Karabulutları dağıtmaya geldim

Karabulutları dağıtmaya geldim

İlyaz: “Akçaabat’ta gülmeyen insanların yüzünü güldüreceğiz”

Röportaj: Günebakış Gazetesi

- 30 Mart 2014 tarihinde Türkiye seçime gidiyor, yerel yöneticilerini seçecek. Bu bağlamda da Trabzon’da da mahalli seçimler var. Trabzon’daki mahalli seçimler eskiye nazaran biraz daha farklı. Trabzon büyükşehir oldu. Artık ilçeler, köyleriyle birlikte oy verecekler. Siz de bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisi’nden Akçaabat’tan belediye başkan aday adaylığına soyundunuz. Önce sizi tanıyalım.

Ali İlyaz:1955 Akçaabat Yıldızlı doğumluyum. İlkokulu Yıldızlı’da, ortaokulu Maşatlık Ortaokulu’nda, liseyi Kabataş Ticaret Lisesi’nde, üniversiteyi de Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde okudum. İstanbul’da 1983 yılından beri mali müşavirlik yapıyorum. Hala görevime devam ediyorum. Ofisim Bakırköy’de, ikametgahım Beylikdüzü’nde… Hizmet için Akçaabat’a geldik aday adayı olduk.

- Nerden aklınıza geldi? Belediyecilik daha farklı. Sizin de siyaset boyutunuzu ele alalım.

Ali İlyaz: Fiili siyasete 1983’te SHP’de başladım. Kurultay delegesi ve il delegeliğinde bulundum. Bir kaç seçim geçirdim o süreçte olmadı. Akçaabat’ın da üstündeki kara bulutları 5 yıldır takip ediyorum. Dedik ki bu kara bulutları ancak rüzgar dağıtacağından, bir rüzgar olarak gelip bu karabulutları dağıtalım dedik.

- Akçaabat’ın üstünde karabulutlar mı var?

Ali İlyaz: Akçaabat derken, muhakkak Akçaabat’ta da var ama Trabzon’da da var.

- Bu kara bulutlardan bahsedelim biraz isterseniz.

Ali İlyaz: Kara bulutlar derken insanlarda gördüğüm, gözlemlediğim kadarıyla Trabzon halkı gülmüyor. Yüzü gülmüyor yani muhakkak kesin bir derdi olduğu ya hizmet alamama, ya ekonomi veya başka bir nedenle psikolojik nedenler de olabilir ama şu manada psikolojik nedenler işsizlik, ekmek getirememenin ıstırabı. Bu bulutları dağıtacağız.

- Yani şunu mu söylüyorsunuz? İstanbul’daki sokaktaki insanların daha bir gülümseyen yüzleri var. Trabzon’un daha somurtkan bir yüzü var. Bunu mu diyorsunuz?

Ali İlyaz: Evet onu diyorum.

- Bir anlamda şunu diyorsunuz. Biz insanların yüzünü güldürmek için geldik. Şimdi siz ise çok gülüyorsunuz. Çok pozitifsiniz belli oluyor da. İnsanların gülmesi bir etkiye bağlı. O zaman siz bu etkinin dışındasınız. Yani siz iyi durumdasınız Trabzon’a da iyi durum oluşturmak için geldiniz.

Ali İlyaz: Yani ekonomik manada iyi bir durum oluşturmak için geldim. Nedir bu ekonomi tabi ki Akçaabat’ın nüfusu büyükşehir olduğuna göre 100 küsur bine çıkıyor.

- Ne var kafanızda Akçaabat’ta Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye başkan aday adayısınız. Allah nasip etti seçildiniz ve Akçaabat’ın belediye başkanı oldunuz. İki tane mega projenizden bize tüyo verin. Yüz güldüren 2 tane projenizden

Ali İlyaz: Şimdi yüzler nasıl güler, mutluluktan güler. Partim teveccüh eder beni gösterirse seçilirsek, mevcut projelerimize bakacağız. Ne yapmalıyız ki mutlu edelim? Önceliğimiz o olacak. Şimdi hazırda bir şeylerimiz var ama şu aşamada açıklamayalım projelerimizi.  Şimdi malum beldeler mahalleye dönüştü, köyler mahalleye dönüştü tabi. Köylere gidip o köylerin öncelikli ihtiyaçlarına bakacağız. Öncelikle ihtiyaç projesi hazırlayacağız. Tabi onları yaparken aslı vadeli projeler de hazırlayacağız. Dolayısıyla hizmette kusur etmeyeceğiz. Hizmet istenmeyecek biz vereceğiz. Hizmet istenmeyecek, biz sunacağız

- Akçaabat kaç yıldır sol partilerin eline geçmedi? 12 Eylül’den sonra hiç geçmedi sol partilerin eline. Akçaabat profiline bakınca ne görüyorsunuz?

Ali İlyaz: Şimdi Akçaabat’a bakınca benim gibi güler yüzlü birini bile hüzne sevk ediyor. Dolayısıyla sorun çok yani. Benim gibi pozitif bir insanı bile üzüyor. Yayaya bile saygı olmayacak bir şekilde sokaklar var. Biraz sahil var ama o da şuna benziyor. İnsanlar kültürleriyle var olur,  kültürleriyle devam eder. Kültür vazgeçilmez öğelerimizden biridir ancak şimdi horonu oynuyoruz ama yine de eve hüzünlü dönüyoruz. O bakımdan her yönüyle beraber yaşanabilir ve örnek bir ilçe olması adına yola çıktık. Tabi bunda projelerimizde yaklaşık olarak şunu da söyleyeyim 70’in üzerinde projem var. Hepsi de, uygulanabilir, yapılabilir maliyet açısından fevkalade, şekilde.

- Son olarak Trabzon’a ve Akçaabat’a söyleyeceğiniz neler var?

Ali İlyaz: Akçaabat’ın insanı esasında duyarlı bir insandır. Doğruyu seçeceğine inanıyorum. Her şey bir nokta değildir. Diğer noktaları da değerlendirmek gerekir. Sürekli alışagelmiş sürekli bir yoldan gitmek doğru değildir. Alternatif yollar da denemek lazım onlardan da hizmet almak lazım. Bu hizmetler sonucunda mevcut ve o anı değerlendirmek lazım.

- Başarılar diliyorum.

Ali İlyaz: Teşekkürler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Röportaj