Üretim Alanlarını Artırmalıyız

Üretim Alanlarını Artırmalıyız

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, Koronavirüsle mücadeleye yönelik açıklamalarda bulundu.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, Koronavirüsle mücadeleye yönelik açıklamalarda bulundu.

Pehlevan, açıklamasında alınan tedbirlere vurgu yaparak Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde Bölge illerinde ki tarım sektörünün bütün paydaşlarının bulunduğu “Arı Tarım Komisyonu" kurulması gerektiğini söyledi. Pehlevan, “Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve tüm Dünyayı etkisi altına allan korona virüs (Covid-19) ülkemiz ve ilimiz arıcılığına olması muhtemel etkilerini en aza indirilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Bu kara günleri mümkün olan en az hasarla atlatmanın yolu planlı ve bütüncül hareket etmekten geçer. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde Bölge illerinde ki tarım sektörünün bütün paydaşlarının bulunduğu “Arı Tarım Komisyonu" kurulmalıdır. Bu komisyon eşgüdüm halinde, stratejik sektör olan arı yetiştiriciliği için üreticiden tüketiciye kadar sektörün bütün paydaşlarıyla planlanmalıdır. Bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, Üniversiteler, Araştırma kuruluşları, ilgili Özel Sektör ve özellikle sahada tarımsal faaliyetin içinde bulunan İlgili STK'ların katılımı sağlanmalıdır.” dedi. 

ÜRETİMİMİZİ VE ÜRETİM ALANLARIMIZI ARTIRMALIYIZ 

Pehlevan, açıklamasında devletin tüm kurumları ile mücadele ettiğini vurguladı. Başkan Pehlevan, “Ülkemiz ve Dünya ciddi bir imtihandan geçmektedir. Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs ile mücadele kapsamında Devletimizin her organı maksimum düzeyde mücadele etmektedir. Arıcılık sektörü, Devletimizin almış olduğu tüm tedbirlere hassasiyetle uymuştur, uymaya da devam edecektir.  Dünya bal üretiminde 500 bin ton kapasitesi ile zirvede bulunan Çin’de yaşanan salgın nedeniyle üretimde aksamalar yaşanmaktadır. Bal üretiminde Çin'in ardından 114 bin ton üretimle ikinci sıradayız. Floranın zenginliğinden dolayı Dünyanın en kaliteli balları ülkemizde üretilmektedir. Ülke olarak iyi bir planlama ile bal üretiminde dünyanın bir numarası olabiliriz. Önemli olan bu kriz dönemde bunu nasıl artırabiliriz konusuna kafa yormamız gerekir. Biz bu dönemi daha iyi değerlendirerek, üretimimizi ve üretim alanlarımızı artırmalıyız. Salgın nedeniyle sorunlarımıza üretim odaklı çözümler aramalıyız.” ifadelerini kullandı. 

ÖNLEM ALINMALI

Önlem alınmadığı takdirde arı Türkiye arı popülasyonunun aşırı zarar göreceği kaçınılmaz olduğunu söyleyen Pehlevan, şunları kaydetti: “Türkiye’de 72 bin 702 arıcının 10 bin 702'sinin 65 yaş üstündedir. Ülkemizin %70 -75’i gezginci arıcıdır. İlimizde ise arıcılık faaliyeti yapan 2.170 işletme, 236.928 kovan ile 2.600 ton bal üretimi yapılmaktadır. Trabzon Türkiye’nin en çok bal üreten iller arasındadır. Arıcılık 9-10 ay bilfiil uğraşılması gereken bir üretim faaliyetidir. İçinde olduğumuz aylar, mevsim itibariyle arı bakımının yapıldığı ve ürün hasat etme öncesinde güçlü popülasyon oluşturma açısından son derece önemli dönemdir.  Bu mevsimde bakımı ve yeterli beslenemeyen arı kovanlarının sönmeleri kaçınılmazdır. Zaten son yıllarda arıcıların sebebi bilinmeyen arı ölümleri zor günler geçirmektedir. Birde şu an içinde bulunduğumuz durumdan dolayı kışı da zor şartlarda atlatmış olan arıların bu aylarda iyi bakım ve besleme yapılmaması halinde Türkiye arı popülasyonunun aşırı zarar göreceği kaçınılmaz bir gerçektir.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler