Gedikli'nin a takımı ve minibüsçü meselesi

Akçaabat’ta belediye başkan adayını ilk açıklayan parti MHP oldu.

Beklenen isim Söğütlü’nün Belediye Başkanı Metin Gedikli Ramazan’ın sonlarına doğru düzenlenen iftar yemeği sonrasında kamuoyuna duyuruldu.

Sırada diğer partiler kaldı. Onların da adayını açıklaması bekleniyor. CHP bu akşam parti üyelerine yönelik kurduğu “CHP’de kimi aday görmek istersiniz?” sorusunun cevabını alacağı sandığı açıyor. Yüksek ihtimalle geçtiğimiz genel seçimde 2. sıra milletvekili adayı ve eski Akçakale Belediye Başkanı Ali Türen Öztürk’ün sandıktan ismi çıkacağı tahmin ediliyor.

İlk aday Metin Gedikli ile ilgili şu anda merak edilen ilk soru Gedikli’nin A takımı nasıl oluşacak ve meclis üyeleri listesi nasıl oluşacak? Trabzon’un büyükşehir olması ve Akçaabat’ta beldelerin kapatılarak, ilçeye katılmasıyla artık meclis üyeleri de büyük bir önem kazandı.

Akçaabat Belediyesi’nin gelecek seçimde 4 belediye başkan yardımcılığı ve 31 belediye meclis üyesi kontenjanı olacak. İlk 6 sıradaki meclis üyesi aynı zamanda büyükşehir belediye meclis üyesi olacak.

Ben şimdilik meclis üyeliği veyâ başkan yardımcılığı kesin olabilecek birkaç isimden bahsetmek istiyorum. Sitemizde belirli zaman aralıklarında yayınlanan “Kulis haber” başlıklı yazılarının sonuncusunda bahsedilen isimden ilk önce söz etmek istiyorum.

MHP İl Genel Meclis Üyesi İsmet Kırali…

İsmet Kırali için bu kulis haberde, öne çıkmadan siyasetin gereklerini getiren bir kişi olarak söz edilmiş. Bizim de kuracağımız cümleler bundan çok farklı eksende değil. Ben İsmet Kırali’nin Metin Gedikli’nin a takımında ilk sırada yer alacağını tahmin ediyorum. Kırali MHP’nin seçimi kazanması, Gedikli’nin belediye başkanlığını kazanması halinde büyük olasılıkla belediye başkan yardımcılığı koltuğuna oturacak kişi. Siyasi deneyimiyle birlikte kimi zaman Gedikli’ye destek olacak, kimi zaman ise ona yol gösterecek nitelikte bir kişi.

Şinik Belediye Başkanı Cemil Pehlevan Kırali’den sonra kesin olarak düşünülen ikinci isim. Belediye başkan adaylığında Gedikli’ye alternatif olarak düşünülebilecek biriydi. İstişare ve kulislerde adı sürekli geçen Pehlevan’ın da belediye başkan yardımcılığı mümkün. İnsan ilişkileri nedeniyle birçok kesim tarafından da sevilen isim olması nedeniyle tercih edilecek biri. Aynı zamanda belediye başkanlığı yapmış biri.

Bir diğer akla gelen isim ise, MHP'nin geçen yerel seçimde birinci sıradan belediye meclis üyesi olan Hasan Doğan. Partinin tabanından gelen isimlerden biri olan Doğan'ın da önemli bir pozisyonda değerlendirileceği bu seçimde ihtimâl dâhilinde. 

Yıldıray Burnaz, geçtiğimiz yerel seçimlerde Osman Karaçukur’un listesinde kontenjan adayı olarak gösterilen bir isim. Partinin tabanından gelen bir kişi. Karaçukur’un kazanması hâlinde başkan yardımcılığında düşünülen biriydi. Üniversite mezunu kimliği ve genç olmasıyla birlikte dikkat çeken bir kişi. Bu seçimde de düşünülecek biri.

Bu isimlerle beraber Gedikli’nin kendi iradesiyle birlikte başkan yardımcılığına düşünebilecek bir isim de şüphesiz şu anda Söğütlü Belediye Başkan Yardımcısı olan Suzan Bayram olacak. Bayram, başkan yardımcılığı dönemini başarılı geçiren bir kişi ve aynı zamanda bayan olması nedeniyle öne çıkan bir isim. 4 belediye başkan yardımcılığı kontenjanında bir kişinin bayan olması muhtemel bir durum. Bu nedenle Suzan Bayram’ın kesin olarak Gedikli’nin a takımında yer alacağını düşünüyorum. Nitekim Gedikli ile yaptığım bir söyleşi de kendisine yönelttiğim “Kadronuzda bayan ve gençlere ne kadar yer vereceksiniz?” sorusuna Gedikli, “Az kadroda bile biz bu kadarını yapmışsak, geniş kadroda bayanlara şüphesiz daha fazla yer açacağız. Trabzon’da bayan belediye başkan yardımcısı olan tek belediyeyiz” demişti. Gedikli’nin bu yaklaşımından çıkacak anlam da Suzan Bayram’ın listede yer bulacağıdır.

Partinin geçen yerel seçimde Düzköy'den il genel meclis üyesi adayı olan Murat Tayar'ın da listede yer bulacağını düşünüyorum. Siyasette olduğu kadar spor alanında da zamanında görev almış, Sebatspor'un basın sözcülüğünde bulunmuş Tayar kuşkusuz akla ilk gelen isimlerden biri.

Bir başka isimse Demokrat Parti’nin eski ilçe başkanı Ali Köroğlu’dur. Köroğlu, 2009 yerel seçimlerinde ANAP’ın ilçe başkanlığını sürdürürken Türkmen’in AK Parti’ye geçmesiyle birlikte MHP ile parti olarak seçim ittifakı yapmıştı. Seçim sonrasında Köroğlu’nun MHP’ye geçmesi yönünde tekliflerin gittiği ve hatta partide görev verilmesinin bile teklif edildiği kulağıma gelmişti. Köroğlu, az da olsa ANAP-Doğru Yol oylarını toplayabilecek bir kişi ve aynı zamanda MHP’ye de uzak biri değil. Bence muhtemel isimlerden biri.

Bunlar benim aklıma gelen birkaç isim, ihtimâller dâhilinde. Ancak şu da bir gerçek ki biz Metin Gedikli’nin aday olabileceğini de yaklaşık bir sene önce yine çalıştığımız gazetenin köşesinde yazmıştık. Bugün MHP’nin adayı Metin Gedikli.

Akçaabat minibüsçülerinin görmesi gereken bir ilân!

Trabzon-Akçaabat hattında çalışan minibüslerle ilgili çok yazdık, çizdik. Bu kez bir şey yazıp, yorumda bulunmayacağım. Ancak geçtiğimiz günlerde bir minibüste yaşanan olayları haberleştirdik. Sonrasında 2 kişiyle görüştüm. Biri kooperatifin yöneticisi Sayın Bekir Kodalak ve Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk. Kodalak, araca ceza vereceklerini ve bunun da bilgisini kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti. Sayın Şentürk ise yaşanan genel sorunu kökünden çözmek için çaba sarf ettiklerini belirtti. Her 2 şahsın da samimiyetine inanıyorum. Kimsenin cezalandırılmasından yana değiliz ancak bilinmesi gereken genel bir sorun olduğu ve bu sorunun çözülmesi gerektiği.

dolmusilan.jpg

Bu ilânı ilk olarak gazeteci Levent Ustabaşı’nın köşesinde görmüştüm. Sizlerle paylaşıyorum. O zamanki dolmuş kooperatifinin adı: “Akcaabad Bozkurt Otomobil Birliği”. Birlik isim ve sembol olarak kendisine Türklüğün bir sembolü olan Bozkurt’u seçmiş.

Okuyamayanlar için şu ifadeler yer alıyor: “Akcaabat Bozkurt Otomobil Birliğinin Sayın Halkımıza İlânı
Otomobillerimiz dünyanın en metin, en emniyetli tenezzüh otomobilleridir. Şoförlerimiz kibar, temiz, her türlü içtimaî terbiyeye sahîb, melekine vazifesine aşık mal sahibi dikkatli yurddaşlardır ki, birliğimiz bunlarla bilhakkın övünebilir. Kurduğumuz intizam sayesinde Anadolumuzun her tarafı için nakil fiatlarımız herkesden daha ucuzdur.
Herkesi, pek haklı olarak düşündüren, heyecan, endişe ve üzüntülere sevkeden bir meseler vardır ki o da uzak yakın bir yerden bir yere gitmek için bineceği otomobilin sureti katiyede sağlam ve makineyi idare edecek olanın aklı başında vazifesinin ehli direksiyona sahib bir şoför olup olmadığı keyfiyetidir. İşte birliğimiz herkesi bu endişelerden kurdardı. Memleketimizde (Bozkurt otomobil birliği)ni tesis eyledik…
Akçaabad, Trabzon, Erzurum, Kars ve Anadolunun her tarafına arık emniyet ve itimadle seyahat edeceksiniz…”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.