Osman Nuri Ekim

Osman Nuri Ekim

BİR CUMA GÜNÜYDÜ 2021

BİR CUMA GÜNÜYDÜ 2021

01 Ocak Cuma günü başlayan, 31 Aralık Cuma günü sona eren yıl; 21. yüzyılın 21. Yılı: “2021”.

Şüphesiz 2021, son yılların en çok konuşulan yılı oldu. Felaketler, doğal olaylar, teknolojik gelişmeler, yatırımlar ve yenilikler hemen hepsi 2021 yılına denk geldi. Türk Bilim İnsanlarının geliştirdiği milli aşı TÜRKOVAC’ın şehir hastaneleri başta olmak üzere uygulanmaya başlanması 2021 yılının müjde yılı olarak hafızalarda yerini almasına vesile olmuştur.

Tüm Dünya’yı olduğu gibi Ülkemizi de etkisini altına alan Covid – 19 pandemisinde 2021 yılında Ülkemizde normalleşme sürecine girilse de ortaya çıkan yeni varyantlar endişelere neden olmaya devam ediyor. Çin’in Wuhan Kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, Ülkemizde ilk vakasını 11 Mart 2020 tarihinde göstermişti. Bugünden sonra artan vaka sayıları neticesinde kısıtlamalar hayatımızdaki yerini alarak her türlü sosyal kültürel ve spor faaliyetlerden uzak kalınmıştı. Aşı çalışmalarının tamamlanması, aşı tedarikinin sağlanması ve hızlıca aşı uygulanmasına başlanılması Ülkemizde pandemi sürecindeki normalleşmeyi başlatmış ve uygulanan yasaklar kademeli olarak kaldırılmaya başlatmıştır.  Nihayet 2021 yılında normalleşme sürecinin başlaması vesilesiyle hasreti çekilen günlere, maske mesafe ve hijyen kuralları kapsamında, yeniden dönüldü. Tiyatro, sinema, konserler ve etkinliklere kavuşanlar sanatla hasret giderdiler. Öğrenciler EBA TV yerine okullara giderek eğitimlerine başladılar ve arkadaşlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadılar.

Doğal afetler ve Ülkemizde yaşanan Orman yangınları bizleri 2021 yılında hüzne boğdu. Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ile yayılan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi. Türkiye’nin bütün il ve ilçelerinden yangın söndürmeye destekler gelirken diğer Ülkeler dedesteklerini esirgemedi. Aralarında Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, İspanya, Hırvatistan, Katar ve İran’ın da bulunduğu birçok ülke personel ve araç desteğiyle yangın söndürme ekibimiz arasında yerlerini aldı. Karadeniz’de etkili olan aşırı yağış sonrasında meydana gelen sel, su baskını ve heyelanlar sonrasında Kastamonu, Sinop, Bartın ve Artvin illerinde 88 kişi hayatını kaybederken 230 kişi yaralandı. Bu felaketlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifalar diliyorum. Rabbim Ülkemizi bu ve bunun gibi felaketlerden korusun. İnşallah Ülkemizde böyle felaketler bir daha yaşanmaz.

 

Tüm bunlar yaşanırken Devletimiz tüm birimleriyle çalışmalarını sürdürdü. Cumhurbaşkanlığımız başta olmak üzere; Sağlık Bakanlığımızdan İçişleri Bakanlığımıza, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan Tarım ve Orman Bakanlığımıza kadar Tüm Bakanlıklarımız salgınla mücadeleden afetlerle mücadeleye kadar, yatırımlardan üretime ve terörle mücadeleye kadar çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Sağlık Bakanlığımız bünyesinde kurulan Bilim Kurulu korona virüsle mücadele kapsamında başarılı çalışmalar yapmıştır. İçişleri Bakanlığımız terörle mücadelede takdire şayan çalışmalar yaprak terör örgütlerine göz açtırmamış adeta ülkemizde terörü bitirme noktasına getirmiştir.  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığımız doğal afetler ve yangınla başarılı birşekilde mücadele etmiş ve sonrasında ise bölgelerdeki olumsuzlukları hızlıca gidermişlerdir.Koronovirüs pandemisi, afetler ve ülkemiz çevresinde yaşanan savaşların olumsuz etkilerinden mücadelelerinden ötürü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a minnettar olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, Bürokratlarımıza, sağlık çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

2021 yılında Akçaabat’ımızı değerlendirecek olursak:

Pandemide normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte İlçemizde temel Belediyecilik faaliyetlerimizin yanında Kültür Sanat ve Sosyal faaliyetler hız kazandı. Sanatsal faaliyetlere hasret kalan hemşehrilerimiz, Akçaabat Belediyemizin organizesiyle düzenlenen çalıştaylara, konferanslara, konserlere tiyatrolara ve bunun gibi birçok sanatsal faaliyete kavuşmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadı. 2. Açık Hava Tiyatro günleri ile tiyatro özlemini sona erdiren Akçaabatlılar, 4. Düzenlenen Opera ve Bale Günleri ile eğlenceli zaman geçirdiler. İstiklal Marşını tuvallerine resmeden sanatçıların eserleri ile açılan 1921-2021 bir asrın sergisi ile milli duyguları kabaran Akçaabat Halkı, M.Ö 2000- M.S 2021 yılı sergisi ile Akçaabat’ın tarihini adeta bir film şeridi gibi yaşama imkanı buldu. Pandemiden dolayı ertelenen 30. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları festivalinin hazırlıklarına 2021 yılının sonlarında başlaması halkımız nezdinde heyecan yaratmıştır. 

Sosyal belediyecilik ve temel belediyecilik çalışmalarımızın yanında halkımıza söz verdiğimiz projeleri ve yatırımları hayata geçirmek adına her fırsatta İlgili Bakanlıklarla, Kurum ve Kuruluşlarla görüşmeler yaparak destek taleplerimizi ilettik. Gittiğimiz her kurumdan destek alarak projelerimizi ve çalışmalarımızı yürüttük. Akçaabat’ın şehir Merkezinde bulunan, kurum görüşleri ile yıkılmasına karar verilen, eski hastane binasının yıkımı yapılarak Akçaabat’a bir meydan ve otopark kazandırılmış oldu. Yapımına başlanan Fatih Parkı Düzleneme çalışması ile Ak Cami Meydanını nitelikli hale getirmeyi hedefledik. Mevcutta bulunan Salı (Kadınlar) pazarının yıkımı yapılarak yerine Katlı otopark ve pazar yeri yapılması için ilgili firmaya teslim edildi. Söğütlü Mahallemizde bulunan eski Belediye binasının yıkımı yapılarak Kültür Merkezi yapılması için yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Akçaabat’ımıza özgü “AKÇAHASAT” adında bir markayı 2021 yılında tescil ettirdik. Oluşturulan markanın ürünleri de yine yerli üreticimizin tarafından yetiştirilecek ve Akçahasat tesisimizde işlenip satışa sunulacaktır. Akçaabat’ımızın çehresini değiştirecek olan çarşı bölgesi ile Ortamahallemizde sokak ve cephe sağlıklaştırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Akçakale Kalesinde kazı çalışmalarını yeniden başlatarak tarihi gün yüzüne çıkartıyor ve bu bölgeyi turizme kazandırmayı arzu ediyoruz. Yapımı büyük oranda tamamlanan Pulathane Bulvarı ile şehir içi ulaşımının rahata kavuştuğu bu günlerde Akçaabat’ın Güneyinden geçen yolun proje çalışmalarının devam ediyor olması ve 2022 yılını ilk altı ayı içerisinde inşaat ihalesinin yapılacak olması Akçaabat halkı tarafından müjde olarak kabul görmüştür. Geçmiş dönemlerde Yıldızlıdan başlayarak Söğütlü Mahallemizin bir kısmına kadar gelen Doğalgaz hattını 2021 yılında şehir merkezine kadar ulaştırarak doğalgazı halkımızın kullanımına sunduk.

Evet Cuma günü başlayan 2021yine Cuma günü sona eriyor. Dilerim ki 2021 bütün kötülükleri alıp gitsin. Koronavirüs salgını son bulsun. Ülkemizde felaketler ve doğal afetler yaşanmasın. 2022 yılının ilçemiz, ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için barış, huzur, esenlik ve refah getirmesi temennisiyle, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.

Her ne kadar sürçü lisan ettimse af ola.

Osman Nuri Ekim
Belediye Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum