Ziraat Odasından Fındık Uyarısı

Ziraat Odasından Fındık Uyarısı

Ziraat Odasından Fındık Uyarısı

Değerli üreticilerimiz bahar ayıyla birlikte birçok meyve ve sebze de olduğu gibi Fındıkta da gübreleme, ilaçlama, dip sürgünü temizliği gibi kültürel uygulamaların yoğunluk kazandığı dönem içerisindeyiz ilimizde yaklaşık 60 bin hektar alan ile önemli bir yere sahip olan Fındıkta Nisan sonu Mayıs başı gibi yapılacak uygulamalar meyve kalitesinin artırılması için önemlidir.

 Fındıkta bu dönemde sağlıklı bitki gelişimi için toprak örneği sonucuna göre önerilen azotun ikinci kısmı verilebilir. Hastalık ve zararlılar bakımından ise özellikle son yıllarda üretim alanlarımızda yoğunluk kazanarak önemli verim kayıplarına yolaçan külleme hastalığıyla mücadelede ilaçlama dönemi olmakla birlikte fındık kurdu ve yeşil kokarca gibi zararlıların yoğunluğu tespit edilerek ilaçlama yapılması fındık verim ve kalitesinin arttırılması açısından önemlidir.

FINDIKTA KÜLLEME

Son yıllarda fındık üreticilerimiz için önemli ekonomik zarara neden olan fındıkta külleme hastalığının mücadele zamanı başlamaktadır.

İlk hastalık belirtileri için yağış ve nem miktarı önem taşımaktadır. Hastalık etmeni mart sonu nisan ayı içerisinde artan nem ile birlikte çoğalmakta, rüzgarlarla birlikte tüm fındık alanlarına yayılmaktadır.

Hastalık ilkbaharda ortaya çıkmakla birlikte yapraklar, genç sürgünler ve yeni oluşan çotanakların zuruflarında zarar yapmaktadır. Bu şekilde hastalık verim ve kalitade önemli kayıplara neden olmaktadır.

Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler olarak enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması , bulaşık dip sürgünlerinin kesilmeli, bahçede nem oranının azaltılması iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlanabilmesi için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.

İlaçlı mücadele için hastalık bahçede ilk kez görülüyorsa belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünü ile ilaçlama yapılabillir. İlaçlama hastalık devam ettiğinde ikinci ve diğer ilaçlamalar ile devam edilir.

Fındık üretimimizde önemli kayıplara neden olan bu hastalığa karşı mücadele yapılmalıdır konuyla ilgili bilgi için üreticilerimiz odamıza başvuruda bulunabilir.

Yeşil Kokarcaya Dikkat..

Fındık meyvelerinde kalite ve miktar yönünden büyük kayıplara neden olan Yeşil Kokarcaya karşı ilaçlı mücadele için tespit çalışmaları yapılmadır. Bu bağlamda 10 adet fındık ocağında 2 adet kokarca erginine rastlanması durumunda ilaçlı mücadeleye başlanabilir.

Patates'te Gübre Zamanı

 Patates dikimi yapmış olan üreticilerimiz erken dikimden kaynaklı verim kayıplarının önüne doğru gübreleme ile bir nebze geçebilirler. Daha fazla saçak kök oluşumu için, düzgün ve sağlıklı bir gövde için Azot ve fosforlu gübreler ile gübreleme yapılmasını tavsiye etmekteyiz. Yabancı ot mücadelesi ve boğaz doldurma işlemi (Ayıklama) esnasında bu gübreleri önceden bitki dip kısmına sererek hem gübreleme hem de çapalama yapılabilir.

 Havaların ısınması ve yağışların artması ile birlikte patates mildiyösüne karşı (halk dilinde pas ya da maraz) ilaçlı mücadele yapılması çok önemlidir. Zirai ilaç bayilerinden reçete ile ruhsatlı tarım ilacı alarak ilaçlamaya başlanmalıdır. İlaçlı mücadele esnasında yapraktan bitki besin elementi takviyesi de unutulmamalıdır.

 Seralarda yapılan fide dikimlerinin ardından kök boğazı çürüklüğüne karşı uygun ve ruhsatlı pestisitler ile uygulama yapmak serada ki bitkilerin sağlıklı bir sezon geçirmeleri açısından önemlidir.

  Her türlü teknik destek için Akçaabat Ziraat Odamız üreticilerimizin hizmetindedir.

z1-004.jpgz2-006.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler