Bugün 14 Mart Tıp Bayramı

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı

Tüm sağlık pesonelimizin 14 Mart Tıp Bayramını tebrik ederiz. İşte siyasilerin bayram mesajları.

Tıp Bayramı, ilk kez, 1. Dünya savaşı sonunda, İstanbul'un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı. Günümüze kadar gelen bu 14 Mart kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, “Sağlık Haftası” olarak kutlanıyor.

 

Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, genelde kabul görmüş olan ilk tıp büyüğü Aesculapius'dur. Kendisinden ilk kez İlyada'da Homeros bahsetmiştir: “Çağır Asklepios oğlunu, kusursuz hekimi” demektedir. Önce Zeus'un gazabıyla yıldırım çarpmasıyla öldürülen Asklepios daha sonra yine Zeus tarafından tıp tanrısı olarak ilan edilir. Tıp amblemlerinde yer eden, temeli doğu kültürüne dayanan ve tarihi M.Ö. 3000' lere uzanan yılan figürü de, Asklepios ve O'nun asası ile bütünleşmiştir. Hatta Asklepios sözcüğünün grekçe “Askalabos” sözcüğünden geldiği söylenir ki, bu da yılan anlamına gelir. Ve Asklepios'un şifa veren gücünü yılandan aldığı, halkın da adaklarını Asklepios'a değil de bu yılana sunduğu söylenir. Öyle ya da böyle, yılanlı asası ile Asklepios tıp tarihinin önemli dönemeçlerinden birini tutan bir sembol olarak yerini almıştır.

 

Mitolojiden öte, yaşadığı kesin olarak bilinen ve hizmetleri sonucu tıbbın babası olarak kabul gören ise Hippocrates olmuştur. M.Ö. 460–450 yılları arasında Kos adasında doğan ve babası da doktor olan Hipokrat'ın tıbba katkıları ve getirdiği felsefe dünya tıp çevrelerince hâlâ kabul görür ve bu sebeple birçok ülkede hekimler mezun olurken “Hipokrat Andı” adı altında meslek yemini ederler.

 

İSTE MESAJLAR...

 

"Her türlü övgüyü hak eden bir anlayışla, yüksek sorumluluk bilinci ve özveriyle ülkemizin dört bir yanında görevlerini sürdüren, cana can katan doktorlarımız, ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kalkınmış devletler seviyesine ulaşabilmesi adına, tüm bilgi ve becerileriyle, üstün bir emek sarf etmektedirler.

Sağlıklı toplum olabilme yolunda ve vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden tam manasıyla yararlanabilmeleri adına var gücüyle çalışan, doktorlarımız başta olmak üzere tüm sağlık personelimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutlar, bu vesileyle en derin sevgi ve saygılarımı sunarım.

 

Şefik TÜRKMEN

Akçaabat Belediye Başkanı


 

Ülkemizde olduğu gibi, dünyanın çeşitli yerlerinde yaptıkları başarılı çalışmalarla da

tıp biliminin ilerlemesine katkıda bulunan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün “Beni

Türk Hekimlerine emanet ediniz” sözleriyle onurlandırdığı; tüm doktorlarımızın ve sağlık

personelinin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor; bu anlamlı günde insan hayatını en yüce değer

bilen, tıp biliminin saygıdeğer temsilcilerini saygıyla selamlıyorum.

 

 

Osman KARAÇUKUR
MHP Akçaabat Belediye Başkan Adayı


Yaratılmışların en şereflisi olan insanın sağlığı her şeyin üzerindedir. Sağlıklı toplumların her alanda başarılı olacağı bilinen bir gerçektir.Kendilerine sağlığımızı teslim edip,yaptıkları çalışmalarla da bizleri sağlıklı bireyler olmamızı sağlayan doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanları,hedeflediğimiz dengeli ve başarılı toplumun oluşumunda önemli bir misyon oluşturmaktadır.Böylesine anlamlı bir günde, ülkemizde görev yapan bu kutsal mesleğin değerli temsilcilerini tebrik ediyor,daha nice yıllarda bu mutluluğu taşımalarını temenni ediyor,sağlık çalışanlarına sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

 

Fikret İNAN

BTP Akçaabat Belediye Başkan Adayı 


Bütün hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarının Tıp bayramlarını tebrik eder başarılı ve mutlu bir gelecek dilerim.

 

Mahmut Celal Yavruoğlu

CHP Akçaabat Belediye Başkan Adayı

 

 

www.Akçaabatajans.com sitesi olarak tüm sağlık personelinin Tıp Bayramını candan kutlar esenlikler dileriz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.