El Kurutma Makineleri Hijyenik Değil

El Kurutma Makineleri Hijyenik Değil

Lavabolarda kullanılan el kurutma makinelerinin, hijyenik olmayan bu ortamlardaki virüs, bakteri ve mantarların ellere, dolayısıyla kişiye bulaşmasına neden olabildiği bildirildi.

 Bu tür alanlarda kurutma makineleri yerine tek kullanımlık havlu peçetelerle kurulama yapılmasının daha sağlıklı olacağı belirtildi.

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Domuz Gribi gibi toplum sağlığı açısından ölümcül risk taşıyan salgınlardan korunmada, hekimlerin el yıkama aktivitesini çok önemsediğini anımsattı.

 

Ellerin, tırnak ve parmak aralarının uygun sabunlarla yıkanması ve bol suyla durulanması gerektiğine işaret eden Topbaş, kurutmada kumaş ya da kağıt havluların kullanılması gerektiğini, ancak maliyet nedeniyle özellikle toplu yaşam alanları ve alışveriş merkezlerinin lavabolarında kurutma makinelerinin tercih edildiğini belirtti.

 

Yurtiçi ve yurtdışında yapılan araştırmalarda kurutma makinelerinin pek de masum olmadığının anlaşıldığını ifade eden Topbaş, 'Kurutma makinelerinin büyük çoğunluğu hijyen açısından risk taşıyan tuvaletlerle aynı ortamda bulunuyor. Makineleri ortamdaki havayı ısıtarak elimize üfleyip, kurutma sağlıyor. İşte sorun da burada başlıyor. Çünkü havada zaten belli miktarda bakteri, virüs ve mantar var. Bu hijyenik olmayan ortamın havası aslında birçok mikroorganizmayı barındırıyor.'

 

Topbaş, araştırmaların, bu tür makinelerle yapılan kurutmada ellere tuvaletlerden bulaşabilen mikroorganizmaların yerleştiğini net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkati çekti.

 

EN UYGUN YÖNTEM, TEK KULLANIMLIK PEÇETE

 

Doç. Dr. Topbaş, yıkanarak temizlenen ellerin, kurutma makinesiyle tekrar kirlendiğini, bu kirlenmenin halk sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığını belirterek, 'Bu açıdan kurutma makineleri hijyen açısından uygun değil. En uygun yöntem, ormanlara zarar verdiği gerekçesiyle tartışılsa da peçete kullanımıdır. Çünkü sonuçta derdimiz hijyen ise en uygun kişisel kurulama metodu tek kullanımlık peçeteleri kullanmaktır. Bu nedenle toplu yaşanan yerlerde kurutma makineleri yerine tek kullanımlık havlu peçete kullanılmasını öneriyoruz' diye konuştu.

 

Murat Topbaş, kişisel mendil kullanımının da bir yöntem olabileceğini kaydederek, 'Eğer bu mendiller sadece el için günlük olarak kullanılacaksa insanların yanında bulunabilir. Ancak her gün değiştirilmeli, burun ve ağız temizliğinde kullanılmamalıdır' dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.