Kırsal Mahallelerdeki Üreticilere Destek

Kırsal Mahallelerdeki Üreticilere Destek

Kırsal Mahallelerde Yaşayan Üreticilere Destek İçin Ziraat Odası Başkanları El Ele

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, Beşikdüzü Ziraat Odası Başkanı İlyas Al, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Öztürk, Ziraat Mühendisi Özkan Aktaş ve Gülderen Genç Yılmaz, Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu’nu ziyaret ettiler.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu ile Akçaabat ilçesinde yetiştirilen alternatif ürünler, tıbbi aromatik bitkiler, tarımsal yenilikler ve kırsal mahallelerde yaşayan üreticilerin gelir seviyesinin arttırılması ve dolayısıyla kırsal mahallelerden kentlere göçü önlemek için  yapılabilecek yeni projeler hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Bu kapsamda Akçaabat’ta birim alandan getirisi yüksek ürün yetiştiren yaban mersini (likarpa) üreticisi İsa Lüleci’nin arazisine ziyaret gerçekleştirerek, ürün yetiştiriciliği ve yeni bahçe tesisi hakkında fikir alışverişinde bulundular.

 “Amacımız kırsal mahallelerdeki gelir seviyesi”

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, yapılan ziyaretle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Her zaman dile getirdiğim gibi amacımız kırsal mahallelerde yaşayan halkımızın gelir seviyesini yükseltebilmek. Eğer kırsal mahallelerde yaşayan üreticilerimizin ekonomik olarak yaşam seviyesini yükseltebilirsek o zaman kırsal mahallelerden kentlere göç etmenin önüne geçmiş oluruz. Bunu da üreticilerimizi yaşadığı yerde tutmak için birim alandan getirisi yüksek olan ürünler yetiştirerek , tarım faaliyet alanlarını çeşitlendirerek sağlayabiliriz. Değerli Ziraat Odası Başkanlarımız kendi ilçelerinde de kırsal mahallelerde yaşayan üreticileri nasıl yerinde tutabiliriz diye arayış içine girmişler ve proje araştırmalarına başlamışlardır. Bizler de kendilerine birim alandan getirisi yüksek olan ürünlerin yetiştirilmesi ile kırsal mahallelerde ekonomik yaşam seviyesinin yükseltilmesiyle bu durumun sağlanabileceğini aktardık. Kendi ilçemizde yetiştiriciliği yapılan aronya ve yaban mersini yetiştiriciliğinin karlı olduğunu belirttik. Bizler de ilçemizde lider üretici konumunda olan İsa Lüleci’yi kendileri ile tanıştırdık. Araziyi ziyaret ettik. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldık. İsa Bey, yaban mersini yetiştiriciliği yanında, çilek, Trabzon hurması, aronya, mürver gibi birçok tıbbı aromatik bitki yetiştirmektedir. Arazi yapısının engebeli olmasına rağmen zor şartlarda da olsa yetiştiriciliğe devam etmektedir” dedi.

“Zor şartlarda üreticiliğine devam ediyor”

Birçok yurt içi ve yurt dışı tarımsal eğitimlere katılarak sertifika alan İsa Lüleci, “Yaklaşık 3 dönüm alanda yaban mersini üretiyorum,  üretim alanını daha da artırmayı ve ürünü kurutma- paketleme tesisi kurup katma değerini artırmayı planlıyorum. 10 dönüm fındıktan 1 dönüm yaban mersini daha karlı, fındığa alternatif olarak üreticilerimize tavsiye ediyorum. Bu ürünler ile tanışmama vesile olan JICA, DOKAP, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akçaabat Ziraat Odası yetkililerine ve mühendislerine teşekkürlerimi sunuyorum. Gelişime, değişime ve yeniliklere açık her projede yer almak isterim. Sağlık açısından faydalı bir ürün olan mavi yemiş (likarpa) özellikle hasta insanlara şifa olarak vermekten çok mutlu olduğumu belirtiyorum.” ifadelerini kullandı.

ziraatodasi.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler