Turhan Bektaşoğlu

Turhan Bektaşoğlu

YAŞAYAN GÜZELLİK ORTAMAHALLE

SOKAKLARI, DUVARLARI, KAPILARI, CAMİSİ, MÜZESİ, ÇEŞMELERİ, BAHÇELERİ İLE YAŞAYAN GÜZELLİK…

Tarihi Orta Mahalle Evlerini ömrünüzde bir kez de olsa görmelisiniz.

Tarihe Orta Mahalle Evleri, karadenizin incisi Akçaabat’ta şirin bir yerleşim yeridir. Hava ve deniz limanları olan ilimiz Trabzon’a 10 km mesafededir.

Osmanlı dönemine ait evleri,  konakları, camisi, Arnavut kaldırımlı sokakları, merdivenleri, duvarları, çeşmeleri,  tarihi kilisesi şimdi müze oldu, dik yokuşları ve dar meydanlarıyla yerli ve yabancı turistler ile fotoğraf sanatçılarının ilk adresi olan Tarihi Orta Mahalle evlerine yaya olarak düzenleyecek olduğunuz geziye, Dürbinar Mahallesi ile Orta Mahallenin ortasından geçen Garantina Deresi üzerine yapılan ve iki mahalleyi birbirine bağlayan Hacımusaoğlu köprüsünden başlayabilirsiniz...

Köprüden başlayarak orta bölüme vardığınızda karşınıza iki sokak çıkar. Sol tarafta dik merdivenlerin olduğu Timurci Sokak, ileri düz olan sokak ise Kazancıoğlu sokaktır. Hemen sağ tarafınızda ise 1806 yılında yapılmış Orta mahalle camisini görürsünüz. Bence gelmişken camiye muhakkak uğrayın. Bir bilgi daha verelim, şu an önünüzde ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Kemal ve Nevhan Çolak öğretmenlerden satın alınan eski tarihi konak bulunmaktadır.  Konağın restorasyonu tamamlanmış olup, hizmete açılmayı beklemektedir.

Gezinize iki ayrı yoldan devam edebilirsiniz.

Birinci yol: Orta bölümdesiniz, önce sol taraftan Timurci Sokaktan yukarı  tırmanırken dar-kıvrımlı sokağın her iki yanında, yılların izlerini üstünde taşıyan ahşap bahçe kapıları, bahçe duvarlarından sarkan rengarenk çiçekler sizi selamlar. Dik merdivenli sokakta karşılıklı sıralanmış, özenle restorasyonu yapılmış evlerin cepheleri, üstü kiremitli ahşap bahçe kapıları, nostaljik sokak lambaları buranın günümüzde neden zaman zaman film platosu olarak kullanıldığının cevabını verir. Duvarlar, merdivenler ve konakların kapılarına fotoğraf çekmeyi ve çekinmeyi unutmayınız. Dar yokuşlu sokağı geçip çeşmenin ve çınar ağacının bulunduğu Tarihi Orta Mahalle Evlerinin küçük meydanına geldiğinizde Çınarın altında, tarihi çeşmenin önünde biraz soluklanın.

İkinci yol: Orta bölümdesiniz, direk ileriye doğru giderseniz bu sokağın ismi Kazancıoğlu sokaktır. 100 metre ilerde Belediyece yapılan yöresel ürünlere ait işyerlerinin bulunduğu Sanat Sokağı sizi karşılar. (Bu sokakta gezmenizi, yöresel hediyelik eşyalara bakmanızı ve tabiki alış veriş yapmanızı tavsiye ederiz.) Tekrar sola döndüğünüzde dik bir rampa, sağında ve solunda bahçeleri  olan konaklar mevcuttur. Hemen sağınızda Belediyenin restore edip yemek ve dinlenme tesisi olarak hizmete açtığı Timurciler konağı, karşısında ise Şener’lere ait bahçeli konağı görürsünüz. Duvar ve kapılarına fotoğraf çekmeyi unutmayınız. Aynı güzergah üzerinde Kanoğlu Konağı, Lermioğlu Konağı, Mehmet Efendi Konağı ve Fi Kafe isimli çay, yemek ve konaklama tesisleri sıralanmıştır. Bu tesisleri geçince Birinci yolda olduğu gibi, çeşmenin ve çınar ağacının bulunduğu Tarihi Orta Mahalle Evlerinin küçük meydanına gelirsiniz.

Birinci ve ikinci yolun kesişme noktasıdır çınarın altı, tarihi çeşmenin önü. Sağınız, solunuz, önünüz ve arkanız da tarihi evler ve bahçeleri size bakar sizde onlara  hayranlıkla bakarsınız. Bazı konakların kapıları açıktır, bahçelerine girdiğinizde aşağıda bütün görkemi ile Akçaabat’ı ve Akçaabat limanını, başınızı biraz doğuya doğru çevirdiğinizde de gurur kaynağımız Trabzon’umuzu izleyebilirsiniz. Giderek azalan zeytin ağaçları, koyu nefti yapraklı turunç, mandalina ve Karayemiş ağaçları bahçelerin vazgeçilmezidir. Türlü güllerin, mevsim çiçeklerinin süslediği huzur dolu bahçeler, tarihi Orta mahalle evlerine eşlik eder. Biraz önce uğradığınız çeşme ve çınar altı meydanından yukarıya doğru çıktığınızda ise sizi, 1893 yılında yapılmış Fevzi Paşa İlkokulu ile 1332 yılında yapılmış Orta Mahallenin en eski yapılarından olan tarihi kilise karşılar. Gezinizi tamamladıktan sonra hemen bitişiğinizdeki Akçaabat Belediyesince gelen misafirleri ağırlamak için yapılan çay ocağının bahçesinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz…

Bahçede çayınızı içerken yukarıda bahsettiğimiz Fevzi paşa ilkokulu ve Tarihi Aziz Mikail Kilisesi (St.Michael) tam karşınızdadır. Tarihi kilise 2017 yılında Akçaabat Belediyesi tarafından başlatılan bir çalışma ile etrafı temizlenip, mükemmel bir restorasyonla “Orta Mahalle Müzesi” olarak hizmete açılmıştır. Çayınızı yudumladıktan sonra müzeyi görmenizi tavsiye ederiz. Dış görüntüsü ile sizleri yüzyıllar öncesine götüren tarih kokan bu yapının içerisinde bazı kitabeler, genellikle yöresel belge ve objeler mevcuttur.

Tarihi Orta Mahalle Evlerinin sokakları, merdivenleri, kapıları, camisi, çeşmeleri bahçeleri, müzesi ile ilgili fotoğrafları beğendiğinizi umarım…

Akçaabat Belediyesinin 2016 yılında serbest dalda düzenlediği  “Akçaabat Sevgisi”  konulu şiir yarışması ikincisi Nihat Malkoç’a ait  “Pulathane Şehrengizi” adlı şiirinden bir dörtlük ile geziye son verelim…

Orta Mahallemizde sokaklar dile gelir

Güneş seni çağırır, uykudan uyan şehir!...

Hasretin koyağında bülbüller güle gelir

Yürekten söyleneni kalbiyle duyan şehir!...

Trabzon Akçaabat Tarihi Orta Mahalle Evlerini ömrünüzde bir kez de olsa görmelisiniz…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.