Gökhan KURUÇELİK

Gökhan KURUÇELİK

PROPOLİS

Propolis; işçi arılar tarafından ağaçların zamklarından, tomurcuklarından toplanarak kovana getirilen çeşitli mad-delerin, arılar tarafından kendi enzimleri yardımıyla bio kimyasal işlemlere tabi tutularak elde edilen kahverengi reçinemsi madde olup kovanın çatlaklarının kapanmasında, kovan içinin dezenfekte edilmesinde ve kovan içi sıhhatinin koruyucu maddesi olarak kullanılmaktadır.

Arıcılar tarafından arı zamkı olarak bilinir.

Propolis, Latince bir kelime olup anlamı “güvenli şehir” demektir.

Aslında isminin kelime anlamı bize onun hakkında bazı bilgileri açıklıyor. 

Burdan yola çıkarak  hemen faydaları nelerdir diye soruyorum?

* Antimikrobiyal etkisinden dolayı müthiş derecede doğal antibiyotiktir.

* Propolis, dünyada en yaygın olarak bağışıklık sistemi güçlendirmede kullanılır.

* Uzun süreli kullanımında, sindirim ve solunum sistemi üzerindeki iyileştirici etkisi tartışılamaz derecededir.

* Çok rastlanılan 9 mantar türünü yok edici etkisinden dolayı cilt hastalıklarında kullanılır.

* Kemoterapi sonrası zayıflayan bağı-şıklık sisteminin yükseltilmesinde ve kanser hastalığında kullanılır.

* Çocukların çok küçük yaşlarında karşılaştığı bağışıklık sisteminin düşüklüğünden kaynaklanan bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde Propolis ile çok etkili sonuçlar alınmaktadır.

Şimdi Propolis hakkında klinik çalışmalardan örnek verelim.

Yapılan bir araştırmaya göre 1mg Propolis yaklaşık olarak 20 mg penisiline denk gelmektedir.

Klinik çalışmalar Propolis'in; comedo, beriberi, shingles, zosfer psorias ve deri ülserine karşı çok etkili olduğunu göstermiştir.

Propolis ayrıca; ağız yaraları, periodonditis, diş ağrısı, rinit (burun iltihabı), mide ülseri, nefrit (böbrek iltihabı), idrar yolları enfeksiyonu, influenza (grip), diare (ishal), polypus (iyi huylu tümör), malignant tümör (kanser) ve diğer bir-çok hastalıkta da başarılı bir şekilde kul-lanılmaktadır.

Özellikle Japonya'da yapılan klinik çalışmalarda 3 ay ile 1 yıl sürekli bir şekilde alınan Propolis'in, çeşitli internal kanser hücrelerini devitalize ettiği saptanmıştır. Propolis, çeşitli kanser hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde de önemli rol oynamaktadır.

Romanya'da Dr. A. Vasilca ve Dr. Eu-genia Milcu, Propolis'in ülser üzerindeki tedavi edici özellikleri üzerinde çalış-mışlardır. 34 kronik ülser hastasına 4 hafta boyunca Propolis ekstraktı veril-miştir. 28 hasta tamamen iyileşirken 6 hastada önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bazı hastalara doku biyopsisi uygulanmış ve Propolis'in yenileyici etkisi gözlenmiştir

Burası çok önemli: Propolis'in bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Peki, Propolis nasıl kullanılır? Kimler ya da nerelerden temin edilebilir?

Propolis'in yetişkinlerde günlük 70100 mg. kadar alınması uygundur

Propolis, arıcılardan temin edilebir. Aktarlarda bal karışımları olarak veya kapsül halinde bulunabilir. Eczanelerde satılan birçok bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçların hammaddesinde Propolis özü bulunmaktadır; fakat Propolis çok pahalı bir ürün olduğundan bunların hiç birinde Propolisi yeteri kadar kullanmazlar.

Arıcılardan temin edilen Propolis, peteğin ağaç aksamının kırıntılarından temizlendikten sonra leblebi taneleri gibi haplar yapılarak yukarıda sayılan rahat-sızlıklar için kullanılabilir.

Ne yazık ki benim ülkemde, arıcılık dünya sıralamasında ilk 10 ülke içinde yer alırken, Propolis gibi ürünleri işleyecek hiçbir tesis yoktur.

Bu ürünü, dışarıdan çok yüksek paralara ithal etmemiz bizim için büyük bir kayıptır.

Allah (cc)'ın şifa hazinesinden insanlığın hizmetine sunulmuş olan Propolis'ten sonra “altın tanecikleri: polen”de buluşmak dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar