Birinci  anlattı.

Birinci anlattı.

Dörtyol Belediye Başkanı Cevat Birinci Göreve geldiği 3.Yılında icraatlarını anlattı.

Cevat Birinci kimdir?
1956 Akçaabat doğumlu. 1976 yılında Trabzon İmam-Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından hemem imamlık görevine başladı. 3 yıl sonra ise askere gitti. Erikli Merkez Camii’ndeki imamlık hayatının 1995-2000 yılları arasında kalan bölümünü Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlendirmesiyle Almanya’da geçirdi. 2004 yılında emekliye ayrıldı. Evli ve 3 çocuk babası.


Uzun yıllar din hizmeti vermenizin ardından emekliye ayrılmanızın hemen akabinde seçimlere girdiniz ve belediye başkanlığını kazandınız. Öncelikli hedefiniz neydi?
** Emekliye ayrılmamın hemen ardından gerçekleştirilen seçimde belediye başkanı olmam için gerek siyasilerden ve gerekse de vatandaşlardan büyük bir talep geldi. Bu talepleri geri çevirmem mümkün değildi. Adaylığımı koydum. Vatandaşlar da bizi görevlendirdi. Benim öncelikli hedefim beldemizde kardeşliği, hoşgörüyü, sevgi ve saygıyı hakim kılmaktı. Herhangi bir ayrım yapmadan vereceğim hizmetlerle halkıma mutu bir hayat sağlayabilir ve bunu gerçekleştirebilirdim. Nitekim öyle de oldu.
Görevi devraldığım bir önceki belediye başkanı Bahri Şahin ve beldemizin ilk belediye başkanı Yusuf Çoban’a yaptıkları hizmetlerden ötürü teşekkür ederek ilk mesajımı zaten verdim. Onlar da öyle ya da böyle bu belde için çalıştılar, emek harcadılar. Her ikisine de dünya ve ahiret mutluluğu diliyorum.
Kusursuz olmadığımı biliyorum ama halkımızla belirlediğimiz hedefe doğru samimi bir şekilde yürüyorum. Bu konuda onlardan hem sabır hem de dua bekliyorum.
Görevi devraldığınızda nasıl bir belde ve belediye buldunuz? Beklentileriniz ile karşılaştığınız manzara arasında fark var mıydı?
Belediye başkanlığına adaylığımı koyduğum zaman mevcut durumu ve eksiklikleri biliyordum. Beldenin hizmete susamışlığını da görüyordum. O anlamda beklediğimden farklı bir manzara ile karşılaşmadım. Belediyeyi devraldığımızda yaklaşık olarak 40 milyar liralık bir borcu vardı. Bu borcu şimdilerde biraz daha azalttık.
Şartlar ne olursa olsun biz zaten hizmet için gelmiştik. Bu görevden ne kadar kaçmış olsam da şu ana kadar hiç pişmanlık duymadım. Gelmesem ne olurdu diye sızlanmam olmamıştır. Hiçbir zaman geçmişe bakan biri olmadım. Ben halkımı, milletimi a’dan z’ye seviyorum. Hizmet vermeyi de bir sevda edindim. Ölünceye kadar da bu böyle sürecek. Ama bunun için de ölünceye kadar belediye başkanı olmam şart değil.
Peki, bugünkü belediyenin durumu nedir? Hizmet için yeterli kaynak ya da zemin bulmanız kolay oluyor mu?
Beldemiz sahilden 12 kilometre içeride, 2966 nüfuslu bir belde. Erikli, Tepegören, Pazarcık ve Karacakaya köylerinin mahalle statüsüne geçerek birleşmeleriyle kuruldu. Dolayısıyla hizmete susamışlığı var. Hizmet için uğraşan kurumuzda benimle birlikte 13 personel görev yapıyor. Yıllık vergi geliri 4 milyar lira olan bir beldede, İller Bankası’ndan gelen payın da zaman dilimleri itibariyle % 85 ile % 97’sinin personel masrafı olarak kullanıldığı göz önüne alındığında en büyük sıkıntı maddi sıkıntı olarak ortaya çıkıyor. Hemen hemen her ay 5 milyar liralık bir rakamla beldeye verdiğimiz hizmeti yürütmeye çalışıyoruz.
Hizmet vermenin bu kadar zor olduğunu söylüyorsunuz. Peki, vatandaşlar verdiğiniz sözler yüzünden sizi sıkıştırmıyorlar mı?
Böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü ben başkanlık için adaylığımı koyduğumda, alışılmışın dışına çıkarak fazla vaade bulunmadım, yapamayacağım şeyler için de söz vermedim. Ama geriye dönüp baktığımda verdiğim sözlerden çok daha fazlasını yerine getirdiğimi görüyorum. Siz samimi olduktan sonra vatandaş da, Allah da size yardımcı olur. Allah bize çok iş yapmayı da nasip etti.
Hizmet bazında bir sorgulamaya gidersek, görev yaptığınız süre içerisinde en fazla gururlanacağınız projeniz hangisi olmuştur?
Dörtyol beldemizde asrın projesi hayata geçti. Bu da su projesiydi. Pazarcık ve Karacakaya mahallelerinin su projesi İller Bankası’ndaydı ve proje bu kurum vasıtasıyla yapılacaktı. Ben göreve gelince İller Bankası’na gittim ve projenin bizim tarafımızdan hayata geçirileceğini söyledim. Bu proje 2005 yılı rakamıyla 933 milyar liralık bir projeydi. Yani bugünkü rakamlarla 1 trilyon 200 milyar lira çıvarında. Yapımı planlanan 200 tonluk su deposunun maliyeti ise 2005 rakamıyla 110 milyar liraya tekabül ediyordu. İlk işe olarak su deposunu yaptık. 110 milyara mal olacak olan 200 tonluk su deposunu 25 milyara mal ettim. Devlet de kazanmış oldu biz de kazanmış olduk.
Merkez ve Pazarcık mahallelerinin su projesi de bitirilmek üzere. Bu projenin 2005 yılı rakamı ile 800 bin YTL’lik kısmı tamamlanma aşamasına geldi. Ama bizim harcadığımız para ise sadece 300 milyar lira. Yani burada da büyük bir tasarruf sağladık. Vatandaşlar bugünlerde evlerine su bağlatmanın tatlı telaşı içindeler. Daha önce evlerine su almak için kilometrelerce yol gidip gelmekte olan Dörtyol Beldesi sakinleri bu sıkıntıdan kurtuldukları için bize dua ediyorlar. Ben de bu projelerin yapımına katkı sağlayan Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk nafiz Özak ve Milletvekilimiz Mustafa Cumur’a sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Belediye ekibimiz de su projesinde gerçekten çok çalıştı. Bu iş benim eserimdir demiyorum. Bu, bizim eserimizdir ve sevenlerin dualarıyla olmuştur diyorum. Su projemizin Karacakaya Mahallesi bölümünü de 2007 yılı sonuna kadar tamamlamaya çalışacağız. Bununla ilgili çalışmışlarımız devam ediyor.
Su sorununun ortadan kalkmasıyla birlikte Dörtyol’da çeşmelere de rastlamaya başladık.
Evet, beldemizin 10 ayrı yerinde yol kenarlarına çeşmeler yaptırdık. Bu çeşmeler vasıtasıyla sağlıklı suyu vatandaşımızın kullanımına sunduk. Yapımını tamamen belediye işçilerinin gerçekleştirdiği bu çeşmelerin maliyetini ise hayırsever vatandaşlar karşılıyor. Projelerimiz arasında başka yerlere de çeşme inşa etmek var.
Dörtyol’un eğitim sorunu da vardı bildiğimiz kadarıyla. Bu, direkt olarak sizi ilgilendiren bir konu değil ama bu konuda da çalışma yapma imkânı buldunuz mu?
Eğitim, direkt olarak bizim işimiz aslında. Belediye başkanı seçildikten sonra da eğitim konusuna öncelikli olarak eğilmem bunun bir göstergesidir. Şu an beldemize 5 katlı ve 13 derslikli bir ilköğretim okulu inşa ettiriyoruz. Devlet kurumlarının yanı sıra belediyemizin ve Dörtyol Beldesi Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği’nin katkılarıyla inşaat tüm hızıyla devam ediyor. Biz, eğitim ve öğretime yeni bir açılım getirdik. Bu çabamıza katkı sağlayan yeni ve eski valilerimize, milli eğitim müdürlerimize ve dernek başkanımız Muzaffer Altuntaş’a teşekkür ediyorum.
Sağlık alanında da eğitim alanında olduğu gibi bazı sıkıntılar vardı. Bu konuya da el atma imkânı bulabildiniz mi?
Benden önce görev yapan arkadaşım bahri Şahin’in başlattığı sağlık ocağı inşaatının tamamlanması için ben de destek sağladım. 100 bin YTL’lik bir ödenekle tamamlanan sağlık ocağımız teknolojinin son imkânlarını da kullanarak hizmet veriyor. Bu konuda artık bir sorunumuz kalmadı.
Sizin gibi sahilden içeride kalan beldelerin şüphesiz ki en büyük sorunu yol ağlarının standartlara uygun olmayışı. Beldeniz de geniş bir yol ağına sahip. Bu konuda ne gibi bir çalışma yaptınız?
Dörtyol Beldesi’ni adeta bir şantiyeye çevirdik. Öyle ki belde de ulaşılamayan tek bir yerleşim birimi kalmadı. Buna yaylalarımız da dâhil. Şu an Erikli ile Tepegören mahallerindeki yol genişletme ve yeni yol açma çalışmaları devam ediyor. Bugüne kadar 17 ayrı yerde 7,5 km. yol açtık, ayrıca 19 kilometrelik yolu da genişlettik. Pazarcık ve Karacak ya mahallerinin yol çalışmaları tamamen bitirildi. Erikli Mahallesi’nin bitiminden yaylanın sonuna kadar olan yol kesiminde standartların üzerinde genişletme çalışmaları yaptık. Erikli Mahallesi’nin asfalt olan anayolunun dışında 3 kilometrelik ara yollarında da genişletme yaparak araçların daha rahat bir şekilde ulaşımı sağlamalarına olanak tanıdık. Açtığımız yollarla Akpınar-Erikli Mahallesi, Erikli-Doğanköy, Pazarcık-Karacakaya ve Karacakaya-Ambarcık yollarının bağlantılarını da sağlamış olduk.
Yerimizin darlığı nedeniyle fazla ayrıntıya girmeden, gerçekleştirdiğiniz diğer işler hakkında da bilgi verir misiniz?
Beldemizin yaylasında enerjiyle çalışan su trafo ilavesi, bakımı yapılarak faal duruma getirildi. Yaklaşık 1200 adet büz temin edilerek altyapıda önemli ölçüde rahatlık sağladık Farklı yerlerde menfez ve duvarların yapılması belde için yapılan hizmetlerin bir parçası oldu. Greyder ve iş makinelerinin temin edilmesi çalışmaları devam ediyor. Ayrıca yine 250 metrelik kaldırım ve istinat duvarı yaptık. Bunun yanında belediyemizin futbol takımıyla da gençlere boş zamanlarını yararlı bir şekilde değerlendirmeleri için imkân sunduk. Şu an Trabzon 2. Amatör Küme’de mücadele ediyorlar. İnşallah futbol takımımızla da başarıları yakalayacağız. Belde merkezinde karayollarının yardımıyla anayolun kenarına 450 metre korkuluk yaptık. Belediyemizin yeni hizmet binasının tuğlasını ördük. Erikli Mahallesi’nin merkezine ek trafo ilavesi yaptırtarak enerji sıkıntısını hallettik. İzmit Kullar Belediyesi’nden çok ihtiyacımız olan bir greyder ve bir çöp aracı temin ettik. Erikli İlköğretim Okulu’nun önüne sıcak asfalt yaptık.
Sayın başkan Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Röpörtaj:Köksal Ustaoğlu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Röportaj