Akçaabat ikinci üniversiteye hazır

Akçaabat ikinci üniversiteye hazır

Türkmen'le gündeme dair...

Akçaabat’ta beşinci dönemine seçilerek belediye başkanlığını başarılı bir şekilde yürüten Belediye Başkanı Şefik Türkmen’le, gündeme dair konuları konuştuk.

Söyleşi: Aydın GELLECİ / Berkant PARLAK - Günebakış Gazetesi

Akçaabat Belediyesi bugün hangi noktada, bugüne kadar nasıl bir belediyecilik yaptınız?

Türkmen: Biz çok iş yapan bir belediyeyiz. Bugüne kadar Akçaabat’ta çok iş yaptık ve ilçenin çehresini değiştirdik. Geçmişte kötü şehirciliğe örnek gösterilen Akçaabat bugün iyiye örnek gösterilir hale geldi. Bu büyük bir mücadele ve belli kaynakları harekete geçirerek oldu, her yıl tempo artırarak devam etti. Yaptığınız işin sürdürülebilirliği yoksa bu işin bir önemi yoktur. Diyelim ki bir dönem çok iş yapıyorsunuz ama altından kalkamayacağınız borçlara giriyorsunuz. Sonraki dönemler ise grafik aşağıya doğru gidiyor. Biz hiçbir zaman böyle yapmadık ve planlı çalıştık. Bizim 5’inci dönemimiz en çok iş yaptığımız dönemdir ve bu işler halen daha sürüyor. Örneğin, Hamam Çimeni Çarşısı projemiz devam ediyor. AVM’leri ayırırsak bu statüde bir çarşı bölgede yok. Bedesten çarşılarını andıran bir yapıda çalışacak. Bu çarşının faal olmasını istiyoruz. Ortamahalle’deki yenileme çalışmalarımız sürüyor. Mahallede 6 tane binamız var. Belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Ama oradaki vatandaşlar kendileri de bir şeyler yapsın ve mahalle canlansın istiyoruz. Sivriburun’da yaptığımız tesis işletmesini sürdürüyor. 24 tane de dağ evi yaptık. Bu geçen sezon yaz sonuna doğru hizmet vermeye başladılar. Turizm bu bölge için öncelikli sektör ve çok önemli. Akçaabat’ın nitelikli bir gelişme yapmasını istiyoruz. Nüfusu artıyor ama bu artışın vasıflı bir artış olmasını istiyoruz. Turizm bundan sonra da gelişecek. Akçaabat’ın girişinde stadyumun alt kesiminde bir futbol sahası yaptık. Akçaabat spor şehridir. Bir de şunu yapmayı planlıyoruz. Akçaabat merkezden en azından Söğütlü’ye kadar sahil boyu, diğer taraftan da Darıca ve ileride Salacık’a kadar ilk planda sahil boyu insanların yürüyerek kesintisiz gidebilmesi lazım. Amacımız bir yürüyüş yolu yapmak.

 Trabzon büyükşehir oldu. Hizmette işleyiş değişti. Bu sizi etkiledi mi?

Türkmen: Akçaabat’ın şu anda ihtiyaçlı bölgeleri yeni mahalle olmuş kırsal bölgelerdir. Bize bağlanan beldeler var. Geçmişte çok kıt imkanlarla çalışıldığı için gereksinimler çok. Yol ve altyapı eksikleri çok. 8 aylık süre içerisinde 3-4 defa da sel mertebesinde yağmurlar oldu. Yollar yıkıldı, koptu. Dereler taştı. Akçaabat’ta yıkılmayan köprüler yıkıldı. Bu 8 ay içerisinde bizim için şanssızlık oldu. İnsanların büyükşehirle birlikte büyük beklentileri oluştu ama biz de imkanlarımız ölçüsünde hepsine yetişmeye çalışıyoruz. Amacımız merkezde ne varsa, diğer mahallelerde de o olmasıdır. Bunun için süreç gerekli. Vatandaşlarımız da o bölgelerde oluşan yılların sorunlarını düzeltmemizde bize anlayış gösterecek ve zamanla bunlar aşılacak. İlçemizde kamunun önemli yatırımları var. Akçaabat’ın arkasından giden Trabzon’daki tanjant yoluna benzer 20 metre genişliğinde bir yolumuz var. Bu yoldaki çalışmalar devam ediyor. Büyük bir iştir. Tamamlandığı zaman Akçaabat’ın girişinden Yıldızlı’ya kadar gidecek.

 Buna Akçaabat’ın Tanjant’ı diyebiliriz herhalde. Yolun ne kadarı bitti şu anda?

Türkmen: Büyük bir bölümde güzergahı ortaya çıktı. Keşfi bitti yeniden ihale yapıldı. Merkezin arkasında ve Söğütlü’de çalışmaları devam ediyor. Bunun dışında Şinik Organize Sanayi bölgesi var. Akçaabat ve Trabzon için çok önemli. Bu bölge için sanayi önemli. Şu anda bildiğim kadarıyla 2-3 tane fabrikanın inşaatı başladı. Alt yapı çalışmaları tamamlandı. 3 km’ye yakın bağlantı yolunun yapım çalışmaları büyükşehir belediyemizce sürdürülüyor. Düzköy yolunun çift yol haline getirilmesi meselesi var. Orada da bir sıkıntı yok, devam ediyor.

OSMANBANA KÖPRÜSÜYLE İLGİLİ ELEŞTİRİLERİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Bahsettiğiniz gibi heyelan ve sellerle mücadele ettiniz. Ancak yıkılan tarihi Osmanbaba köprüsü ile ilgili özellikle CHP tarafından sert biçimde eleştirildiniz. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Türkmen: Onu anlamak mümkün değil. Köprü niye yıkıldı? Akçaabat Belediyesi’nin orada dahli ne? Geçmişte tabi köprünün üzerinden ağır vasıtalar geçirilmiş. Bu vasıtaları geçiren kurum da belli. Kurum adı vermeyelim ama her şey ortada. Hangi kurumun müteahhidi oradan bu araçları geçirdi? Üstü çatlamıştı ama köprü üstü çatladığı için değil, orta ayağı boşaldığı için yıkıldı. O boşalmanın da sebepleri var. Biraz mühendisçe düşünen hemen anlar, mühendis olmasına bile gerek yok. Orada dere tahkimat içerisine alındı. Önceden sel olduğunda dere taşar bir taraflardan gidebilirdi. Yeni bir köprü inşaatı yapıldı. Bütün bunlar derenin rejimin farklılaşmasına neden oldu. Bunların hiç birinde dahli yoktur.

Peki, siz o kurumları uyardınız mı? Yenisi için bir girişim var mı?

Türkmen: Uyarmaz olur muyuz? Mesela Karayolları ile köprüyü kapatalım dedik, gittik kapattık. Gitti bir vatandaş açtı. Biz kapattık, birileri açtı. Ama bunlarla alakası yok. Köprünün altından olan oldu. Bu incelendiği zaman anlaşılır. Mesele belli. Yenisinin yapımı için ihaleye çıktı. Karayolları yaptıracak. İlla belediye başkanı mı suçludur? O zaman bütün her şeyden Şefik Türkmen suçlu olsun. Böyle bir düşünce olamaz.

AKÇAABAT’IN KURTULUŞU TURİZMDE

 Turizm konusunda 2 soru sormak istiyoruz. Birincisi Sera Gölü ile ilgili bir proje var mı? Diğeri de Akçaabat’ta bir teleferik projesi, sizce hayal midir?

Türkmen:Akçaabat’ın turizm alanında değerlendirilecek önemli yerleri var. Sahillerimiz, lokantalarımız, Orta mahallemiz, dağlarımız ve yaylalarımız… Bunlar turizm için önemli. Sera Gölü de bu anlamda çok önemli. Yine Akçakale’de çok güzel bir kale var. Onun da turizme kazandırılması lazım. Sera Gölü’nün çalışmaları yapıldı ama devam etmesi lazım. Etrafından bir yürüyüş yolu var. Valimiz de takip ediyor onu. Önümüzdeki zamanlarda yapılır diye düşünüyorum.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE İÇİN AKÇAABAT HAZIR

Trabzon’un gündeminde olan 2. devlet üniversitesi konusu var. Siz belediye olarak buna nasıl bakıyorsunuz? Üniversitenin Akçaabat’a kurulması için bir çalışma başlatılmıştı...

Türkmen: 2. devlet üniversitesi Akçaabat olduğu kadar Trabzon’un en büyük projelerinden biridir. Üniversite çok önemli. Trabzon sanayici için cazip değil. Burada öncelikli sektörler turizm, eğitim ve sağlık sektörleri. Trabzon üniversite şehri olabilir. 2. üniversite olarak, vakıf üniversitesi kuruldu. Ama bir devlet üniversitenin de kurulması lazım. 2. üniversite için geç bile kalınmıştır. Bugün en az girdisi olan üniversite 50-60 milyondan aşağı değil. Şehre de büyük hareket getiriyor. Bugün Gümüşhane, Bayburt, Artvin bu sayede ayakta duruyor.

Trabzon’un büyümesini sağlayacak üniversitenin kurulmasını sağlamak için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve halkımız hep birlikte gayret göstermeliyiz. Üniversitenin kurulması için altyapımız hazır. Söğütlü’deki eğitim fakültemiz Türkiye’nin en eski eğitim kurumlarından biri. Binaları, bölümleri var. İletişim ve Güzel Sanatlar fakülteleri var. Yani 3 fakülte mevcut hazır halde. Bunun dışında meslek yüksek okulumuz var. Konservatuar var. Batıdaki ilçelerimizde de meslek yüksekokulları var. Alt yapı büyük oranda hazır. Üniversite kurulduğunda batı ilçelerimizde de fakülteler açılı ve bu üniversite çok kısa zamanda büyür. Trabzon buna müsait.

Trabzon’da 2. devlet üniversitesi için verilen mücadele sizce yeterli mi?

Türkmen: Yani biraz daha seslendirmek lazım. Bu üniversite sadece Akçaabat’ın değil. Bütün Trabzon için çok önemli. Trabzon’un büyümesi ve gelişmesinde büyük bir ivme kazandırır. Trabzon Osmanlı zamanında da önemli bir şehirdir. Bugün de bu önemini korumalıdır. Trabzon İstanbul’a dün gemiyle bağlanıyordu bugün daha da yakın. Uçakla bir buçuk saatte İstanbul’da, bir saatte Ankara’da oluyorsun. Dünyanın birçok yerine Trabzon’dan kısa sürede uçakla gidebiliyorsunuz. Trabzon öğrenci şehri olmak bakımından çok müsait bir şehirdir. Biraz gayret sarf etmemiz gerekiyor.

İL YÖNETİMİNDE TEMSİL ORANI DÜŞÜK KALDI

20 Aralık’ta AK Parti il kongresi de yapıldı. Size göre siyasi anlamda Akçaabat’ın beklentilerini karşılayan bir yönetim oluştu mu? Akçaabat’tan bakıldığında tablo nasıl?

Türkmen: Yeni oluşan il yönetiminin hayırlı olmasını diliyoruz. Değerli bir arkadaşımız il başkanı oldu. Ama Akçaabat açısından dışarıda vatandaşla konuşursanız genel kanaat yeteri kadar il yönetiminde Akçaabat kendine yer bulamadı. Temsil oranı düşük oldu. Akçaabat’ta kime sorsanız böyle bir kanaat var.

TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

 Önümüzde genel seçimler var. Akçaabat’ın hak ettiği bir şekilde TBMM’de temsil edilmesi için belediye olarak ne düşünüyorsunuz? Yahut siz milletvekilliği adaylığı düşünüyor musunuz?

Türkmen: Türkiye şu anda genel seçimlere hazırlanıyor. Türkiye için çok önemli bir seçim. AK Parti’de eski Başbakanımız, Cumhurbaşkanı oldu. Yeni bir Başbakanımız var. O da çok iyi çalışmalarda bulunuyor. Aynı eski Başbakanımız gibi Türkiye’nin her yanındaki kongrelere katılıyor. Partimizin 2023 hedefi var. Bu hedef doğrultusunda arzu ettiğimiz değişimi sağlamamız için büyük bir çoğunlukla iktidar olmamız lazım. Herkesin bu yönde gayret göstermesi gerekiyor. Türkiye önemli bir istikrar yakaladı ve bu istikrarla birlikte kalkınmasını sürdürüyor. Herkesin gayret içerinde olması gerekiyor.

Bunların dışında benim şahsıma gelince… Biz hiçbir zaman makam ve mevki peşinde olmadık. Burada bize ihtiyaç olduğu söylendi. 20 sene evvel bir zorlama ile belediye başkanlığına geldik. Bizde yılların tecrübesi oluştu. Bu tecrübelerimizi insanlarımıza aktarmayı da arzu ederiz. Faydalı olabileceğimiz her neresi olursa olsun halkımızla tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Bunun dışında bizim bir hırsımız yok. Hizmet yapmaya çalışıyoruz.

YENİMAHALLE’DE SON NOKTAYI KOYDU

 Son olarak Yenimahalle’deki 18. madde uygulaması ile ilgili tepkiler vardı. Belediyenin buradaki tavrı nedir? Danıştay’dan bir karar geldi, yeni bir karar aldınız mı?

Türkmen: Biz yeni bir karar almadık. Bunu çok anlattık, üzerinde de çok durmak istemiyorum. Yani şu anki konuşulan iptal kararı bizim uyduğumuz bir karardır. O zaman yeni kararlar aldık. Niye bu karar alınmıştı? 2 parsel sahibi kendi parsellerinin de bu imar uygulanma alanına katılmasını istediler ve bilirkişiler ile idare mahkemesi de ya bu parseller uygulama alanının içine dahil edilmeli ya da kamulaştırılmalı yönünde bir mütalaada bulundu. Biz de bunun üzerine 2 parseli kamulaştırma yoluna gittik. Parsellerin katılmasının gerekçesi şuydu: Sınırda başka parsel kalmadı. Başka bir belediye var diğer tarafta. Hâlbuki biz dedik ki batı yönde yok ama güneye doğru başka bir parsel var. Orayla birleştirilerek hamur edilebilir. Bunu diyerek itiraz ettik. Ama o itiraz da reddedildi. Ancak biz bu karara uyduk ve itiraz ettik. O arsaları kamulaştırdık. Artık o arsaların sahibi belediye. Ayrıca biz hemen yeni meclis kararları aldık. Büyükşehir olunca sınır da kalmadı. Gerekçe sınır olmasıydı. Buna iptal edilmiştir diye bakmak doğru bir şey değildir.

TELEFERİK İÇİN ACELEMİZ YOK

Teleferiğe gelince...  Sivriburun bölgesine teleferik yapılmasını biz arzu ediyoruz. Ordu teleferik yaptığı sıralarda biz de ilgilendik. Hatta Ordu Belediyesi’ne uğradım. Çalışmalar hakkında bilgi aldım. Maliyeti ne olur falan diye örnekleri aldım. Bu konuda çalışma yapan firmalarla irtibata geçtik. Ancak bundan sonuç alamadık. Arazi ve güzergah çalışmaları yaptırdık alternatifleriyle birlikte. Haritası ve boy kesitlerini çıkardık

Daha sonra seçimler geldi, öyle kaldı. Bu maliyetli bir iştir. Şu anda sanıyorum en az 15-20 milyonluk bir yatırımdır. Kuş uçuşu 5 km mesafe var Sivriburun’a. Bu mesafedeki teleferiğin en az 15 milyonluk maliyeti var. Tabi kamulaştırmalar işin içine girmezse. Belediye olarak değil de, bir işletmeci bulunabilirse olabilir. O bölgede biraz daha tesisler geliştikçe, belki bunun için bir yap-işlet-devret yöntemiyle yaptırmak mümkün olabilir. Takip ediyoruz ama bu konuda aceleci değiliz. Ancak şu anda belediyenin oraya ayıracağı kaynağı yok.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Röportaj