Prof. Dr. Kemal Üçüncü ve Akçaabat

Bir köy, bir kasaba, bir ilçe ve bir il için en önemli kazançlardan biri yetiştirdiği yetkin kişilerin varlığıdır.

Bürokrasi, bilim ve hatta siyaset alanında belli mevkilerde öne çıkan, başarı sağlayan kimseler her ne kadar ülkenin bütünü için önemli olsalar da bu kişilerin kendisini bağlı olarak gördüğü topraklarla da “gönül bağı”  kopmaz.

İşte bu gönül bağı o yerler için çok büyük bir öneme sahiptir.

Kendi bağrından çıkmış ve belli yetkinliğe ulaşmış kimseler o bölgelerin doğal sürükleyicileridir. Yeter ki yol, yordam bilinsin.

Nasıl ki bir insanın anne ve babasıyla olan iletişimi ve onlara karşı kayıtsız bir gönüllülüğü -büyük bir travmatik olay yaşamadığı takdirde- yaşamı boyunca sürüyorsa kendisinin ait olduğu topraklarla da aynı biçimde sürer.

O kişi yaşamı boyunca köyüne, kasabasına, ilçesine, şehrine gitmese bile yıllar sonra karşısına bu yerlerden biri çıkarak kendisinden yardım istese o kişiyle arasında bir duygu bağlılığı hissedecektir.

***

Yazıyı fazla uzatmadan sözü Akçaabat’ta kurulma aşamasında olan Akçaabat Araştırmaları Merkezine getirmek istiyorum.

Akçaabat’a büyük bir farklılık katacak olan Merkezin alt yapısı Akçaabat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlandı.

“Akçaabat Sempozyumu” ile Akçaabat’ta çok önemli ve tarihî bir işe imza atan Akçaabat Belediyesi yayımladığı kitaplarla da bu kültür etkinliklerini sürdürüyor.

Öncelikle bu kültür etkinliklerini Akçaabat Araştırmaları Merkeziyle taçlandıracak olan Akçaabat Belediyesinin Başkanı Şefik Türkmen ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Turhan Bektaşoğlu’nu kutluyorum.

Bu Merkeze de Akçaabatlı olan Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı ve KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Üçüncü öncülük ediyor. Yazının başında sözünü ettiğimiz konuyla bu durumu kast ediyoruz.

***

Prof. Dr. Üçüncü çok değerli bir Türkolog, bilim adamı…

Özellikle ortaya koyduğu bölgesel/küresel nitelikteki projelerle bilim adamı özelliğini fazlaca ortaya koyan Üçüncü’nün Akçaabat’la buluşturulmasını çok önemsiyoruz. Burada tabi özellikle Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bektaşoğlu’nun uğraşlarının olduğunun bilincindeyiz.

Bu buluşmanın meyvelerini yakında göreceğiz.

İlçenin yönetimiyle ilgili kimi konularda eleştirilerimiz olsa da özellikle kültür ve bilim etkinliklerindeki ilgiyi kutluyoruz. Akçaabatlı bir bilim adamından Akçaabat adına yararlanılması teşebbüsü de son derece akıllıca bir yöntem.

Sıra bu yararlanmadan ortaya çıkacak olan güzellikleri görmeye geldi.

Son olarak ikinci bir bilgi şölenini (sempozyum) ve bilim çalıştaylarını bekliyoruz.

Saygılarımla. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.