Dr.Hasan ERAYDIN

Dr.Hasan ERAYDIN

MENİSKÜS

Vücudumuzun en sık yaralanan bölgelerinden biriside diz eklemi içindeki menisküslerimizdir. Diz eklemi vücudumuzun en büyük eklemidir.  Menisküsler diz bölgesinde en büyük iki kemiğimizin kesiştiği noktada 'C' şeklinde içte ve dışta mevcut olan ince kıkırdak yastıkçıklardır. Dizde yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturması, yükün taşınması için diz ekleminde yastık görevi görürler, birçok yöne dönme hareketlerinde güvence unsurudurlar, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki güç dengesinin sağlanması gibi görevler de rol oynarlar.

Menisküsler genelde dize yandan gelen darbeler sonucu yırtılırlar. Diz bükülü iken uyluğun içe doğru aşırı dönmesi ile ve dizde aşırı gerilme sonucu da menisküsler yırtılabilir. Futbol gibi karşılıklı temas sporlarında dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen katlanma, tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir. İleri yaş grubunda ise menisküsler herhangi bir travma olmaksızın dizde gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabilirler. Ayrıca her yaş grubunda bir travma olmaksızın dizin yapısının bozulması ile giden yırtıklar görülebilir.

Sporcu hastalığı olarak bilinmesine rağmen herkeste görülebilir. En çok görülenlerden biri de ev hanımlarıdır.

Başlıca yırtılma nedenleri olarak kaza ve spor esnasındaki darbelere, hasar oluşturan eklem hastalıklarına, eklem bağı hasarlarına ve doğuştan var olan şekil değişikliklerine bağlı kendiliğinden yırtılmaları sayabiliriz.

Diz içerisinden gelen sesler yırtığın ilk bulguları olabilir. Dizde ödem gelişene dek sporcular oyuna devem edebilir y ada insanlar günlük aktivitelerini yapılabilirler. Ancak ödem geliştiğinde şikâyetler oluşur. Şikayetler 24-48 saat içerisinde gelişir.

Hareketle birlikte ve yokuş veya merdiven inerken ya da çıkarken dizde ağrı olabileceği gibi dizde gerginlik ve şişlik, eklem hareket açıklığında azalma, dizde sıvı toplanması ve menisküsün yırtık parçası eklem içine düştüğünde takılma, kilitlenme gibi şikâyetler de görülebilir.

Tedavi kişinin durumuna ve menisküsteki yaralanma şekline göre yapılmaktadır.

Sağlıklı ve mutlu günlerde görüşmek üzere…

Önceki ve Sonraki Yazılar