Bayramda Sağlık Tedbirleri

Bayramda Sağlık Tedbirleri

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış da, Ramazan sonrasında eski hayat düzenine sağlıklı bir geçiş yapılması gerektiğini söyledi.

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış da, Ramazan sonrasında eski hayat düzenine sağlıklı bir geçiş yapılması gerektiğini söyledi.

 

Uzun açlık günlerinin yaşandığı bir dönem olan Ramazan ayında metabolizma hızının yavaşladığını, uyku ve beslenme zamanlarının değiştiğini belirten Dr. Acımış, ardından normal düzene geçişte dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı. Acımış, oruç tutanların halsizlik hissedebileceğini, kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin sağlık durumunun kötüleşebileceğini belirterek, "Bu dönemin sonunda eski düzenimize geçiş hafif öğünlerle olmalıdır. Oruçla birlikte belirgin ölçüde zayıflayan metabolizma, yüksek kalorili besinleri normalden daha hızlı bir şekilde yağa çevirir. Bayramda aşırı yemek hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak rahatsızlığı, tansiyon, kolesterol, kan şekeri yükselmesi ve kilo almaya yol açar. Özellikle kalp damar, şeker ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olanlarda bayram sonrası şeker, tansiyon ve kan yağları seviyelerini dengelemek oldukça zor oluyor." diye konuştu.

 

Aşırı yağlı ve tuzlu gıdalara dikkat!

 

Ramazan sonrası sağlığın devamı için ara öğünlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Nurhan Acımış, bayramda kızartma, kavurmalar, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmasını tavsiye etti. Dr. Acımış, bayram ve bayram sonrası beslenme konusunda şu hususlara dikkat etmek gerektiğini söyledi: "Bayramda güne hafif bir kahvaltıyla başlamak iyi olur. Öğünler atlanmamalı ve aralarda meyve, süt, yoğurt gibi besinler yenmelidir. Azar azar ve sık beslenmeye özen gösterilmelidir. Öğle ve akşam yemekleri küçük porsiyonlarda, yağ miktarları düşük, kan şekerini hızlı yükseltmeyecek besinlerden oluşmalıdır. Ramazan'da sıvı alımı azaldığından bayramla birlikte sıvı artırılmalıdır. Fazla miktarda meşrubat, çay ve kahve yerine su tercih edilmelidir. Ramazan sonrasında hafif, az şekerli. meyveli ve sütlü tatlılar hazırlamak faydalı olur. Günlük egzersizler de ihmal edilmemelidir.".

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.