Yaşar Sivrikaya'dan "Bu Nasıl Bankacılık"

Yaşar Sivrikaya'dan "Bu Nasıl Bankacılık"

Yaşar Sivrikaya'dan "Bu Nasıl Bankacılık"

Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya bankalara sert çıktı.

Sivrikaya yaptığı açıklamada

"KOSGEB hazine destekli krediler esnaf ve sanatkârlarımıza hazine tarafından faiz desteği sağlayan 20.000 TL ve 50.000 TL aralığında olan krediler hükümet tarafından esnaf ve sanatkârlarımızın piyasa koşullarında önünü açmak ve rahatlamak amacıyla sunulan kredilerdir.

20.00  TL KOSGEB destekli kredide kesinti 60. 00 TL civarında 50.00 TL KOSGEB destekli kesinti 150.00 TLcivarında olacak şekilde belirtilmiş olup bu tutarların ve oranların üzerinde gerçekleşen kesintiler hem hükümet kanadında hemde KOSGEB tarafından yapılmaması için finans sektörü uyarılmıştır.Bir çok kez uyarılmalarına rağmen bankalar yine bildiğini okuyor okumayada devam ediyor. Özelliklede bazı bankalar esnafımıza KOSGEB kredilerinde paket adı altında yüksek tutarlı kesintiler ile sigorta masrafları çıkartmakta olup 60.00 TL tutacak olan tutar 600.00 ile 750.00 TL ye kadar çıkmaktadır. Haksız ve esnafımızı vatandaşlarımızı mağdur edecek bu kesintilere itiraz edildiğinde ise KOSGEB tarafından onaylanan krediler esnafımıza kullandırılmama ile tehdit edilmektedirler. Esnafımız hak ettiği krediyi alamamaktadır. Esnafımız mağdur olmaktadır. Bu mağduriyetler bununlada bitmiyor yıllık revize ücretleri ipotek tahsis ve fek ücretleride her banka ayrı ayrı keyfi uygulama yapıyor bunlara özelliklede bazı özel bankalar müşterilerinden kredi ve revize ve tahsis ücreti adı altında 1000.00 TL ye yakın masraflar tahsil etmesi ve kredi teminatı olarak verilen gayrimenkul ipoteklerinin tapu dairelerinde banka lehine ipotek tesis edilmesi veya ipoteklerin kaldırılması aşamasında esnaflarımızdan ve vatandaştan 1000 TL üzerinden tahsilat yapılmaktadır.Fek yani ipoteğin kaldırılması ücreti adı altında alınan 1000.00 TL üzerinde alınan bu paradan bankanın hiçbir uğraşı olmadan bit tuşa basarak bu parayı talep etmesi hiçbir yasaya ve vicdana uymayıp sadece esnafımızı mağdur etmekten başka bir şey değildir.

Yine hesap işletim adı altında esnafımızdan 6 aylık ve yıllık dönemlerde 250.00 TLve 500.00 TL arası haksız tahsilatlar yapılmakta KOSGEB den kredi kullanma hakkı tanınan esnaflarımıza sicilin bozuk denerek önleri kesilmekte hükümet tarafında çıkarılan sicil affı tanınmamakta ve bir çok esnafımız sicil yüzünden bu paradan faydalanamamaktadır.  Hayrettir ki aynı bankanın değişik şubelerinde bile bazen uygulama farklı sicilin bozuk denen bir kişiye bir başka banka krediyi vermezken bir başka banka kredi veriyor. Burada da BDDK kurullarına uyulmuyor demektir. Bütün bankaların uygulama şekli değişik bunun bir ortak noktası yokmu bunu çözemedik. Dünyadaki krizlerde dünya bankalarının çoğu zarar ederken yurdumuzda hiçbir banka zarar etmemiş kârına kâr katmıştır çünkü esnaftan ve vatandaştan kaç türlü kaç kalem adı altında para alındığını kendileri dahi bilmiyor o kadar çok ki

Bankalar müşterilere bilgi verilmeden sigorta kesintileri yapılmakta olup oysa kredi kartı ve hesaplarından yapılan her türlü kesinti müşterinin bilgisi ve izni dahilin de imza karşılığında yapılmak zorundadır. Oysa bazı bankalar bunu dahi ihlal etmektedir." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Haberler