Abdulmuttalip Çoban

Abdulmuttalip Çoban

46'ncı ve En Yaşlı Başkan Joe Biden

Joe Biden 3 Kasım 2020 günü yapılan başkanlık seçimlerini kazanarak ABD’nin 46. Başkanı oldu. Seçim süresi boyunca eyaletlerin çoğu arasında az bir fark oluştu. Joe Biden özellikle Michigan, Nevada, Pennyslvania, Wisconsin, Arizona ve Georgia gibi eyaletlerde oy farkı %2,5 oranına kadar gerilemişti. Başkanlık yarışının nabzının attığı eyaletlerin en önemlilerinden biri olan Arizona’da iki aday arasındaki fark %0,6 oranına kadar gerilerken Georgia eyaletinde bu fark %0,2 olmuştu. Biden bu zafer ile daha sonra seçimde nihai belirleyici olan seçici kurula 270 barajını aşarak 306 seçici kurul delegesi gönderdi. Mevcut başkan Trump ise 232 delegede kalmıştı. ABD seçim sistemine göre 270 delege sayısını geçen aday başkanlık zaferine ulaşmaktaydı. 15 Aralık tarihinde toplanan seçici kurul üyeleri Biden’ın zaferini resmileştirdikten sonra son bir adım kalmıştı. ABD kanunlarına göre seçimin ardından gelen ilk 20 Ocak tarihinde ABD Başkanı ve yardımcısı seçilen kişi yemin etmekteydi. Bu adım geçtiğimiz günlerde gerçekleşti ve önce Başkan Yardımcısı Kamala Harris yemin etti. Daha sonra Joe Biden yemin ederek resmen ABD’nin 46. başkanı oldu. Yemin töreninde oldukça dikkat çekici isimler vardı. Bir önceki başkan Donald Trump törene katılmayacağını açıklamıştı. Biden’ı bugününde yalnız bırakmayan isimler arasında ise eski başkanlardan Barack Obama ve Bill Clinton vardı. Özellikle yeni ve eski First Lady’lerin kıyafet tercihleri törene damga vurdu. Biden’ın eşi Jill Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Obama’nın eşi Michelle Obama ve Clinton’un eşi Hillary Clinton mavi ve kırmızının karışımı olan Mor renkte kıyafetler tercih ederek hem halka hem de dünyaya bir mesaj vermek istemişlerdi. Mor renk özellikle mavi ve kırmızı rengin karışımı olduğu için ABD halkına birlik mesajını içeriyordu. Ayrıca Kamala Harris ile birlikte siyasette artan kadın gücüne ve feministi harekete bir gönderme yapmaktaydı. Törende Lady Gaga ve Jennifer Lopez gibi ünlü şarkıcıların yanı sıra 22 yaşındaki genç şair Amanda Gorman’ın okuduğu “The Hill We Climb” (Tırmandığımız Tepe) adlı şiiri ön plana çıkmıştı.

Peki ABD’nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden kimdir?

Joe Biden 78 yaşında başkanlığa seçilerek ABD tarihinde başkanlık koltuğuna oturan en yaşlı kişi unvanını elde etmişti. 1966 yılında Neilia Hunter ile evlendi ve bu evlilikten 3 çocuğu dünyaya geldi. 1972 yılında Delaware eyaletinde senatör seçildiği dönemde eşi ve çocuklarına noel ağacı almaya giderken traktör çarpmıştı. Bu kazada eşi ve bir yaşındaki kızını kaybetmişti diğer iki çocuğu ise ağır yaralanmıştı. 1977 yılında ise Jill Biden ile evlenmişti. 2015 yılında ise oğlu Beau Biden beyin kanserinden ölmüştü.

2020 yılına kadar 7 kez ABD Senatosu’na seçilen Biden, iki dönem de Başkan Yardımcılığı görevine seçilmişti. İki dönem başkanlık için aday olmuş ancak bu adaylıklar başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 2020 yılında ise üçüncü kez denemişti ve başarılı olmuştu. Biden’ı ön plana çıkaran en önemli unsurlardan biri de belirlediği ekibiydi. Özellikle Başkan Yardımcısı Kamala Harris seçim boyunca gündemdeydi. Ayrıca ekibinde önceki başkanlardan Barack Obama’nın ekibinden kişilere de yer vermişti.

Joe Biden’ın ekibi:

Kamala Harris

  • İlk kadın, İlk siyah ve ilk Asya kökenli Başkan Yardımcısı
  • Biden lehine başkanlık adaylığından çekildi
  • 1915 olaylarını ermeni soykırımı olarak tanıyor
  • Covid konusunda Trump’ı eleştiriyor ve uzmanların görüşlerine önem veriyor
  • Irk ayrımcılığına karşı

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan

  • Seçim boyunca Biden’a danışmanlık yaptı
  • İran ile nükleer görüşmelerde aktif rol aldı
  • 2012’de Gazze ateşkesi görüşmelerinde aktif rol aldı

Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk

  • George W. Bush, Obama ve Trump hükümetlerinde farklı görevlerde bulundu
  • IŞİD’le Mücadelede Küresel Koalisyon’un Özel Başkanlık Elçisi olarak görev yaptı
  • Trump’ın Suriye’den çekilme kararından sonra görevinden istifa etmişti

Dışişleri Bakanı Antony Blinken

  • Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak görev yaptı

Hazine Bakanı Janet Yellen

  • ABD tarihindeki ilk kadın hazine bakanı
  • Fed başkanlığı yapmış ve güvercin olarak biliniyor

Savunma Bakanı Lloyd Austin

  • Orduda 40 yıldan fazla görev yaptı
  • Irak ve Suriye’de IŞID’ın yenilmesinin baş aktörü olarak görülüyor

Ticaret Bakanı Gina Raimondo

  • Rhode Island valisi olarak görev yaptı
  • Yenilenebilir enerji destekçisi olarak biliniyor

Enerji Bakanı Jennifer Granholm

  • İki dönem Michigan valiliği yaptı
  • Obama yönetiminde çalışmıştı

Tarım Bakanı Tom Vilsack

  • Obama ekibinde 8 yıl Tarım Bakanlığı görevi yaptı
  • 8 yıl Lowa valiliği yaptı

Özel İklim Elçisi John Kerry

  • Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı görevinde bulundu
  • Bay Diplomasi olarak bilinir
  • Paris İklim Anlaşması’nda önemli etkisi var

 

Peki Trump’tan miras kalan ne? Biden’ı bekleyen önemli sorunlar neler?

Trump sonrası Biden’ı çok zorlu viraj bekliyor. ABD’de 6 Ocak 2021 Kongre baskınından sonra iç güvenlik noktasında birçok sorun yaşanıyor. Özellikle Biden’ın yemin töreninde bu baskın nedeniyle çok sert güvenlik önlemleri alınmıştı. Özellikle bu baskın aşırılık yanlısı grupların son dönemlerde ABD içerisinde etkisini gösterdiğini ortaya koymaktadır. Dünyanın birçok yerinde bu tür olayalar gün yüzüne çıkmaktadır. Özellikle Helin Sarı Ertem hocamın da bahsettiği gibi 2008 yılından sonra Batı tipi Liberal demokrasiler gerilemeye Doğu’daki otoriter rejimler ise yükselmeye başlamaktadır. Çin’in ekonomik başarısı buna örnek olarak verilebilmektedir. Ayrıca ABD içerisinde yaşanan yabancı düşmanlığı ve ırkçılık faaliyetleri de ABD’nin uğraşmak zorunda kaldığı krizler arasında sayılmaktadır. Bu durum sol kanadı temsil eden Demokratların daha da sola kaymasına sağ kanadı temsil eden Cumhuriyetçilerin ise daha da sağa kaymasına neden olmaktadır. Özellikle 6 Ocak kongre baskını bu durumu destekler niteliktedir. Covid konusunda Trump yönetiminin gösterdiği tavır sonucu artan ölüm oranları ve ortaya çıkan ekonomik sorunlar, güvenlik sorunları gibi çalkantılı durumlar Biden ve ekibinin asıl uğraş vereceği konular olarak göze çarpmaktadır. Trump mirası sonrası Biden ekibini hayli zorlu konular bekliyor. Biden ve ekibinin hem iç hem de dış politikada atacağı adımlar ise merak konusu..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.