Sağlık Müdürlüğü Uyardı

Sağlık Müdürlüğü Uyardı

Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü, sağlıklı bir toplumun gereği için, çocukların aşılarını aşı takvimine uygun bir şekilde, düzenli olarak yaptırılmasını istedi.


Trabzon Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Komitesi tarafından 23 Nisan-30 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen ve 50 ülke ile birlikte Türkiye'de de gerçekleştirilecek olan ''6. Avrupa Aşı Haftası'nda ana temanın, aşı ile korunabilir hastalıkların tehdidine karşı sektörler arası işbirliği yapılarak çözümler bulunması, bağışıklamanın hedeflerine ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunun vurgulanması olarak belirlendiği ifade edildi.

Ayrıca Aşı Haftası ile sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda bilgilendirilmesi, duyarlılığın artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması yolu ile eksik aşılı ve aşısız çocukların (0-5 yaş) aşılarının tamamlanmasının amaçlandığı kaydedilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

''İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Karma aşı difteri, boğmaca ve tetanozdan, polio aşısı çocuk felcinden, Hep-B aşısı Hepatit B'ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı Hemofilus İnfluenza tip b'ye bağlı menejit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK aşısı kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı, SSPE hastalığı, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA aşısı ise zatürre, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinde korur. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarda, aşı takvimine uygun olarak yapılması bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar oluşturmak ve hastalıklarla mücadele etmek açısından çok önemlidir.''

Bütün çocukların doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Çocukların dışında, bağışık olmayan yetişkinler de yaşlarına uygun difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler de bölgenin özelliğine göre gerekli aşılarını yaptırmalıdır. Aşı uygulamaları illerde Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık ocakları, sağlık evleri, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, devlet hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde uygulanır. Aşılar, Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca bazı riskli grup aşılamaları Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmektedir. Aşı ile önlenebilir hastalıkları, çocuklarımızın, anne ve babalarımızın karabasanı olmaktan hep beraber çıkaralım. Sağlıklı bir toplumun gereği için, çocuklarımızın aşılarını, aşı takvimine uygun bir şekilde, düzenli olarak yaptıralım. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru, çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.