Cumur İle Çok Özel

Cumur İle Çok Özel

AK PArti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur "Trabzon’a yaptıklarımız anlatmakla bitmiyor" dedi. Özel Röportajımız

  

 

Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 2 dönemdir meclise giren Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, Trabzon ve bölgenin daha fazla yatırım için çalıştığını ve birçok eseri bölgeye kazandırdıklarını söyledi.

 

 

AKÇAABAT AJANS: Özellikle Akçaabat ve doğu bölgesinin projelerini yakından takip ediyorsunuz. Nedir bu projelerde son durum?

 

CUMUR: Biz 2002’den beri Trabzon’la ilgili çalışıyoruz. 9 yılda 2 kez Trabzonlu hemşerilerimizin bizlere verdikleri görevi en iyi şekilde yapmak, ve bölgemize yeni yatırım ve eserler kazandırmak için gayret gösterdik. Trabzon’da bu dönem de 6 milletvekilimiz vardı. Ancak batı tarafından tek milletvekili ben olduğum için bu bölgedeki yatırımlar ile daha çok ilgilendim. Akçaabat’ta ilçe başkanlığı yaptığımız için, daha çok Akçaabat’taki yatırımları, Düzköy’deki, Tonya’daki, Vakfıkebir’deki, Beşikdüzü’ndeki, Şalpazarı’ndaki yani o bölgedeki yatırımları bizzat takip etmek gerekiyordu ve bunu yaptık.  Ama bu bölgeyle sınırlı kalmadık. Araklı’da ki bir soruna da el attık. Trabzon merkezde, Erdoğdulu olduğumuzdan dolayı Erdoğdu yolunun yapımında, Kanuni Bulvarı’nın hayata geçirilmesinde emeğimiz oldu. Bunlar Trabzon için çok önemli projeler. Atasu, bizim baştan beri önem verdiğimiz içme suyu anlamında büyük bir proje. Trabzon’a kazandırmada sayın Başbakanımızın ve milletvekillerin hep beraber olarak yoğun gayret gösterdik. Ama şahsen birebir ilgilendiğimiz projeler olarak Akçaabat ilçe başkanlığı yaptığımızdan dolayı Akçaabat’ın bütün projeleri şahsen ben birebir takip ettim. Burada hem bakanımızın hem de milletvekillerimizin bize yardımı oldu. Bunun yanında Erdoğdulu olduğumuz için Erdoğdu yolunu halen daha takip etmekteyiz bu da bizim için önemli.

Aynı oranda Erdoğdu’daki okul sorununu da halletmek için çalıştık ve YOİŞ tarafından güzel bir okul kazanılmasını sağladık. Soğuksu’da ki şuanda arsasını kamulaştırdığımız Soğuksu İlköğretim Okulu’nun inşallah bir ay içinde ihalesi yapılacak ondan sonra önümüzdeki 2011-2012 eğitim öğretim sezonuna yetişecek. Bunun yanında okulların modernize edilmesi, okullara bilgisayarların temin edilmesi, projeksiyon makinelerinin temin edilmesi noktasında epey çalışmalarımız oldu. Yine şubatın onunda 2 tane ihale var. Bir tanesi Sarıtaş İlköğretim Okulu, bir tanesi de Yıldızlı Toki İlköğretim Okulu. İki tane okul daha Akçaabat’a kazandıracağız. Akçaabat’ta şu ana kadar eğitim olarak iyi bir noktadayız. 1 tane lisemiz vardı, şu anda Fen Lisesi, İMKB Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi derken lise sayılarını artırdık, çeşitliliği bol yaptık. Akçaabat merkeze Güzel Sanatlar Fakültesi artı Meslek Yüksek Okulu 2700 öğrenci olan bir tesis kazandırdık. Önümüzdeki hafta Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü gelecek bir tane bayan bir tane erkek hemen hemen 500’er kişilik veya 750’şer kişilik iki tane yurdun arazisine bakacağız. Arazileri fiyatları uygun gelirse kamulaştıracağız, onlarında ihalesi yapılacak iki yurdu da Akçaabat’a kazandıracağız. Sonuçta 2700 öğrenci Akçaabat’a gelmiş öğrencilere iyilik yaparken barınma konusunda kötülük yapmış oluyoruz onların barınmasını sağlamamız gerekiyor.

Eğitim bizim için öncelikli sorunlar arasında idi ve eğitimde çok şey yaptık.

 

AKÇAABAT AJANS: Organize Sanayi Bölgelerinde durum nedir?

 

CUMUR: İşsizlik sorununu çözme bakımından Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesinin altyapısını bitirdik. Şu anda firmaların bir kısmı tesislerini kurdu, bir kısmı inşaat halinde devam ediyor. Akçaabat Organize Sanayi Bölgesi’ne kamulaştırılmasını bitirdik şu anda altyapı çalışmaları yapılıyor. 2011’in sonunda altyapısı bitmiş bir organize sanayi bölgesi hazır olacak. Şu anda 57 tane firma burada fabrika yapabilmek için müracaat etti. Fizibilitesi en uygun olanlara burayı vereceğiz. Burası 70 parsel bir yer, seçici davranmamız gerekiyor. Trabzon’un en güzel yeri burası. Trabzon’un gelecekteki işsizlik sorununu çözecek olan Akçaabat Organize Sanayi Bölgesi’dir.  Bu alanı tek firmaya vermek arzusu içindeydik. Ancak  850 dönümlük alan az geldi. Büyük yatırımcının istediği 3500-4000 dönümlük bir yer, Trabzon’da maalesef böyle bir yerimiz yok. Keşke olsaydı Trabzon’a daha farklı bir katma değer katardı. İşsizliği Trabzon’da kökünden çözecek olan bir projeydi. Ama bölgeye gelecek firmaların çoğu çok iyi firmalar. Mesela Akçaabat’a getirdiğimiz HERRY firması, kadın giyimde Türkiye’de bir numara, dünyada marka şuanda Akçaabat’ta 180 bayan çalışıyor. Bu şubat ayının sonunda 100 kişi daha alacak 280 kişi olacak 2 yılda bu rakam 500 kişiye çıkacak. Büyük bir ihtimalle Mart sonu Nisan ayında da otel kısmı da bitmiş olacak. O bina da Akçaabat’a bir prestij kazandıracak.

 

 

AKÇAABAT AJANS: Akçaabat özeline dönersek, kamu yatırımları ne aşamada?

 

CUMUR: Akçaabat merkez dereleri ıslah çalışmaları devam ediyor. Söğütlü deresinin ihalesi bitti. 24 buçuk trilyona ihaleye çıktı. 50 kilometre Söğütlü deresi Çayırbağı’na kadar yapımı ihalesi bitti yer teslimi 15-20 güne yaparlar. Söğütlü deresi, hastane ve stadın olduğu yer tamamen beton yapılacak, asma köprüyle orada otantik bir hava oluşacak. Akçaabat’ın hastane kavşağı ihalesi 20 gün sonra başlayacak. Akçaabat Düzköy arası yol çalışmaları güzel gidiyor, onun Düzköy’e devamı da 6. ayda ihale edilecek devamını da kısa zamanda bitireceğiz inşallah. Aynı oranda 6. ayda asfaltı bitecek. Yıllardan beri beklediğimiz Kavaklı Akçaabat Söğütlü yolu ihaleye girdi şuanda müteahhit şantiyesini kurdu başlamak üzere. Oda kısa zamanda başlayacak Akçaabat çok büyük katma değer kazanacak. Bizim beklentilerimiz Akçaabat merkezdeki dikey yolları artırmak, onunla ilgili bir çalışma yapıyoruz, belki orada kamulaştırmalar yapılacak. Yeni Cami’nin restoresi bitti Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, şimdi Dürbinar Cami’sine başlıyoruz Dürbinar camisini de tarihe uygun hale getireceğiz. Onun yanında turizmle ilgili Yıldızlı Derecik yolu askıya çıktı büyük bir ihtimalle onun süresi bittikten sonra ihale edilecek. İhale bittikten sonra bu sene sonunda Yıldızlı Sera Gölü’nü de bitirmiş olacağız. Sera gölü bana göre hafta sonu en az 1000 kişinin piknik yapabileceği bir alan oluşturacak.

 

AKÇAABAT AJANS: İçme suyu konusunda bir gelişme var mı?

 

CUMUR: İçme suyu konusunda Uçarsu projesi ana ithalatı bitti Söğütlü’ye kadar geldi şimdi ara hatlar yapılıyor. Derecik, Yıldızlı, Söğütlü, Akçaköy 50 yıllık su ihtiyacını karşılayan bir proje bu. Yeni 50 yıllık 26 milyon Euro, yüzde 90 hibe Işıklar Suyu büyük bir ihtimalle mart ayında Avrupa Birliği ihale talimatı veriyor bu da bizim yıllardan beri beklediğimiz bir şeydi.

Işıklar suyu çok önemli bir şey 26 milyon Euro hibe alıyorsun bu doğu karadenizde en iyi paradır. Şu anda bitti mart ayında gönderiyorlar dosyayı 26 milyon Euro geri almak kaydıyla değil bu, hibe.

O da tahminen bir yıl içinde biter ihale talimatından sonra. Bunun yanında balıkçılarla ilgili Akçaabat’ın Merkez Limanı’nın Büyütülmesi, Darıca Liman’ının Yapılması, Akçakale Liman’ının yapılması, Yıldızlı Söğütlü balıkçı barınağının yapılması, şimdi de bu sene Yıldızlı balıkçı barınağını programa koyduk bu da büyük bir ihtimalle bu yıl ihale edilecek.

15’e yakın okul yaptık Akçaabat’ta lise, ilköğretim okulu, anaokulu çok önemli bu. Köy yollarına yaptığımız harcamalar belli. Sosyal yardımlaşma her ay 50 milyar civarında sosyal yardımlaşmaya para geliyor.

 

AKÇAABAT AJANS: Özel üniversitelerin ilçemizde kurulması gündemde mi?

 

CUMUR: Tekel binalarını vakıf üniversitesine verdik vakıf üniversitesi de kurulma aşamasında şu anda çalışmasını bitirdiler dosyalarını YÖK’e sunmak üzere İstikbal Üniversitesi diye Akçaabat’ta bir vakıf üniversitesine kavuşuyor. Bizim hayalimiz Akçaabat’ta ikinci bir Devlet Üniversitesi’nin Akçaabat’ta kurulması onun için de çalışıyoruz. Bunun beşini bırakmayacağız bırakmadan da devam edeceğiz.

 

AKÇAABAT AJANS: Akçaabat’ta turizm çok önemli. Orta Mahalle turizme kazandırılabilecek mi?

 

CUMUR: Şu anda Orta Mahalle’de 2 tane bina kamulaştırdık. Başbakanlık tanıtma fonundan biz kaynağını gönderiyoruz belediyemiz kamulaştırıyor. 3.’sünü kamulaştırmak için mahkeme kararını bekliyoruz. 5 tane bina kamulaştıracağız Orta Mahalle’de belediyemizin olacak onları kanat olarak düzenleyecek. 750 milyar da biz gönderdik proje parası Orta Mahalle ile ilgili o bittiği zaman yapımına başlayacağız. Orta Mahalle’yi en kısa zamanda turizme kazandıracağız, kazandırmak zorundayız. Bizim hedefimiz Sera Gölü’yle, Orta Mahalle’siyle, Akçaabat Sahili’yle, köftecileriyle, yayla turizmiyle, yayla kentleriyle beraber yıllık 200 bin turisti Akçaabat’a çekmek hedefimiz bu. İnşallah bu hedefi de başaracağız bunun için çalışmalarımız hızla devam ediyor.

 

AKÇAABAT AJANS: Trabzon’un büyükşehir olması ile ilgili süreç ne aşamada?

 

CUMUR: Büyükşehir şuanda mecliste torba yasa var. O bittikten sonra Yargıtay Kanunu, Danıştay Kanunu ondan sonra Seçim Kanunu, ondan sonra Büyükşehir Kanunu mart ayında tahminim biter büyükşehir olayı. Onlar azınlıkta bana göre Akçaabat mevcut sınırları içinde bir ilçe olacak. Bölünmek bir şey kazandırmaz daha çok bütünleşerek çok şey kazanılır. Bölünerek gücünü dağıtırsın ama bütünleşerek hizmet gücünü daha da artırırsın. Oradaki yapılanlar tamamen Trabzon 1990’lı yıllarda Erzurum, Samsun, Konya büyükşehir olurken Trabzon’u idare edenler o zaman iktidar partisi Trabzon Belediyesi İktidar partisi uyudular, şu anda sayın Başbakan gerçekten Trabzon için kriterleri tutmamasına rağmen Trabzon’u bölgesel konumu açısından büyükşehir yapmak için büyük gayret gösteriyor.

 

 

AKÇAABAT AJANS: Erdoğdu’da da bazı sıkıntılar vardı?

 

CUMUR: Şimdiye kadar Trabzon’da Erdoğdu yolu benim çocukluğumdan beri yapılacaktı. Biz İsmet Paşa’ya gidiyorduk. Oradan hiç unutmam bir askeri araba Zağnos’a giden virajın oradan Zağnos’a gitti. Daha çocuktum o zaman 1’e mi 2’ye mi ne gidiyordum Erdoğdu yolu büyütülecek demişlerdi o zaman. Bizim çocuklarımız evlenecek duruma geldi halen daha Erdoğdu yolunu konuşuyoruz. Bunlar konuşulur ama icraat yok. Dava açılmamış olsaydı şu anda Erdoğdu yolunu biz bitirecektik. Burada en büyük şey kamulaştırma ile ilgili davalardır. Bunun yanında Kanuni Bulvarı, onunda maliyeti nereden bakarsanız bakın 200 trilyon civarında bir proje. Trabzon’u arkaya açacaktı bu çok önemli bir proje. Bunlar konuşulmuyor, şu anda proje ihalesi yapımı bitti, yapım ihalesine girdi.

 

AKÇAABAT AJANS: Demiryolu hayali gerçekleşebilir mi?

 

CUMUR: Şimdi neye çalışıyoruz biz? Hızlı tren için Allah nasip ederse önümüzdeki 5 yıl içinde Trabzon hızlı trene kavuşacak. Bu hızlı tren Trabzon’dan Antalya’ya Adana’ya, aynı oranda Trabzon’dan Erzincan’a, Ankara’ya, Marmara’yla beraber Avrupa’ya gidecek, aynı oranda Trabzon-Erzincan-Kars-Batum Türklü Cumhuriyetlere açılacak çok önemli proje bu. Zigana Dağı, Hamsiköy’den itibaren dağa 12 kilometre tünel olacak. Bütün çalışmalar bitmek üzere, proje ihalesi buna göre yapılmış. Şu anda Çinliler buna talip biz şimdi düşünüyoruz o noktaya geldi Türkiye, çok önemli projelere şimdi adım atıyor. Aynı proje hızlı tren projesinin yanında otoyol projesi de var. Trabzon’dan Antalya’ya Akdeniz’e aynı istikamette otoyol projesi de var.

 

AKÇAABAT AJANS: Yapamadığınız bir hizmet var mı?

 

CUMUR: Benim çalışma yapıp da bitiremediğim bir adliye sarayım var. Onu da Allah nasip ederse yapacağız. Geriye dönüp bakarsak Akçaabat’ta yaptığımız siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle 2003’te bir toplantı yapmıştık. Akçaabat’ın ihtiyaçları nedir ne yapılması lazım o zaman söylenen bir hastane gerek başka hiçbir şey yapmaya gerek yok denilmişti. Biz Akçaabat’a hastane yaptırdık, güzel sanatlar lisesi Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir okul yok. Gittiğiniz zaman kimse bilmiyor güzel sanatlar lisesini. Akçaabat’ın içinde üniversite yaptırdık Akçaabat’ın eski tekel binalarını değerlendirdik bunlar çok önemli şeyler çevre yolu projesi hiç kimse düşünemezdi. Akçakale’nin 100 yıllık projesi liman biz yapıp bitirdik o zaman CHP’li belediye başkanı kendisi söylemişti biz 100 yıldır bununla uğraşıyoruz. Çok iyi bir noktaya geldik. Belki Akçaabat yatırımlar Orta Mahalleyi de halledersek düşünüp de yapamadığımız bir adliye sarayı var. O da yer bulamadığımız için yapamadık ama mutlaka bu yıl onu çözeceğiz. Ondan sonra daha farklı olacak Akçaabat belki Söğütlü’de belki Darıca’da mutlaka yapacağız.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Röportaj