Zayıflamak İsteyenlere

Zayıflamak İsteyenlere

Prof. Dr. Mehmet Öz'den sağlıklı yaşam tüyoları: Düzenli beslendiğiniz halde pantolonlarınız dar geliyorsa, tiroidinizi kontrol ettirin...

Düzenli beslendiğiniz halde pantolonlarınız dar gelmeye başlıyorsa tiroidinizi kontrol ettirin. Eğer tiroit beziniz az çalışıyorsa, her geçen gün daha az kalori yakacağınız için beliniz mutlaka kalınlaşacaktır!..
Doğru besleniyorsunuz, sporyapıyorsunuz ama yine de pantolonlarınız gün geçtikçe daha çok sıkıyor. Kuru temizlemecinizi, çatalınızı ya da karın çalışma aletinizi suçlamayın. Hemen doktora gidenek tiroit bezinizi kontrol ettirin. Eğer tembel çalışıyorsa (ki milyonlarca Amerikalı'nınki öyledir...) en sağlıklı çözümlerle bile siz kilo almaya devam edersiniz.

* Tiroidiniz aylak aylak vakit geçiriyorsa, birçok şey ters gidebilir... Ama bu belirtiler öyle sinsidir ki insanlar ancak kilo almaya başlayınca, bir şeylerin ters gittiğini fark edip doktora koşarlar.

HEMEN TEST YAPTIRIN

* Tembel tiroit belirtilerini; cilt kuruluğu, eklem ve kas ağrıları, soğuğa karşı dayanıksızlık, yorgunluk, cinsel dürtülerde değişiklik, adet dönemlerinde düzensizlik ve hatta depresyon olarak sayabiliriz.

* Fakat daha kaliteli uyku ve daha çok azim size yardımcı olmayacaktır... Size faydası dokunacak tek şey, gidip hemen bir tiroit testi yaptırmaktır. 40 yaşının üzerindeki kadınlar en büyük risk grubunu oluştururlar.

* 50 yaşından sonra kadınların yüzde 10'u tembel tiroit yüzünden zor günler geçirirler ama pek çoğu bunun farkında bile değildir. Ve bu, gün geçtikçe daha da artarak büyüyen bir problem haline gelir. 60 yaşındaki kadınların yüzde 15'i ile 20'si ve erkeklerin yüzde 5'i anormal yavaş çalışan tiroit bezlerine sahiptir.

TAM BİR KISIR DÖNGÜ!

* Her ne kadar buna yol açan sebepler kesin olarak bilinmese de bugün şu kadarını biliyoruz: Kilo almak da tiroit bezinin çalışmasını yavaşlatan bir sebep. Kilo aldıkça tiroit yavaşlıyor ve tiroit yavaşladıkça kilo alımı artıyor. Nasıl? Tam bir kısır döngü değil mi?

* Temel olarak, tiroidiniz; yani boynunuzun alt kısmında bulunan minik bir beziniz, metabolizmanızı kontrol eden bir tür hormon salgılamaktan sorumludur. Metabolizmayı kontrol etmek demek; kalbinizden ciğerlerinize, davranışlarınızdan ruhsal sağlığınıza kadar her şeyi etkileyebilir demektir. Eğer tiroidiniz yavaşlarsa, her geçen gün daha az kalori yakacağınız için önünde sonunda bel çevreniz kalınlaşacak demektir.

35'ten sonra kontrol ettirin

* Kendinizi gayet iyi hissetseniz bile 35 yaşından sonra her yıl mutlaka tiroidinizi kontrol ettirin. Bu kontrol basit iki kan testi demektir: TSH ve T3/T4.

* Neden iki test? Resmi, bir bütün olarak görebilmemiz için. Beyninizde bulunan bir bez olan hipotalamus, daha küçük bir salgı bezi olan hipofiz'e TSH (tiroit stimüle eden hormon) salgılaması için bir madde pompalar. TSH, tiroidinize T4 pompalaması emrini verir. T4, pompalandıktan hemen sonra T3'e dönüşür.

HIZLI ÇALIŞTIRIR

* Eğer vücudunuzda T3 maddesi az bulunursa, beyniniz bunun miktarını artırmak için TSH oranını artırmaya çalışır ve bu da tiroit bezinizi bir atın üzerindeki jokey gibi daha hızlı çalışmaya teşvik eder.

* Daha hızlı çalışan bez daha çok T4 üretir. Böylece eğer T4 değerleriniz normal fakat TSH fazlaysa, tiroit sisteminizin yardıma ihtiyacı var demektir. (İşte doktorların neden senelerce okuduğunu öğrendiniz...)
10 dakikalık 4 mini yürüyüş daha faydalı

Bugün yürüyüş için 40 hatta 30 dakika vaktiniz yok mu? Unutmayın, gününüzü 10'ar dakikalık 4 tane mini yürüyüş yaparak gençleşmeye ara vermeden de geçirebilirsiniz. Gün içinde bu minik yürüyüşlerden yapmak, tansiyonunuza bir seferde yapılan 40 dakikalık yürüyüşten çok daha iyi gelebilir.

TANSİYONA İYİ GELİYOR

Bir araştırmada; günde dört kısa yürüyüş yapmanın, yüksek tansiyon problemlerine tek bir seferde uzun yürüyüş yapanlara oranla daha iyi geldiği saptandı. Her tip yürüyüş son derece faydalı olsa da; kısa süreli olanların büyük tansiyonu 11 saat, küçük tansiyonu da 10 saat boyunca düşük tuttuğu gözlemlendi. Uzun süreli yürüyüş yapanlarda ise bu süre sadece 7 saatti.

Kolesterol düşürmek için küçük değişimler
* Küçük değişiklikler büyük fark yaratır. Kötü LDL seviyenizi bir puan düşürürseniz kalp krizi riskiniz de yüzde 1 oranında düşer. İyi HDL seviyenizi bir puan yükseltmek ise kalp krizi riskinizi yüzde 2 oranında düşürür. Her ikisini de yapmak kardiyovasküler açıdan size daha fazla enerji verir.

* Trigliserit denen kandaki kalbe zararlı yağ seviyenizi ise 100'ün altında tutun. Kanda bulunan bu üç yağı dengelemenin en iyi yolu mu? Her zamanki öneriler: Kilo verin, spor yapın, alkolü azaltın, beyaz ekmek ve diğer rafine tahıllar yerine tam tahıllı gıdalar alın ve doymuş yağlardan uzak durun. (Tam yağlı dondurmada, süt, krema, peynir ve yağlı etlerde vardır...)

* Sonra bu kolesterol dengeleyici malzemelerden birini diyetinize ekleyin: Niyasin (önce doktorunuza danışın), pantotenik asit ya da DHA Omega-3 yağı... (600 miligram DHA ya da 2 gram balık yağı) -
Bu Haber haber7.com'dan alınmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.