Fındık rekoltesi yüksek

Fındık rekoltesi yüksek

Fındık rekoltesi yüksek

Fındık rekoltesi yüksek

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün talimatları doğrultusunda İlimizde 2020 yılı Fındık Rekoltesi, Trabzon İl Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Fiskobirlik, Toprak Mahsulleri Ofisi, Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden temsilcilerin katıldığı komisyon tarafından belirlendi.

Rekolte Tahmin Komisyonu tarafından 29 Haziran-8 Temmuz 2020 tarihleri arasında il genelinde bulunan 18  ilçenin  sahil, orta ve yüksek kesimlerinde belirlen 65 bahçede gerekli çalışmalar yapılmıştır. Sayım noktaları sayısı ilçelerin fındık alanlarının büyüklüğü ve fındık çeşitleri dikkate alınarak belirlenmiştir. Objektif bir biçimde yapılan çalışmalar neticesinde çotanak sayısı, çotanaktaki sağlam dane sayısı, dökülme oranı, bir dekardaki ocak ve dal sayısı gibi veriler elde edildi.

Elde edilen veriler yapılan büro çalışmaları neticesinde değerlendirilerek, il rekoltesi belirlenmiş ve 10 Temmuz Cuma günü İl Müdür Vekili Ali Kemal Yıldız başkanlığında yapılan toplantıda komisyon tarafından imza altına alındı.

konuyla ilgili genel açıklamayı ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Ordu’da yaptı. Bakan Pakdemirli, fındıkta ilk tahminlerin ötesinde bir rekoltenin var gibi göründüğünü, bu rekoltenin belki biraz azalabileceğini ama yaklaşık 665 bin ton rekoltenin olduğunu söyledi.

Ücretler belirlendi

Öte yandan Ordu Valiliği fındık toplama ücretini ve saat başı patoz ücretini açıkladı.

2020 senesi için belirlenen asgari ücret miktarı ve bu ücretteki % 15,03’lük artış dikkate alınarak günlük net fındık toplama ücretinin yemek işçiye ait olmak üzere 100 TL olmasına karar verildi.

Toplanan fındıkların taşınmasında çalışacak olan çuvalcıların ve aşçıların ücretlerinin; 10-15 arası işçi için aşçılara 100 TL, çuvalcılara 105 TL, 15 ve üzeri işçi için aşçılara 105 TL, çuvalcılara 110 TL, kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı ücretleri de 115 TL olarak belirlendi. Katırcı ücreti katırı ile birlikte olmak üzere 220 TL olarak belirlenirken kilo hesabı ile fındık toplayanların işçi ücretleri kilo başına 70 kuruş olarak belirlendi. Patoz saat ücreti ise 200 TL olarak açıklandı.

Aynı zamanda alınan karar gereği mevsimlik tarım işçilerinin konaklayacakları tesis/konteynır/çadırlarda yatak aralarının en az 1,5 metre olacak şekilde yerleştirilmesi, sosyal alanlarda kişiler arası sosyal mesafesinin (en az 1,5 metre) korunması, kapalı alanların sıklıkla havalandırılması, havalandırılamıyor ise mesafelerin artırılması (en az 3 metre) koşulları bulunuyor. Bu koşullara uymayanlara cezai yaptırımlar uygulanacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler