BAŞÖRTÜSÜ

Özellikle 80 ihtilalinden sonra Türkiye’nin gündemine bireysel özgürlükler konusunda büyük sıkıntılar geldiği aşikardır.İşte başörtüsü tartışmaları da maalesef böyle bir dönemde Türkiye gündemine oturmuştur.Zaman zaman gündemden düşse de aslında halledilmemiş,ciddi bir sorun olarak önümüzde durmakta.

Başörtüsüne karşı çıkanlar, başörtüsünün çağdışı bir örtü olarak gördüklerini, laikliğe ve çağdaş Türkiye’ye yakışmayacağını iddia ederler.

Hamid Karzai, Afganistan başbakanıdır hepimiz tanırız. Hamid Karzai bir dönem Dünyanın en şık giyinen lideri seçilmişti. Peki Hamid Karzai kendi yöresel ve milli kiyafeti dışında bir kıyafetle giyindiği görüldü mü?Ben pek görmedim.İşte başörtüsü de Müslüman Türk kadınının milli kıyafetidir,milli örtüsüdür.Onun için bu kıyafetten daha şık,daha çağdaş bir kıyafet yoktur.Artık bunu böyle kabul etmeli ve bir an önce başörtüsüne özgür getirilmeli ve serbest bırakılmalıdır.

Burada hizmet alan,hizmet veren gibi karmaşaya sebebiyet verecek tartışmalarında gereği yoktur.Sosyal alanda da siyasi alanda da hizmet alan ve veren anlamında da herkese başörtüsü  özgürlüğü olmalıdır.Sadece üniformalı olabilecek meslekler burada hariç tutulabilir.Bunlar da polis,asker,hakim,savcı gibi mesleklerdir.Okuyan kız öğrencilerde bunun bilinciyle okurlar ve bu mesleklerin durumunu önceden kabul etmiş olurlar.

Çağdaşlıktan söz edenler,Türkiye’nin eğitimsizliğinden söz edenler hatta özellikle “haydi kızlar okula” kampanyası düzenleyenler,diğer taraftan %99’u Müslüman olan ve inancı gereği başörtüsü takması gerektiğine inanan kız çocuklarını başörtülü okula almayacaksın.Bu büyük bir çelişkidir,samimiyetsizliktir.Bence asıl başörtüsüne karşı çıkanlar gerici,geri kafalı ve yobazdırlar.

Başörtüsü sorunu gündeme gelirken hemen arkasından da toplumsal mutabakattan bahsederler ki;buna hiç gerek yoktur.Çünkü toplumda başörtülü,başı açık gibi bir çatışma yoktur ki toplumsal mutabakat arayasın.Bir taraf dan başörtüsü için referanduma gidilsin tezleri vardır ki; bunu da doğru bulmuyorum.Çünkü başörtüsü temel hak ve hürriyettir, inancın gereğidir ve Müslüman Türk kadının milli örtüsüdür.Böyle bir kavram referanduma sunulur mu?Yani Allah’ın emri milletin oluruna sunulur mu?Böyle bir saçmalık olur mu?

Bu ülkenin çok daha önemli sorunları vardır.Yoksulluğu vardır,bölgeler arası kalkınmışlık problemleri vardır, nimetlerin ve külfetlerin eşit ve adil dağıtılma problemleri vardır,yolsuzluk problemi vardır,işsizlik,adaletsizlik problemleri vardır.Başörtüsü gibi basit konular etrafında Türkiye enerjisini kaybetmemelidir.Meclisteki bütün siyasilere millet adına çağrım, yeter artık bu sorunu çözün ve Türkiye gündeminden düşürün.

Önceki ve Sonraki Yazılar