Teşkilatlar Bizi Bağrına Bastı

Teşkilatlar Bizi Bağrına Bastı

AK Parti Trabzon milletvekili aday adayı Adnan Cevher, temayül sonucunu ve liste şansını değerlendirdi.

Adnan Cevher, mühendis. Trabzon’da Bölge Müdür Yardımcılığı görevindeyken İstanbul Bölge Müdürlüğüne atandı. 3 yıl süreyle burada görev yaptı ve başarılı oldu. 3 yılın sonunda gerekçesiz Erzurum Bölge Müdürlüğüne verildi, ardından Edirne Bölge Müdürü oldu. 2011 seçimleri için istifa etti ve aday adayı olarak Trabzonlularla buluştu. Temayül yoklamasında herkesi şaşırtacak bir oy aldı. 370 oyun üzerine çıkan Adnan Cevher şimdi Ankara sınavına hazırlanıyor. Adnan Cevher’le örgütlerle yaptığı görüşmeleri ve liste şansını konuştuk. Önemli tespitleri var:  

AKÇAABAT AJANS: Sayın müdürüm geldiniz, Trabzon AK Parti’nin temayül yoklamasına girdiniz ve gerçektende beklenen oy yüzdesini aştınız. Çalışmalarınızla ilgili bilgi almak istiyorum?

ADNAN CEVHER: Trabzon’da çalışmalara Tonya’dan başladım. Tonya, Vakfıkebir Beşikdüzü. Diğer taraftan Sürmene, Of, Araklı tüm ilçeleri dolandıktan sonra son gün Akçaabat ile Arsin’de finali yaptık. Cumartesi günü de Hayrat’ı tamamladık. İlk gittiğimde medyadan beni tanıyorlardı ama çoğunlukla yöneticiler tanımıyorlardı. Ayrılırken, 5 dakika konuşmadan sonra ‘Adnan Bey biz sizi çok sevdik keşke daha önce tanışma fırsatımız olsaydı’ deyip vücut diliyle bana bu işi yapabilecek kapasitede olduğumu ima ettiler. Bunun da sonuçlara yansıdığını görüyorum. Adaylarımızın kendi içinde uyumu ahengi güzeldi. Bence güzel bir yarış oldu. İyi bir deneyim oldu.

AKÇAABAT AJANS: Bundan sonraki süreçte devam edecek Dünya Ticaret Merkezi’nde tercihler yapıldı ama genel merkez ayağı da var. Temayül tam belirleyici değil, süreç devam ediyor. Listelerde yer bulmak zor mu olur acaba?

 

ADNAN CEVHER: Temayülde beklediğim oyu aldım. İstanbul, Erzurum ve Edirne Bölge Müdürlüklerini yaptım. Trabzon’un yerel bürokratı değildim. Bu 5-6 günlük kısa sürede kendimi anlatmayla partinin bu kadar bir teveccühü bana oldu. Ahmet Metin Genç 10 yıldır bir fiil içinde. ‘5-6 yıllık performans gösterdin’ dedi. 400’e yakın oy almak önemli. Benden öndekiler Salih Cora. Onlar da yıllardır partinin içinde olan kişiler, ben dışarıdan bir bürokrat olarak geldim. Tüm ilçelerden güzel bir teveccüh ile karşılaştım güzel bir oy aldığımı düşünüyorum.

AKÇAABAT AJANS: Adnan Bey, yüzdeye vurursak size yapılan tercihler, kısa sürede teşkilatlar kurduğunuz yakın diyalog mu, yoksa İstanbul Bölge Müdürlüğündeki başarılı çalışmalarınız ve Trabzonlular için risk almanızdan mı kaynaklanıyor?

ADNAN CEVHER: İnsanlar giyinişleriyle karşılanır, konuşmalarıyla uğurlanır. Bizim tabi ki bürokratik kariyerimiz güzel ama her bürokratik kariyeri iyi diye siyasi kariyeri iyi olacak diye bir şey yok. Bu adam bürokraside iyi ama partide nasıldır diye tanımak istediler. Temayül yoklamasında 15 kişilik hanım kardeşlerimiz çağırdı, gittim. Dediler ki, biz il yönetimindeyiz, biz sizin 5 dakikalık konuşmanızdan etkilendiğimiz için oyumuzu veriyoruz. Bu beni çok sevindirdi. Temayülde şöyle bir karışıklıkta oldu, sonuçta Akçaabatlıyım Akçaabat’tan gelip oy kullanacak partililerimizin ancak üçte bire yakın bir kısmı oy kullanabildi. Diğerleri orada ki listelerde isminin olmaması sebebiyle zorlandı. Daha sonra listeyi tamamlamaya çalıştık ama takdir edersiniz ki, orda ayaküstü bir iki saat bekledikten sonra gidenler oldu. Bu sonuçta genel seçim değil, temayül yoklaması, bizim için orada beklediler ama listelerdeki o karışıklıktan dolayı oy kullanamadan gidenlerde oldu. Kullansaydılar ki, onlarda bize oy verecek insanlardı. 500 civarı oy alacaktım diye düşünüyorum. Bu oy benim için yeterli bir oydur. Parti tabanı açısından beni kabullenme açısından yeterli bir oydur. 50-100 oy alsam aday adaylığıma devam etmezdim. Aday olacak arkadaşlarıma destek olurdum. Ama parti tabanının bana verdiği işaret biz seni kabullendik destekliyoruz, sen yoluna devam et yönünde oldu. Ankara ayağı var onun içinde kurulacak komisyonda da öne çıkacağız. Orada ben biraz daha öne çıkacağımı düşünüyorum, çünkü bir sürü projem var. Türkiye’nin güncel sorunlarıyla çözüm önerilerim var. O komisyon karşısında sorulacak sorularda bizim biraz daha öne çıkacağımız. Nihai olarak Başbakanımızın önüne gelince bu işi bitireceğimi düşünüyorum. 

AKÇAABAT AJANS: Burada dediniz ki, oylamada sorun oldu. Akçaabat örgütünün bir tercihi de siz miydiniz?

ADNAN CEVHER: Tabi ki, sonuçta bu anormal bir şey değil, her ilçenin tercihidir. Bu temayüldür. Akçaabat arkamızdaydı, zaten bizi desteklemeseler Dünya Ticaret Merkezi Yomra’da, Akçaabat’tan kalkıp oraya geliyorsalar oylarını kullanacaklar. Geldiler kuyruğa da girdiler. Ama orada isimlerini göremeyince herkes bize şu soruyu sordu: ‘Bu Akçaabat sandığının önünde insan yok, neden?’ Dedik ki, bu liste karışıklığından oldu ve Akçaabat’a kendi kardeşimi yolladım, oradan liste getirildi. Bu sefer, “Ben bu listeleri nasıl karşılaştıracağım” dedi sandığın başındaki adam. Daha önce uygulanıp imzasını atmış adam “Şimdi gelen adam mükerrer uygulanırsa bunu nasıl tespit edeceğim” dedi. Diğer ilçelerde de oldu ama Akçaabat’ta daha çok oldu. İnsanlar bizim için orda bir iki saat bekledi. Sonra bir kısmı uygulanamadan geri gitti. Bunlar içinde kadınlarımız var, belediye başkanlarımız var. Yıldızlı belediye başkanımızda oy kullanamadı. Böyle bir sıkıntı oldu ama önemli de değil. Sonuçta insanların oraya gelmeleri ve bana da listedeki karışıklıktan dolayı bekleyemeyeceğiz dediklerini ben onları da oy sayıyorum. Sonuçta bizim için oraya kadar yorulmuşlar, gelmişler. ‘Sana oy verecektik ama listelerdeki karışıklıklardan dolayı daha fazla bekleyemedik’ dediler. Kadındır, annedir evine dönecektir. Ondan dolayı bana oy verilmiş sayıyorum. İyi bir taban oluşturduk diye düşünüyorum.

AKÇAABAT AJANS: Adnan bey, Trabzon için projelerim var dediniz. Trabzon kamuoyu da sizi yavaş, yavaş tanıyor. Trabzonlulara yönelik bir mesajın var mı? 

ADNAN CEVHER: Benim birkaç projem var, bunların birincisi şu, İstanbul’da Bölge Müdürlüğü yaptığım dönmede şunu gördüm. Hatta bunu araştırma gereği de gördüm, hala araştıramadım. Oradaki tapu müdürlerimiz yaklaşık 130 tane vardı, onların söylediği sözdür. ‘Herhalde dediler Türkiye’deki 3 kişiden biri Trabzonlu.’ Acaba Türkiye’de bizim sayımız kaçtır onu çok merak ediyorum. Bundan şuna geliyorum, İstanbul’daki büyük işadamlarının hepsi Trabzonlu. Sabri Şener başkan olmadan kim başkan olmalı diye bir çalışma yapılmıştı. Yaşar Aşçıoğlu ağabeyimiz bir 15 kişilik liste oluşturmuştu. O liste Bakanımıza getirilmişti. Şansal Büyüka’nın da eline geçmişti o liste. Hiç unutmuyorum ‘Bu liste bırakın Trabzonspor’u Türkiye’deki tüm kulüpleri idare edebilecek güçte bir listedir.’ demişti. İstanbul’da çok iş adamımız var, onların buraya kazandırılması lazım. Bunun için de Nisan ayı içersindeki Trabzon-Bursa maçına benimde üyesi olduğum Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği, Sayın Atalay Şahinoğlu başkanlığında Trabzon’a gelecek. Trabzonspor yönetimimizde olan Temel Soyyiğit kardeşimiz organize ediyor. Orada da bu dile getirilebilir. İstanbul’daki Trabzonlu işadamlarımızın Trabzon’a yatırım yapmasının önü açılması lazım. Bunlardan bir tanesi, hastane sayımız artıyor Dünya Göz Trabzon’da olmalı. Çünkü yaptığımız araştırmada Karadeniz Bölgesi’nde göz hastalıkları oldukça fazla. Onunda sahibi Trabzonlu. O ağabeyimizi buraya çekip Dünya Göz Hastanesi yapılabilir. Bunun gibi otel alanında sanayi anlamında olsun o ağabeylerimiz hepsinin İstanbul’da veya Türkiye’nin başka yerlerinde yaptıkları sanayi kuruluşlarından birer tane buraya getirebilir. Projelerin bir tanesi budur. 

AKÇAABAT AJANS: Güzel bir çalışma olur.. 

ADNAN CEVHER: İkincisi, ben Akyazı Projesi’ni destekliyorum. Yanında bir liman olursa daha da destekliyorum. Trabzon’u marka yapan Trabzonspor. Bu kadar futbolun çok sevildiği bir şehirde ikinci bir stat niye olmasın. Erzurum’un bir takımı yok, bugün güzel bir stadı var. Çimento fabrikasının olduğu alana yine bir stat olabilir. İlla ki, futbol amaçlı değil de, daha farklı spor alanlarında kullanılacak bir stat olabilir. Orada olmasının güzelliği şehrimizin doğu yakasında çirkin bir görüntü var. Orada ki sanayideki vatandaşlarımızın esnaflarımızda şehrin güneyinde Maçka tarafında güzel bir organize sanayi oluşturulup o tarafa doğru kaydırılıp konsept oluşturulabilir. Çimento fabrikasının 20 yıl önce orada olması doğru olabilir ama bugün şehrin büyümesine baktığımız zaman orada olmaması lazım. Başka bir yere taşınması lazım. 3. projem ise kendi alanımla alakalı. Başbakanımızın acil eylem planı içersinde bulunan ihaleli kadastro çalışmasında çay ve fındık alanlarını bir kısmı orman alanı içersinde kaldı. Bu yasal sıkıntıdan dolayı oldu. Bunla ilgili bir yasal düzenleme için çok uğraştık bazı platformlarda orman genel müdürü gelmişti. Bunların bir an önce 2B çalışması adı altında yürütülüp vatandaşa kazandırılmasının çalışması yapılması lazım. Vatandaş bilmeli ki, burası benim yerim ama orman yasasından dolayı ormana kaldı, ben 2B ile bunu bedava veya düşük bir ücretle kendi mülkiyetime alabilirim. Biz hep yasalarla ormanları koruma yoluna gidiyoruz ama Avrupa’da böyle değil. Avrupa’da ağaç korunuyor, mülkiyeti değil. Türkiye’de mülkiyeti korunuyor ağacı kimin koruduğu belli değil. Yine onların mülkiyetine vereceğiz ama ağaçlarımızın ormanlarımızın korunmasını sağlayacağız. Bununla ilgili kendime göre hazırladığım projelerim var.

AKÇAABAT AJANS: Teşkilatlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

ADNAN CEVHER: Şunu gördüm, ziyaretleri yaparken diğer partilere de göz attım. Geçtiğim beldelerde, ilçelerde bir kere çok yerde belde teşkilatların sadece tabela olarak varlar. Kimse yok, sadece tabelası olan ilçeler var. Ama AK Partiye gidiyorsunuz. Müthiş bir dinamizm var, herkes orda. Tonya örneğini veriyorum. Partiye giriyorum biri partiyi süpürüyor, kimsin sen dedim, dedi ki gençlik kolları başkanı. Demek ki, bu ancak Başbakanımıza parti örgütünün sevgisinden bağlılıktır. Yoksa para ile yapılacak bir şey değildir. Hep bana şu soruyu soruyorlar, Başbakanımız cumhurbaşkanı olursa ne olur? Bir ANAP gibi olur mu? Onun olmayacağını da gençlik kollarını ziyaret edince gördüm. Dinamik bir gençlik teşkilatı var partimizin. Başbakanımız 50 yılda bir gelir. Öyle bir lider olmaz ama partiyi dinamik tutacak bir örgüt yapısı gördüm. O yüzden başta il başkanımız olmak üzere il yönetim kurullarına, ilçe yönetim kurullarına, gençlik kollarına, başkanına, kadın kollarına il genel meclisi üyelerine belediye meclis üyelerine belediye başkanımıza bize gösterdiği sıcak ilgi alakadan dolayı ayrı, ayrı teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Röportaj