Nadide Gizem TARAKÇI

Nadide Gizem TARAKÇI

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANI 12 YOLU

           DİYETİSYEN NADİDE GİZEM TARAKÇI

                                                                                                                                                                                                                                              dyt.nadide@gmail.com

'' Diyet yapsam bile bir türlü kilo veremiyorum '' diyorsanız hedefi  metabolizma hızınıza çevirmekte fayda var. Sağlıklı olarak kilo vermenin sırrı yeterli ve dengeli beslenme; yani aslında '' DÜZENLİ VE İYİ ÇALIŞAN BİR METABOLİZMA! '' . Metabolizmanızı hızlandırmayı başarırsanız boyunuza uygun ideal ağırlığınıza kavuşursunuz. Bazı kişilerin metabolizma hızı 40 yaşından sonra düşmektedir. Yani metabolizma hızı üzerinde ayrıca  yaş ve genetik faktörler rol oynamaktadır. Yaş ve genetik faktörlere rağmen metabolizma hızını arttırmak mümkündür.

 İŞTE METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN 12 YOLU:
1) Kas Kütlesini Arttıran Aktivitelerde Bulunun: Vücut kompozisyonu metabolizma hızında çok önemli bir faktördür. Sağlıklı bir metabolizma için yağ kütlesi azaltılmalı kas kütlesi arttırılmalıdır.Yani kas kütlesinin artması, yağ yakımı ve yenilen besinlerin yakılma hızı ile  doğru orantılıdır. Bunun için kas kuvvetini arttıran egzersizlere ihtiyaç vardır. Yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi yağ yakmayı başaran tarzda egzersizlere yönelin. Fakat yapılan egzersiz kadar, egzersizin sürekli yapılması da  önemlidir. Uzun süre orta tempoda yapılan egzersizler, kısa süre hızlı tempoda yapılan egzersizlerden daha etkilidir.
2) Yeterli Miktarda Protein Tüketin:  Proteinler kasların yapısını oluşturmaktadır. Protein içeren besinler yakılırken vücudumuz daha fazla kalori harcamakta ve buna bağlı olarak metabolizma hızı artmaktadır. Yağsız sığır eti, tavuk, balık, hindi, yumurta, fındık, süt ve süt ürünleri protein içeriği yüksek besinlerdir.
3) Şok Diyetlerden Uzak Durun: Hızlı kilo vermek için uzun süre yapılan şok diyetler ( özellikle yüksek protein ve düşük kalorili ) vücuttan su ve kas kayıplarına neden olmaktadır. Vücut kas oranının azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlamaktadır.
4) Kahvaltı Yapmayı İhmal Etmeyin: Güne enerjik bir şekilde başlanılması ve metabolizmanın hızlı çalışması için kahvaltı çok önemlidir. Kahvaltı yapılmadığı zaman açlık çekildiğine ilişkin vücuda sinyaller gönderilmektedir. Bunun sonucunda vücudu korumak için metabolizma yavaşlamaktadır. Kahvaltı  yapanlar, yapmayanlara oranla 4 kat daha fazla şişmanlamaktadır.
5) Öğün Sıklığını Arttırın: Öğünler arasındaki sürenin uzun olması metabolizma hızını yavaşlatır. Burada önemli olan kalorisi yüksek atıştırmalıkların tüketilmemesidir. Aksi takdirde sık besin tüketilmesi kilo alımına neden olabilmektedir. Bu nedenle ara öğünler süt, yoğurt, peynir, ayran, badem, ceviz , fındık gibi kaliteli protein kaynakları ile çeşitlendirilmelidir.
6) Bol Su Tüketin: Metabolizmanın doğru, etkili ve verimli bir şekilde çalışabilmesi; yenilen besinlerin sistemli bir şekilde yakılıp atıkların uzaklaştırılabilmesi için en büyük yardımcımız SU' dur. Günde 500 ml' den fazla su içmek metabolizmayı %20 hızlandırmaktadır. Vücudumuzun günlük en az 2 litre suya ihtiyacı vardır. Metabolizmayı hızlandıran su haricindeki alternatif içecekler bitki çayları, limonata, greyfurt suyu ve ev yapımı buzlu çaylardır.
7) Yeşil Çay Tüketin: Yeşil çay kateşin ve kafein içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandırmaktadır. Araştırmalar sonucu günde 4 -  5 fincan yeşil çay tüketimi ( tansiyon ve hipertiroid hastaları hariç ) metabolizmayı hızlandırmaktadır.
8) Tükettiğiniz İçeceklere Dikkat Edin: Kalorilerin sadece yiyeceklerle değil içeceklerle de alındığı unutulmamalıdır. Alınan her bir fazla kalori vücutta yağ olarak depolanmakta ve metabolizma yavaşlamaktadır. Özellikle alkollü ve şekerli içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Alkol, kola ve gazlı içecekler acıktırır, stresi arttırır, yağlandırır ve karaciğeri yorar.
9) Kahve Tüketin: Tam bir kahve mübtelasıyım diyorsanız tüketim miktarına ( 3 fincanı geçmeyecek şekilde ) ve sıklığına dikkat ederek kahve tüketebilirsiniz. Kahve hem metabolizmayı hızlandırır hem konsantrasyonu arttırır.
10) Süt ve Yoğurt Tüketin: Vücuda yeterli miktarda kalsiyum alımı metabolizmayı hızını arttırmaktadır. Özellikle yağsız / az yağlı süt ve yoğurt kalsiyumun en iyi kaynaklarıdır.
11) Baharat Kullanın: Yemeklerinize toplamda  günde yaklaşık 1 çorba kaşığı kırmızı biber, zencefil ve diğer baharatlardan ekleyerek baharatların metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.  Bunun yanısıra hem yemeğinizin tuzunu azaltmış hem lezzetini arttırtmış olursunuz.
12) Hareketli Olun: Hareketli olmak için; otobüsten bir iki durak önce inip yürümek, arabanızı uzağa park etmek, asansör yerine merdivenleri kullanmayı tercih etmek, evi toplarken birçok eşyayı aynı anda taşımak yerine birkaç seferde taşımak gibi kolay ama etkili alternatif yollar üretin.
                                                                

                                                                                                                                              

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.