ÜÇ AYLAR

“Ey iman edenler! Allah Teâla’dan korkun (da vazifelerinizi ifa edin). Herkes yarın (kıyamet günü) için önden ne göndermiş olduğuna bir baksın.” (Haşr 59/[1]8)

“Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Hadis-i Şerif; Aclüni-Keşful Hafa C.1 S.423)

16 Temmuz Pazartesi günü üç ayların ilki olan Recep ayının birinci günü idi. 19 Temmuz Perşembe akşamını Cuma gününe bağlayan gece de Regaip Kandilidir.

Üç aylar kameri takvime göre; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Regaip, Miraç ve Berat kandilleri Kadir Gecesi, Arefe Günü ve Ramazan Bayramı gibi mübarek gün ve geceler bu üç ayda bulunmaktadır. Bu aylar rahmet dalgalarının başladığı, manevi huzur ve sükûnun kalplere doğduğu, ilahi rahmetin coştuğu aylardır. Bu aylar girince mü'minlerin kalplerini ve ruhlarını manevi bir hava kaplar. Bu aylar, günler ve geceler, dini duyarlılığın yoğun yaşandığı, ibadet etme isteğinin arttığı bereketli zaman dilimleridir.

Peygamberimiz’in pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak âdeti idi. Ayrıca her ayın başında, ortasında ve sonunda 3’er gün oruç tutmuştur. Ramazan ayının dışında da en faziletli orucun Recep ve Şaban ayında olduğunu ifade etmiştir.

Peygamber Efendimiz üç aylar hakkında hadisleri, müjdelediği geceler ve uygulamaları sonucunda ülkemizde de üç aylar geleneği oluşmuş ve Ramazan ayına hazırlık Recep ayının girmesiyle başlar hâle gelmiştir. Bu aylar mübarek gecelerle doludur. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaip Kandili, yirmi yedinci gecesi Miraç Kandili’dir. Şaban ayının onbeşinci gecesi Berat Kandili, Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi ise Kadir Gecesi’dir.

Regaip; çok değerli hediye, bağış, içten gelerek ve yoğun bir şekilde arzu edilen şey anlamlarına gelmektedir. Cenab-ı Hakk’ın ilahi ihsan ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi ve samimi kalple Allah'a yönelenlerin affedilme ümitleri dolayısıyla Müslümanlar tarafından heyecanla beklendiği ve gönülden arzulandığı için Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denilmiştir.

Değerli okuyucular

Üç aylar, manevi kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü anlardır. Bu aylar ve kandiller dünyevi meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz, yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi güçlendirmemiz için son derece değerli fırsatlardır. Bu aylar, günler ve geceler nefis muhasebesinin yapıldığı ruhî ihtiyaçların karşılandığı bereketli zaman dilimidir. Bu mübarek gün, gece ve ayların fert ve toplum yaşantısında etkisi mutlaka görülmeli, üç aylar vesile bilinerek hayatımızın safhaları gözden geçirilmelidir. Başka bir deyişle nefis ve vicdan muhasebesi yapmalı, geçmişi iyi analiz etmeli, gelecekle ilgili net karar vermeli, düşünmeli; zamanı nasıl nerede harcandığımızın hesabını yapmalı, gönüller ise ibadet ve dualarla tatmin edilmeli, kalpler olgunlaştırılmalıdır. Çünkü bilin ki, kalpler gerçekten de Allah\'ı anarak huzura erişir. (Rad 28)

Değerli okuyucular

Bu üç aylar vesilesiyle anne ve babamızın gönülleri alınmalı, eş ve dostlarımızın hatırları sorulmalı, kimsesizler aranmalı, insanlara iyilik yapılmalı, yetimler gözetilmeli, fakir fukaraya yardım edilmelidir. Özellikle de içinde yaşadığımız çok kültürlü toplumlarda, bu mübarek iklimi evimizde eş ve çocuklarımızla birlikte hissetmeliyiz. Aramızdaki kırgınlıklar ve dargınlıklara son vermeli, hoşgörü ve bağışlayıcılığımızı göstermeliyiz. Üç ayların ve Regaip Kandili'nin hayırlara vesile olmasını yüce Allah'tan niyaz eder, üç aylarınızı ve Regaip Kandilinizi şimdiden tebrik ederim.

Yazımızı Peygamber (s.a.v.) şu veciz duayısla noktalamak istiyoruz:

“Ey Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur.” (Ahmed b. Hanbel Müsned C.1 S.259)



 

Önceki ve Sonraki Yazılar