Sebahattin Yazıcı

Sebahattin Yazıcı

BÜTÜN CANLILAR İÇİN İKAMESİ OLMAYAN BİR KAYNAK: SU

BÜTÜN CANLILAR İÇİN İKAMESİ OLMAYAN BİR KAYNAK: SU

İkame edilemeyen bir kaynak olan su, yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan olup hayat için vazgeçilmez kokusuz ve tatsız bir bileşiktir. Dünya da bol miktarda bulunmasına rağmen Cenevre'de açıklanan 2019 Dünya Su Raporuna göre iki milyar insanın temiz su kaynaklarına düzenli erişimi yok, 4,3 milyar insan sıhhi tesisat kullanmıyor. Su kaynaklarının kısıtlı olması ve artan çevre kirliliği nedeniyle 2050 yılına kadar bu sayının artması bekleniyor. Oysa sağlıklı ve temiz içme suyu temel bir insan hakkı olarak kabul ediliyor.

22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır. 1993'ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı; halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi. Ayrıca Dünya Su Günü vesilesi ile 2003, 2006, 2009 ve 2012 yıllarında Birleşmiş Milletler Dünya Su Kaynaklarını Geliştirme Raporu yayınlanmıştır. 1995 yılından bu yana Dünya Su Günü için belirlenen temalar 1995 Kadınlar ve Su, 1996 Kirli Şehirlere Su, 1997 Dünyanın Su Potansiyeli Yeterli Mi, 1998 Yeraltı Suyu ve Görünmez Kaynaklar, 1999 Su Kaynakları Etrafında Hayat, 2000 21. Yüzyılda Su, 2001 Su ve Sağlık, 2002 Kalkınma İçin Su, 2003 Gelecek İçin Su, 2004 Su ve Afetler, 2005 Hayat için Su 2005-2015, 2006 Su ve Kültür, 2007 Susuzlukla Mücadele, 2008 Arıtma, 2009 Sınır Aşan Sular, 2010 Su Kalitesi, 2011 Su ve Kentleşme, 2012 Su ve Gıda Güvenliği, 2013 Su Dayanışması, 2014 Su ve Enerji olmuştur.

Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler bu günü, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışmaları ödüllendirmek ve Birleşmiş Milletler tavsiyelerini uygulamaya ayırmışlardır. Her yıl Birleşmiş Milletlerin su alanında çalışmalar yapan farklı bir kuruluşu Dünya Su Günü'nde yapılacak uluslararası etkinlikleri destekleyip koordine etmektedir. UN-Water, kurulduğu yıl olan 2003'ten bu yana Dünya Su Günü etkinliklerine öncülük edecek BM kuruluşunu, etkinlik konusunu ve verilecek mesajları belirleme sorumluluğunu üstlenmektedir. Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin dışında, içilebilir su kaynakları ve su yaşamını destekleyen bazı sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü'nü, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirmektedir.

Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, sosyoekonomik açıdan güvenli bir geleceğin temini için “kullan ve at” anlayışının terk edilmesi ve su bütçesinin akılcı yönetimine atık suların yeniden kullanımının ilave edilmesi kaçınılmaz görülmektedir. Bu konuda bilinçlendirme eğitimlerinin gerçekleştirilmesi ve yapılacak mevzuatların gerekirse yaptırımların olması gerekmektedir.

Su hayattır ve susuz hayat yoktur. Tüm canlıların suya ihtiyacı olduğunu asla unutmamalıyız. Su sadece insanların ihtiyacı değildir. Dünyanın, tüm canlıların ve biz insanların sonu olmaması için suyumuza ve su kaynaklarımıza sahip olmamız gerekir.

Rabbimiz Kuran-ı Kerim de “Gökleri ve yeri yaratan, gökten su indirip onunla size rızık olarak türlü türlü ürünler çıkaran Allah’tır; izni ile denizde yüzüp gitmeleri için gemileri emrinize veren, nehirleri sizin için faydalı olacak şekilde yaratan O’dur.” buyurmuştur.(İbrahim Suresi 32. ayet)

Boşa kaybettiğimiz her su damlası geleceğimizin su yokluğuna destek olmaktadır. Su damlamıza sahip çıkmak, geleceğimizi korumak demektir.

 

 

Sebahattin YAZICI

Tarımsal Hizmetler Müdürü

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.