Hakan Can Sevim'e Tepkili

Hakan Can Sevim'e Tepkili

Yıldızlı TOKİ ulaşımındaki tartışmalarda Sevim'e bir tepki de Yıldızlı Kooperatifinden geldi

 

 

Arkamızda siyaset değil yasalar var

 

SS Yıldızlı Trabzon TOKİ Yeşiltepe Otobosçüler ve Minibüsçüler 1 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hakan Can, Akçaabat Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Abdullah Sevim’in açıklamalarına sert cevap vererek, “Biz hukuğa ve yasalara güveniyoruz. Siylasetle işimiz olmaz, Bizim işimiz hizmet etmek” dedi.

Yıldızlı Otobüs ve Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Hakan Can’ın açıklaması aynen şöyle:

“Yıldızlı TOKİ- Trabzon arasındaki yolcu taşımacılığı ile ilgili hat müracaatımızın basın yoluyla eleştirilerek konunun farklı boyutlara çekilmek istenmesi tarafımızdan ibretle izlenmektedir. Trabzon ilinde plaka tahdidi delinecek iddiaları tamamen asılsılsızdır. Plaka tahdidi ancak mevcut M, D, T plakalara ilave yapılırsa delinir. Kavram kargaşası yaratılarak insanların ve idarenin kafaları karıştırılmak isteniyor. Hukuk kuralları işleyen bir ülkeyiz, hiçkimsenin kamu yöneticilerine baskı yapmaya gücü yetmez. Bu ifadeleri kullanan sayın Abdullah Sevim’i esefle kınıyoruz. Bu tür spekülatif sözler sorumluluk sahibi insanlara yakışmadığı gibi kamuya da zarar vermektedir. İl Trafik Komisyon kararlarını hiçe sayarak beyanat vermek tarafımızdan saygısızlık olarak adledilmektedir. Hiçkimsenin ekmek parasında gözümüz yok. Akçaabat minibüslerine verilen güzergah hat izni Akçaabat Mersin Moloz arasındadır. Dolayısı ile bir plakaya ikinci bir hat verilemeyeceği gibi sayın Sevim’in ikinci hat talebi tamamen yasal hakları olmadığı halde kamuoyunda yanılgı yaratarak Yıldızlı TOKİ- Trabzon arasında yeni bir hat elde etme arzusundadır. Kaldı ki adı geçen hatta araç çalıştırılabilmesi ancak Yıldızlı Belediyesi’nin olurunu almak, ilçe ve il trafik komisyon kararlarıyla mümkündür. Bu anlamda adı gecen belediye SS Yıldızlı Trabzon TOKİ Yeşiltepe Otobosçüler ve Minibüsçüler 1 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’ne 09.07.2008 tarih ve 406 sayılı oluru ile izin vermiştir. Dolayısı ile ilgili makamlara dosyamızı hazırlayarak hat müracaatımızı yaptık. Bizler de şoför esnafıyız. Geçimimizi bu yolla sağlamaktayız. Burada amaç sağlıklı, düzenli ve güvenli yolcu taşımacılığı yapmaktır.”

HİZMETİN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYORLAR

“İlimizde S plakalı ticari tescilli otobüslere tahdit yoktur. Bizim de amacımız adı geçen hatta S plakalı otobüslerle yolcu taşımacılığı yapmaktır. Ticari tescilli otobüslerle yolcu taşımacılığı yapılabileceği, ihtiyaç hasıl olduğunda ilgili makamlardan izin alınarak yasal taşımacılık haklarının elde edileceği, kanunlar çerçevesinde oluşturulacak motorlu taşıyıcılar kooperatifleri tarafından yapılacak müracaat sonucunda alınacak güzergah hat kartlarıyla taşıma taahhütlerini yerine getirebileceklerdir. AB Uyum Yasaları çerçevesinde günümüz şartları toplu taşımacılığına doğru gidiyor. Yolcu taşımacılığının minibüslerle değil kapasitesi daha fazla olan otobüslerle yapılması yönünde meyillidir. Zaten biz şehir merkezine taşımacılık yapmayacağız, güzergahımız bellidir. Halen ilimizin değişik yerlerinde ticari otobüslerle hatlar mevcuttur. Belediyeler ve özel halk otobüsleri ticari S plakalı otobüslerle hat oluşturup çalışırken neden bizlerin önü kesilmek istenmektedir. Nüfus artışı ve buna bağlı olarak insanların ihtiyaç ve talepleri de artmaktadır. Trabzon’da taşımacılık işini yapmak isteyenler icazeti yasalardan mı alacak yoksa adı geçen şahısların rant tekeline mi girmeleri gerekmektedir. Kamu ihtiyacı toplumsal ve menfaat hasıl olduğunda kanunlar kamu menfaatini koruyucu tedbirleri almakla yükümlüdürlür.”

SİYASİ MÜDAHALE YOK, YASALAR VAR

“Akçaabat Minibüs Kooperatifi’nin Yıldızlı TOKİ- Trabzon arasındaki hat oluşturma talebini İl Trafik Komisyonu tarafından iptal edilmesi hususu iddia edildiği gibi değildir. Siyasilerin hiçbir müdahalesi olmamıştır. Yıldızlı Belediyesi’nden izin alamadıkları için teklifleri iptal edilmiştir. Çünkü 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu bu konulardaki yetkiyi belediyelere vermiştir. Merkezi yönetimin yetkileri yerel yönetimlere yasayla devrettikleri ortadadır. Yerel yönetimin izni olmadan yapılan teklifleri rededilmiştir. Öküzün altında buzağı aramanın hiçbir anlamı yoktur. İnsanları zan altında bırakmak esnaf temsilcisiyim diyenlere yakışmamaktadır. Biz Yıldızlı Kooperatifi olarak tamamen yasal yollarla müracaatımızı yaparak haklarımızın tarafımıza verilerek Yıldızlı TOKİ- Trabzon, Yıldızlı TOKİ- Akçaabat arasında taşımacılık yapmak istiyoruz. Tehditvari açıklamalarla idarenin vereceği kararları etkilemek hukuk dışı arayışlardan ibaret olup eski dönemleri andıran fosil düşüncelerdir. Siyasilerin bu işlerle hiçbir ilgisi yoktur. Bizim kooperatifimiz yasalar çerçevesinde kurulmuş olup Yıldızlı’nın ulaşım sorunlarını kendi içinde çözecek güce sahiptir. Hiçbir siyasinin bu işlere müdahil olacağına inanmıyoruz.”

SEVİM TEKELLEŞMEK Mİ İSTİYOR?

“Akçaabat Minibüs Durak Başkanı’nın durağındaki araç sayısını bahane ederek Akçaabat’ın her yerine ben taşımacılık yaparım düşüncesi kanunlar çerçevesinde yolcu taşımacılığı yapacak olan diğer insanlara imkan tanımama anlamına gelir ki, bunun da hukuk ve kanunlarla örtüşmediği ortadadır. Birden fazla yerde hat almak yoluyla tekelleşme yaratarak rekabetsiz ve kalitesiz bir durum istenilmektedir. Bu durum Tüketici Haklarının ve Rekabetin Korunması hakkındaki smevzuata da aykırılık teşkil etmektedir. Kaldı ki idarenin kamunun menfaatini gözeterek yasal yollardan yapmış olduğumuz müracaatımızı değerlendirerek kamu yararına karar vereceğine inancımız tamdır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler