Validen Yayla Uyarısı

Validen Yayla Uyarısı

Vali Okutan "Kaçak yapılaşma yapılan alanlarda, köy muhtarlarının birinci derecede sorumlu"

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon’un doğal yapısının, yaylalarının, kültür ve tabiat varlıklarının turizm açısından büyük önem arz ettiğini, fakat gerek bilinçli, gerek bilinçsiz olarak yapılan kaçak inşaatların bu değerleri yok edecek boyuta ulaştığını söyledi. Vali Okutan, kaçak yapılaşmanın doğayı tahrip etmesinin yanı sıra özellikle akarsu havzalarında ve heyelan riski taşıyan alanlarda büyük oranda can ve mal kaybına sebebiyet verdiğini belirtti.

Trabzon’un doğal yapısının, yaylalarının, kültür ve tabiat varlıklarının korunabilmesi ve doğal afetlerden dolayı meydana gelebilecek can ve mal kaybının önlenmesi amacıyla bir genelge yayımlayan Vali Nuri Okutan, kaçak yapılaşmaya hiçbir suretle müsaade edilmemesini istedi.

Trabzon’un doğal yapısının ve mimari özelliğinin korunması gerektiğinin altını çizen Vali Okutan, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin yöremizin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun olarak ürettiği proje tiplerinin yapı izni almaya müracaat eden vatandaşlara bedelsiz olarak verileceğini belirtti.

Genelgede ayrıca; yaylak ve kışlaklarda Valilikten (İl Tarım Müdürlüğü) izin alınmak suretiyle imar mevzuatına göre yapılacak kullanma amacına uygun mandıra, sulak, sundurma ve süreklilik göstermeyen barınak ve ağıllar ile Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine turizme açılması uygun görülen bölgelerde ahşap yapılar dışında, ev, ahır ve benzeri inşaatların yapılamayacağı ifade edildi.

Başkasının arazisi ve kamu arazileri üzerindeki bütün izinsiz yapıların, 775 Sayılı Gecekondu Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca hiçbir yıkım kararı alınmasına gerek kalmaksızın yıktırılacağı belirtilen genelgede; yıkım işleminin ilgili idareler tarafından yapılacağı kaydedildi.

Kaçak yapılaşma yapılan alanlarda, köy muhtarlarının birinci derecede sorumlu olduğuna vurgu yapılan genelgede; kaçak yapılarla ilgili Valiliğe (İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği) müracaat edilmesi halinde, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri uyarınca işlem yapılacağı ve yasadan doğan bu hakkı kullanmayan idareciler hakkında da yasal işlem uygulanacağı belirtildi.

Vali Nuri Okutan, yetkili idarelerinden gerekli denetimleri yaparak, kaçak yapılaşmayı önlemelerini ve vatandaşların bu konuda daha duyarlı davranmaları için bilgilendirilmelerini istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Turizm