Dr.Hasan ERAYDIN

Dr.Hasan ERAYDIN

REFLÜ

   Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz reflü hastalığı aslında bir yetişkin hastalığı olmasına rağmen çocuklarda bile görülüyor. Çocuklardaki uzun süreli öksürük ve kusmanın bir nedeni de reflü olabilir.  Mide içeriğinin (asidinin) patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışına reflü diyoruz. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma şikayeti ile başvurabilirler. Bazen yemek borusunun arkasındaki yanmanın yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi bir şikayet olarak karşımıza çıkabilir. Reflü sıklıkla yemeklerden sonra olur.

   Reflü hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıktır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %20 sinde reflü hastalığı bulunmuştur.

   Reflü hastalığının bulgularının kökeninde yemek borusunun uzun bir süre ve fazla miktarda mide asidik içeriği ile teması yatmaktadır.

   Reflü hastalığının böylesine sık görülmesinin en önemli nedeni, stres. Stres yoğun mesleklerde çalışanlar, risk grubunda yer alıyorlar. Yaşam biçimine dikkat etmeyenler, alkol, çay ve sigaradan vazgeçemeyenler ile kilolu kişiler, reflü adayı olarak tanımlanıyor.

   Reflü bazen nefes alma güçlüğü yüzünden astımla karıştırılıyor, bazen göğüs ağrısı yapıp, “kalp krizi” endişesi yaşatıyor.

   Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara yol açar ve bu da yanma hissine sebep olur. Normal olarak yemek borusunun alt ucundaki alt özefagus sfinkteri dediğimiz kastan oluşmuş kapak benzeri bir yapı vardır. Bu yapı asidin yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek midenin içinde kalmasını sağlar. Reflü hastalığında ise bu sfinkter sık aralıklar ile gevşer ve mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar.

   Eğer reflü tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlarla seyredebilir. Örneğin yemek borusunda darlık, kanama ve mukozada prekanseröz (kanser öncesi ) bir takım değişikliklere neden olabilir.

   Sizi ve doktorunuzu uyarması gereken semptomlar şunlardır;

1- Yutma güçlüğü

2- Kanama

3- Boğulma hissi, öksürük, ses kısıklığı

4- Kilo kaybı

   Birçok hastadan asidin yukarı gelmesi, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla kontrol edilebilir.

   Reflü’den kurtulabilmek için;

1- Sigara bırakılmalıdır. Tütün asidi dengeleyen koruyucu mekanizmalara zarar verir.Asit üretimini uyararak ve yemek borusu ile mide arasındaki kasların gevşemesine de yol açarak asit reflüsüne yol açar.

2- Gazlı ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

3- Alkol, çikolata,kafein, kahve, çay, yağlı, baharatlı yiyecekler ve domates gibi asidi arttıran yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

4-Kilo verilmesi önerilir.

5-Yatmadan en az 3 saat önce yemek sona erdirilmelidir. Yemek yedikten sonra en az 2-3 saat sonra yatar pozisyona geçilmelidir.

6-Yatağın baş ucunun kaldırılması gece boyunca asit reflüsünü önleyecektir.

7-Sıkı kemer ve giysilerden kaçınılmalıdır.

   Tabii bunlar dışında doktorun gerek gördüğü ilaçlar kullanılmalıdır.

   Sağlıklı ve mutlu günlerde görüşmek üzere…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar