Pekşen Akçaabat'tan Seslendi

Pekşen Akçaabat'tan Seslendi

Pekşen Akçaabat'tan Seslendi

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, son 1 yıl içerisinde 102 ülkenin dahil olduğu Hukukun Üstünlüğü Küresel Endeksi sıralaması endeksinde Türkiye'nin Çin, Tanzanya ve Zambiya’dan sonra 96. sırada olduğunu söyledi.

 

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, Akçaabat Adliyesi ziyareti çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Pekşen "Türkiye’deki hukuk düzeni güvenilirlik ve ceza yargılamaları ile ceza adaleti sıralamasında 76. sıraya düşmüştür. 2013 yılına kadar 8,5 milyon insan soruşturma tehdidi ile karşılaşmıştır. Japonya’da ceza soruşturmalarında soruşturulanların yüzde 99’u mahkum edilirken, Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 10.57’dir. Böyle bir durumda böyle bir cumhurbaşkanına Japonya’da hukuk doktorası payesi verilmesinin hukuk adına çok düşündürücü ve dramatiktir. Bizi asıl şaşırtan Japonya Waseda Üniversitesi ve o üniversitenin rektörü. Ben buradan Japon halkına sesleniyorum. O rektörden Japon halkı utanmalıdır. Ben bir hukuk adamı olarak Japon Üniversitesi'nin rektörünün bu ülkenin cumhurbaşkanına, üstelik de hukuk doktorası vermesinden büyük şaşkınlık ve üzüntü duydum. Dünyada Hukukun Üstünlüğü Küresel Endeksi sıralaması diye bir endeks var. Son bir yıl içerisinde 102 ülkenin dahil olduğu bu endekste Türkiye 96. sırada. Asya kıtasında Özbekistan ile birlikte sonuncu sırada. İnsan haklarında saygıda, adil yargılamada, kamu otoritesinin hukuki davranmasında, hukuk düzenlemelerinde, insanların eşitlik ilkesi içinde eşit yaşayabilmesinde ve özgür kalma konularında Türkiye ne yazık ki en sonuncu sırada. Böylesi bir ülkenin cumhurbaşkanın hem de Japonya gibi bir ülkede hukuk doktorası vermek insanlık adına büyük bir üzüntü kaynağı olabilir. Japon halkının böyle bir duruma sesiz kalmasına ve böyle bir durumu içine sindirmesini de ben anlamakta güçlük çekiyorum. Bu durumdan Japonlar utanmalıdır. O rektöre onlar da saygı duymuyorlardır. Japonya'daki insanlar bunu mutlaka sorgulamalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler