Vekille Akçaabat'ı Konuştuk

Vekille Akçaabat'ı Konuştuk

Ak Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur ile yaptığımız röportaj.

 

 RÖPORTAJ:Derviş  ALTUNTAŞ

 

Akcaabathaber.com : Sayın Mustafa Cumur, 2. Dönem milletvekili seçildiniz. Bu süre zarfında Akçaabat’ta gelecekte sizin dönemizi hatırlatacak en önemli çalışmalarınız nelerdir?

 

Milletimiz bizlere 2 dönem vekillik görevi verdi. İlk dönemi iyi kullandık ve 2.Dönem bize olan destelerini daha da artırarak sürdürdüler. Öncelikle onlara teşekkür ediyorum

Bu dönemlerde birçok projeyi Akçaabat’a kazandırmak için çaba harcadık Bunlar Organize sanayi Bölgesi başta olmak üzere, Işıklar Suyu Projesi, Akçaabat devlet Hastanesi inşaatı, Eğitim alanındaki okullaşma ve Üniversite, Köylere verdiğimiz hizmetler, Balıkçılarımız için Balıkçı barınakları gibi birçok alanda çalışmamız oldu. Akçaabat’a TOKİ konutlarını kazandırdık. Akçaabat’ta hem Yıldızlı Beldemize hem de Sarıtaş’a TOKİ kontları yapılması için gayret gösterdik.

Akçaabat organize sanayi bölgesi bizim hayallerimizden birisi idi Hamdolsun bunu gerçekleştirdik. 2009 yılında buraya kazmayı vuracağız. İkinci olarak Akçaabat Devlet Hastanesi bizim için olmazsa olmazlardandı ve bunu da hallettik.

Işıklar İçme suyu

Işıklar suyu bizim hayallerimizden birisi idi zamanın Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin  yardımı ile bu konuda büyük adımlar atık ve proje devam ediyor. Bunun kısa südre tamamlanmasını arzu ediyoruz. Bu su Akçaabat’ın 35 yıllık su ihtiyacını karşılayacak durumda.

Küçük balıkçı barınaklarımız var ilçemizde bunlar Akçakale, Darıca Mersin ve diğer balıkçı barınakları bizim içinde önemli buralarda Akçakale’yi tamamladık.

 

Akcaabathaber.com: Orta mahallenin durumu içler acısı Burada bir tarih yok olmayla yüz yüze burada merkezi hükümetin ve belediyenin üzerine düşen görevi yerine getirmediğini görmek mümkün. Bu tarihi dokuyu kurtarmak için bir çalışmanız olacak mı?

 

Mustafa CUMUR “Orta mahalle evlerine gereken ilgiyi gösteremedik. Burada hem biz kabahatliyiz hem belediye Akçaabat’ımızın geleceklerinden bir tanesi idi. Bizim gelecek nesillerimize bırakabileceğimiz en güzel eserlerden birisi olacaktı. Atalarımızın bize bıraktığı mirasa biz sahip çıkamadık. Biz burada çok güzel bir kentsel dönüşüm yapabilirdik. Bunu yapamadık. Belki belediye ile iktidarın aynı partide olmaması Ortamahalle ile ilgili gereken yapılamadı. Bu konuda belediye ve biz ortak bir noktada buluşup aynı konu üzerine kafa yormalıydık. Yinede meclis üyeleriyle bu konu için bir araştırma yaptık ama yaptığımız araştırmayı hayata geçirme fırsatı bulamadık.

Safranbolu’ya bakıyoruz yerleri bizden güzel değil ama adamlar yerlerinin kıymetini bilmiş ve yerlerini çok iyi değerlendirmişler. Biz de bunu gerçekleştirmeliyiz. Bunu yaparken belki morta mahalledeki bazı vatandaşlar bize kızacak ama bunu yapak zorundayız.. Bunu başarırsak hem oradaki insanların yaşam kalitesi yükselecek hem de tarihimize sahip çıkmış olacağız.

Sadece Orta mahalle değil turizm için yayla kentler ve ilçeye turist kazandıracak diğer mekânlar için kafa yormalıyız. Bu ilçede bir eğlence merkezi olabilir. Yapacak olduğumuz eğlence merkezinde hayvanat bahçesinden türünde mekânlar oluşturup buna orta mahallenin güzellini ilave edip doğu Karadeniz bölgesinde olmayan en cazip eğlence merkezini yapmalıyız. Buna önderlik yapmalıyız.  İnşallah gelecek yıldan itibaren mesaimizin büyük bir kısmını turizm üzerine harcayacağız. Çevre olu Şinik OSB ve Hastane ihalesi ile uğraşırken Turizme fazla mesai harcayamadık Bunu gelecek yıl telafi edeceğiz.

 

Akcaabathaber.com: Akçaabat’a bir Üniversite kazandırmak için girişimleriniz olduğunu biliyoruz. Gelinen noktada Akçaabat’a üniversite kazandırabilecek misiniz?

Mustafa Cumur: Akçaabat Üniversitesi için girişimde bulunduk. Akçaabat’ta mevcut Fatih Eğitim Fakültesi için Fatih Üniversitesi olması için gerekli girişimlerde bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz. En büyük Hayallerimden biriside Akçaabat’a Fatih Üniversitesini kazandırmak. Bu benim üzerinde en çok durduğum konulardan birisidir. Bunun için kanun teklifi verdik. Ancak 81 tamamlanmadan ilçelere Üniversite açılmayacağı yönünde karar alınmıştı, şimdi 81 il tamamlandı. Önümüzde ki meclis açılınca bunu tekrar gündeme getireceğiz. Diğer yandan yılbaşına kadar Eski tekel binasındaki Üniversitemiz hazır olacak burada yaklaşık 3 bin öğrenci eğitim görecek Bunlar Akçaabat’a yeni bir hareket kazandıracak.

Tekel Binası Özelleştirme idaresinde…

 

İlçemiz Çınarlık köyünde bulunan Tekel tesislerinin özelleştirilmesi için gerekli işlemler devam ediyor. Burada bir Fakülte yapmak niyetindeyiz.

 

Akcaabathaber.com: Akçaabat’ın önemli sorunları nelerdir sizce…

Akçaabat’ın sorunlarını ilçe başkanımız sağ olsun birkaç toplantı yaparak masaya yatırdı ve eksikleri ortaya çıkarma adına güzel toplantılar oldu. Buna bazıları katılmadı. Bunu yaparken biz kendi ilçemizi 1.Sınıf ilçe yapmak için gayret göstermeliyiz. Bunun için sanayiden Sağlığa, sağlıktan Eğitime her konuda gelecek için planlama yapmalıyız. Biz bun aşamalı olarak gerçekleştirmeliyiz.

Akçaabat imarda sınıfta kalan bir ilçe

Akçaabat’a bakıldığı zaman imar yönünden çok kötü olduğunu görmek mümkün. Binalara bakıyorsunuz biri 10-12 kat yanında 4-5 katlı bina veya bu binaların ne asansörü ver nede yangın merdiveni. Asansör boşluğu bile yok. Binalar bitişik nizam yapılmış ve Allah göstermesin büyük bir yangında itfaiyenin fazla yapacağı bir şey yok. Burada donanımı da çok önemli, Yeterli donanıma sahip araçlarda yok Akçaabat’ta.

Önümüzdeki yıl Akçaabat Düzköy yolunu duble yol yapmak için programa aldırmayı planlıyoruz.

Akçaabat Belediyesinin 18 uygulamasını yapıp bitirmesini sabırla bekliyoruz. Bu projeyi Akçaabat için hayati projelerden biri olarak görüyoruz. Akçaabat’ı güneye doğru büyütecek önemli bir proje ama işler biraz yavaş ilerliyor.

 

Sağlık Ocağımız ihale edildi ama farklı sorunlar ortaya çıktığı için ihale iptal edildi. Bu ihalenin de kısa sürede yapılmasını bekliyoruz. Bu sayede Yaylacık mahallesine çok modern bir sağlık ocağı kazandırmış olacağız.

 

 

Kapalı Spor Salonu yatırım programına aldırdık…

Akçaabat lisesinin arka tarafına spor salonu yapılması için proje yaptık ama DPT den bu proje onay alamadı. Şimdi konferans salonu ve spor salonun birlikte olduğu bir proje yapılacak.

 

Akçaabat’ta ciddi anamda otopark sorunu var….

Sokaklara bakın otopark haline gelmiş insanlar araçlarını rahatça çekecekleri bir yer yek. Trafik sorununu bir şekilde halletmemiz gerekiyor. Burada 5 yıllık veya 10 yıllık planlamalar yapılır bu planlamada Akçaabat çok eksik kalmış. Hem yeşil alan konusunda hem de otopark konusunda eksik kalmış.

 

İktidara geldiğimizde 40 yataklı hastane vardı, şimdi 150 yataklı hastanemiz var. Ama buda yetmiyor. Bizde hedefimiz 2 yılda hastaneyi bitirmek olacak. Arsa bulursak Akçaabat’ta bir dal hastanesi kazandırabiliriz. Bunun için uğraşacağız.

 

Akçaabat Işıklar suyu ile sağlıklı su içecek..

 

Ben Akçaabat 1985 yılında geldiğimde Işıklar suyundan bahsediliyordu. Ama bunu Akçaabat’a getirme başarısını kimse gösteremedi Bizim hedefimiz 2009 yılında kazmayı buna vurmaktır. 2 yıl içerisinde Akçaabat sağlıklı bir suya kavuşacaktır.

 

 

Akcaabathaber.com: Çevre yolu planlandığı hızda gidiyor mu?

 

Mustafa Cumur: Çevre yolu için belediye hızlı çalışmadı.

 

Karayolları ile Akçaabat belediyesi arasına Akçaabat’ın güneyinden geçecek yol için bir protokol yapılı ve protokolde belediyenin kamulaştırma işini yapacağını taahhüt etti. Ama on dört ay oldu hala daha kamulaştırma işini halledemediler. Yılbaşına kadar da ancak belli bir bölümün kamulaştırmasının yapılabileceği söylenmiş. Bu gecikme benim içimde yara oldu. Biz uğraşıyoruz bu yatımımı Akçaabat’a getirmek için uğraşıyoruz, siz gelmemesi için uğraşıyorsunuz. Bu yol Akçaabat’ın can damarı. Bunun geciktirilmelinize ne sağlar. Bu yatırım yapılamazsa karayolları bu yatırımı başka bir alana kaydırırsa o zaman bunun sorumluluğunu altından nasıl kalkacaksınız.  Bunu belediye bu hale getirmemeli idi. Ama bu yolu mutlaka kısa sürede hayata geçireceğiz.

 

AKÇAAAT'IN EN ÖNEMLİ EKSİĞİ ADLİYE SARAYI…

 

 

Mustafa Cumur “Akçaabat’ın en önemli sorunu şuan için adliye sarayıdır. Adliye sarayımızı da bu yıl kamulaştırmasını yapıp kısa sürede inşaata başlamak istiyoruz. Bunun için en önemli sorun arsa sorunu bunu halletmeye çalışıyoruz. Bugün adliyenin bulunduğu bina ilçemiz için yeterli olmadığı ortadadır Bunu mümkün olduğunca kısa südre halletmeliyiz.

 

Akcaabathaber.com: Belediye Meclis üyeleriniz son yapılan kongre sonrası partiden istifa ettiler Bu istifaları nasıl değerlendirdiniz.

Mustafa Cumur: Arkadaşlar siyaseten yanlış yaptılar. Bu arkadaşlar benim can dostum arkadaşlarım. İstifa ederken Bize danışmak zorunda idiler. Beni aramaları lazımdı. Hala ne sebepten dolay istifa ettiklerini anlamış değilim. Bana göre vatandaşa verilen sözleri yerine getirememenin eksikliğini kendilerinde hissettikleri için kaçmışlardır. İstifa acizliktir ve tek taraflı alınan bir karardır. Bunu uygularken aile kavramını göz önünde almalı idiler. Bunu yapmadılar. Belediye meclisi olurken araya dam koyarak beni aradılar ama istifa ederken arama zahmetinde bulunmadılar. Ama bu trenden inen bir daha binemez.

Akcaabathaber.com: Yerel seçimler yaklaşıyor ve Türkiye genelinde çok konuşulan belediyelerden biriside Akçaabat Belediyesi. Belediyeyi Ak partili yapabilecek misiniz ve nasıl bir aday düşünüyorsunuz?

 

Mustafa CUMUR: Akçaabat ismini duyunca heyecanlana bir adayla seçime gireceğiz. Adayımız bize sürekli üreten Akçaabat duyunca heyecan duyan birisi olmasını isterim.

 

Akçaabat kelimesini duyunca heyecanlanan birisiyim. 27 bin oydan 38 bin e çıktık bu bize daha çok hizmet yapmalıyız. Akçaabat belediyesine bakıldığı zaman Şefik Bey iyi hizmetler yaptığını söyleyebiliriz.  Ama Bakıyorum şimdi geçmişte Karadeniz sahilinde akla gelen en önemli ilçeler Ünye ile Akçaabat’tı. Ancak şimdi birçok ilçe daha bu unvana eklendi. Biz yerimizde sayıyoruz. Ünye’de ve diğer ilçelerde olan çalışmaları görünce kıskanıyorum. Biz niye bunlardan geri kaldık. Potansiyel olarak eşit sayılırız. Ama biz onlardan geri kalıyoruz. Bunu hemşerilerimin değerlendirmesi lazım.

Burada şunu düşünün; Karadeniz sahil yolu arkadan geçmiş olsaydı ve sahilimiz olmasaydı a Belediye başkanı halkın karşısına ne yaptım diye çıkacaktı. Burada yiğidi öldür hakkını ve. Belediyeyi temiz yönetti ve kurumsallaştırdı, bunun yanında akılda kalan bir icraatı yok denecek kadar az. Ama 15 yılda yapılan işler ile diğer ilçelere göre çok geride kaldık. Bu arayı kapatıp öne geçirecek dinamik bir başkana ihtiyacımız var. Biz böyle bir aday ile seçime gireceğiz. Akçaabat Ak partili belediyeyi bekliyor. Merkezi yönetimden Akçaabat’a kazandırdıklarımızla birlikte yerel yönetimle birlikte çok daha fazla hizmet kazandıracağız. Bizim halkımız her şeyi görüyor. Genel seçimde bize verdikleri desteğin daha fazlasını bu seçimde daha fazlasını verecektir.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akcaabathaber.com: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Mustafa Cumur: Ben teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
30 Yorum
Röportaj