AKÇAABATLILAR PLATFORMU

27 Temmuz gecesi tüm Türkiye İstanbul Güngören’den gelen haberle yasa büründü.

Yapılan hain saldırıda birbiri ardına patlatılan iki bomba aralarında 5 çocuğun da bulunduğu 17 sivil vatandaşımızın ölümüne, yüzün üzerinde vatandaşımızın da yaralanmasına neden olmuştu.

Ölenler arasındaki 3 kişinin Trabzonlu olması da ilimizde yaşanan acının daha da büyümesine neden odu.

Terör olaylarının sonrasında basının tavrının sürekli olarak eleştirildiği malûm. Biz hem bu tavıra dahil edilen basın kuruluşlarından olmadığımızı, hem de Akçaabatlı’nın böyle bir olay karşısında tek yumruk olacağını kanıtlamak için küçük bir girişimde bulunduk.

İlçemizdeki tüm siyasi partilerin temsilcilerini ve sivil toplum örgütünün yöneticilerini telefonla ortak bir tavır belirlemek için düzenlemeyi planladığımız toplantıya çağırdık.

30 örgüt tespit etmiştik. 27 örgüt temsilcisi katıldı toplantıya.

Körfez Köfte Salonu’nda, Mehmet kırandi’nin ikram ettiği yemeği yerken aynı zamanda da konuyla ilgili düşünceler dile getirildi ve ortak bir metin oluşturuldu.

Oluşturulmasında CHP İlçe Başkanı Mustafa Nadir’in metninin büyük kolaylık sağladığı ortak mutabakat metni şöyle:

“Terör acımasız, çirkin, çirkin olduğu kadar da kalleş yüzünü bir kez daha masum insanlarımıza göstermiş; 27 Temmuz Pazar günü İstanbul Güngören'de meydana gelen patlamada 5'i çocuk 17 kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda vatandaşımız da yaralanmıştır.

Canice yapılan bu saldırıyı planlayan canavar ruhlu yaratıklar, ölü ve yaralı sayısını artırmak, toplumun moral motivasyonunu olumsuz anlamda etkilemek için olsa gerek, insanlarımızın geninde mevcut olan yardımlaşma duygularını da hesaba ka-tarak, saldırılarını gerçekleştirmiştir.

Vatan, millet ve bayrak sevgisinden yoksun, korkaklık ve alçaklıkları gizlenemeyecek kadar sırıtan, terör ve terörizmden cesaret alarak ayakta durmaya çalışan, düşünce fukarası, akılsız zihniyetin varacağı hiçbir hedef yoktur.

Halkımızın birlik ve beraberliğine kastetmek niyetinde olanlar, bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de asla başarıya ulaşamayacaklardır.

Terörü ve bu alçaklığı yapanları şiddetle kınıyoruz.

Masum insanlarımızın ölümüne ve yaralanmasına neden olan ve uzun yıllardır bu toplumun kaderi haline gelen, terörün ve terör odaklarının susturulması için gereken neyse yapılmasını istiyoruz.

Akçaabatlı sivil toplum örgütleri olarak bu mücadelede her zaman aktif olarak görev almaktan ve bu milletin bekası için son nefesimize kadar çaba harcayacak olmaktan da gurur duyacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Allah milletimize sabır, ordumuza ve güvenlik görevlilerimize güç, alçakça saldırıda şehit olanlara rahmet ve yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar versin.”

Bu ortak metinde kimlerin imzası yoktu ki. Yaptığımız davete icabet eden herkes hiçbir çekince koymadan metnin altına imzalarını attı.

Herbirinin temsil ettiği kitle baz alınırsa neredeyse tüm Akçaabat oradaydı. Körfez Köfte Salonu'nun mekân oluşturduğu platformda metne imza koyan isimler şunlar:

Osman Çavuş (AK Parti İlçe Baş-kanı), Mustafa Nadir (CHP İlçe Baş-kanı), İsmet Kırali (MHP İlçe Başka-nı), İbrahim Karabacak (Demokrat Parti İlçe Başkanı), Osman Hacısalih-oğlu (Saadet Partisi İlçe Başkanı), Köksal Baş (Bağımsız Türkiye Partisi Akçaabat İlçe Başkanı), Yaşar Sivri-kaya (Esnaf ve Sanatkârlar Odası Baş-kanı), Osman Zeki Alşan (Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Koope-ratifi Başkanı), Metin Güneysu (Şo-förler Odası Genel Sekreteri ve Kam-yoncular Kooperatifi Müdürü), Ab-dullah Sevim (Minibüsçüler Koopera-tifi Başkanı), Mustafa Hikmet Eyüp-oğlu (Ziraat Odası Meclis Başkanı), Eyüp Gedikli (Muhtarlar Derneği Başkanı), Mahmut Sivrikaya (Akça-abat Fiskobirlik Yönetim kurulu Baş-kanı), Ali Kalaycı (Küçük Sanayi Si-tesi Yapı Kooperatifi Başkan Vekili), Ömer Başaran (Akçaabat Emniyet ve Asayiş Hizmetlerini Destekleme Derneği Başkanı), Asalettin İsak (Ata-türkçü Düşünce Derneği Başkanı), Adnan Topsakal (Akçaabat Toplum Gönüllüleri Derneği Başkanı), Hüse-yin Eyüpoğlu (Memur-Sen Akçaabat Temsilcisi), Cevat Şal (Türk Eğitim-Sen İlçe Temsilcisi), Kemal Kocaman (Eğitim Bir-Sen Akçaabat Temsilcisi), Engin Erbaşaran (Belediye-İş Sendi-kası Şube Başkan Yardımcısı), Fatih Gedikli (Akçaabat Ülkü Ocağı Başkan Yardımcısı), Hasan Şentürk (Trabzon Barosu Akçaabat Temsilcisi), Celal Ay-dın (Esnaf ve Sanatkârlar Odası Denet-leme Kurulu Başkanı), İsmet Mısır (Akçaabat Emniyet ve Asayiş Hizmet-lerini Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı).

Toplantıya işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamayan Anavatan Partisi İlçe başkanı Ali Köroğlu, Demokratik sol parti Akçaabat İlçe Başkanı Nedim Şahin, Din Görevlileri kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Aydın Abanoz ve Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı Halil İbrahim Albayrak da hazırlanan ortak metne imzalarını koydu.

Hazırlanan metni kamuoyuyla da paylaşmak istedik toplantıda.

Muhtemelen bu gazete elinizde olduğunda basın açıklamasını da yapmış olacağız.

İnanıyorum ki bu isimlere yüzlerce kişi daha dahil olmuştur.

İstanbul Güngören’de yaşanan bu olay Akçaabat’taki toplumsal dinamik-leri harekete geçirdi. Aynı manzaranın Trabzon’a, oradan da tüm Türkiye’ye yayılması ortak arzumuz.

Terörle yaşamaya mecbur olan bir ülke değiliz. Olmayacağız da. Terörden korkmadık, korkmayacağız da.

Ancak bugüne kadar hep bir toplumsal pasiflik içerisindeydik.

Bu son oluşum onu da kırdı.

Artık teröre karşı pasif de olmayaca-ğız.

Akçaabat tek bir güç olabilmişse Türkiye’de bunu başarır.

 

KANAAT ÖNDERİ

Şoförler Odası Genel Sekreteri Metin Güneysu ile aylardır toplumdaki kanaat ön-derlerinin olmamasının yarattığı sıkıntının önüne geçecek bir oluşumu planlamak için kafa patlatıyorduk. Daha doğrusu Metin kardeşimin zorlamasına ayak uydurmaya çalışıyordum.

Epey de bir mesafe aldık düşünsel bazda bu uğraşımızdan.

Bu düşüncemizi sizle paylaşacak zamanı da oldukça yakınlaştırmıştık.

Tam bu arada İstanbul Güngören’deki terör olayı Türkiye’nin gündemine oturdu.

Terörden hiçbir iyi sonuç çıkmaz ama galiba bizim uğraşımıza bir katkısı oldu.

Akçaabatlı sivil toplum örgütlerinin yöneticilerini ve siyasi partilerin temsilcilerini bir araya getirdiğimiz toplantıda gördük ki hemen hemen herkes bizim gibi bu eksikliği hissediyormuş.

Terör sıcak bir mevzuydu. Hemen tepki gösterilmeliydi.

Bir dahaki toplantıyı Akçaabat için yapmayı planladık. İnşallah toplanırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.