Galericilere sertifika

Galericilere sertifika

Galericilere sertifika

Galericilere sertifika

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) tarafından açılan Mesleki Yeterlilik Geliştirme Eğitimi’nde istifade ederek girdikleri sınavda başarılı olan 16 kişiye Akçaabat’ta düzenlenen bir törenle “Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu belgesi verildi. Oto Galericileri Derneği Başkanı Necati İsak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Akçaabat kaymakamı Soner Şenel, Belediye Başkanı Şefik Türkmen ve MASFED Başkanı Aydın Erkoç da katıldı.

oto-galericiler-dernegiii.jpg

 

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) tarafından açılan Mesleki Yeterlilik Geliştirme Eğitimi’nde istifade ederek girdikleri sınavda başarılı olan 16 kişiye Akçaabat’ta düzenlenen bir törenle “Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu belgesi verildi.

Erol Günaydın Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Oto Galericileri Derneği Başkanı Necati İsak’ın ev sahipliğindeki törene Akçaabat Kaymakamı Dr. Soner Şenel, Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Selçuk, Emniyet müdürü Volkan Özeren, MASFED Başkanı Aydın Erkoç, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş, AK Parti Akçaabat Başkan yardımcıları Haydar Kara ve Sabri Kahramanoğlu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Sivrikaya, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Bulut ile çok sayıda dernek üyesi katıldı.

 

 

MASFED Başkanı Aydın Erkoç, Mersin Oto Galericiler Derneğince düzenlenen 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' takdim töreninde yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının öncelikli amacının sektörün önündeki engelleri kaldırarak esnafın daha rahat ticaret yapmasını sağlamak olduğunu söyledi. MASFED'in de 2010 yılında bu amaçla kurulduğunu kaydeden Erkoç, kuruldukları yıldan bu yana sektörün bir çok sorununu çözüme kavuşturduklarını belirtti.

İkinci el araç ticaretinde önceden noterlere çok yüksek bedeller ödendiğini hatırlatan Başkan Erkoç, yaptıkları çalışmalar sonucu bu bedellerin çok cüzi miktarlara düşürüldüğünü belirterek, "Aslında gelişmiş ülkelere baktığımızda ikinci el otomobil ticaretinde noter kurumu yoktur. 2009 yılında İçişleri Bakanı Beşir Atalay döneminde biz noterlerin tamamının kaldırılmasını bekliyorduk. Bununla ilgili önemli çalışmalar da yapmıştık ama noterler öylesine güçlü bir lobi ki, 'Biz 20 liraya bile razıyız, bizi buradan kaldırmayın' dediler. Bizim noterlerin kalmasından yana bir sıkıntımız yok ama maalesef bazı konularda anlaşamıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"Noterlerin hafta sonu da çalışmasını istiyoruz"

Oto galericilerin en fazla ticaret yaptığı günlerin hafta sonu olduğuna vurgu yapan Başkan Erkoç, "Cumartesi ve pazar günleri biz noterlerin açık olmasını istiyoruz. Çünkü insanlar eşleri ile çocukları ile gezip dolaşıp otomobil beğendiği günler o günler. O gün aracı beğeniyorlar, şehir dışından geliyorlarsa pazartesisalı gününü beklemek zorunda kalıyorlar ya da memleketlerine geri dönmek zorunda kalıyorlar veya çalıştığı kurumdan izin almak zorunda kalıyorlar. Bu konuyu Adalet Bakanlığı ve Noterler Birliği Başkanı ile görüştük, talepte bulunduk. Adalet Bakanlığı hiçbir mahsuru olmadığını ve tıpkı eczaneler gibi nöbetçi bulundurabileceklerini söyledi. Ancak Noterler Birliği, 52. maddeyi gerekçe göstererek hafta sonları açamayacaklarını belirtti. Biz bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah hafta sonu da noterlerin çalışmasını sağlayacağız. Çünkü bizim ticaretimizin en yoğun olduğu günler hafta sonları" şeklinde konuştu.

 

"Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar ikinci el otomobil ticareti yapamayacak"

Sektördeki en önemli diğer bir sorununun da mesleği kendilerinden başka herkesin yapıyor olması olduğunu kaydeden Erkoç, şöyle devam etti:

"Mesleğin bir standardı yoktu. Federasyonun kurulma amacı da budur. Her önüne gelen, merdiven altı tabir edilen yöntemle ikinci el araç alım satımı yapabiliyordu. Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile birlikte ikinci el otomobil ticaretine bir standart getirildi. Bunun da başında mesleki yeterlilik var. Yalnızca mesleki yeterlilik yetiyor mu? Yetmiyor tabii ki. Öncelikle meslektaşlarımız, gerek uygulamalı gerek ise yazılı olarak sınavlara girecek, mesleki yeterlilik belgesini alacaklar. Bu belgeleri aldıktan sonra savcılık sicil kağıdı, vergi levhası, ticaret odası kaydı ve iş yeri ruhsatı ile beraber İl Ticaret Müdürlüğü'ne müracaat edecekler. İl Ticaret Müdürlüğü onlara bir kimlik verecek ve 2019 yılından itibaren bu kimliği olmayan meslektaşlarımız noterlerden araç alıp satamayacak. İnşallah 2019 yılından itibaren mesleğimiz hak ettiği saygınlığa kavuşacak."

oto-galericilerr.jpgakcaabat-oto-galericilerr.jpg

Dernek Başkanı Necati İsak, Federasyon Başkanı Erkoç, Belediye Başkanı Türkmen ve Kaymakam Şenel’in birer konuşma yaptıkları etkinlikte son olarak belge almaya hak kazananlara sertifikaları verildi. Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) ulusal yeterliliğinde belirtilen şartlara göre gerçekleştirilen teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olarak 5 yıllığına belge almaya hak kazananlara belgeleri protokol mensupları tarafından verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler