Eğitim Anıtı” adlı çalışması, adı geçen okulun koruma derneği tarafından kitaplaştırıldı. “Doğu Karadeniz Masallar Öyküler Söylenceler” adlı kitabı 2008 yılında Serander Yayınları, “Akçaabat Folkloru” kitabı da 2012 yılında Akçaabat Belediyesi Yayınları, “Trabzon Folkloru” adlı kitabı da 2016 yılında Trabzon Valiliği Yayınları arasına katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bölgeden Haber