Üreticiye Analiz Uyarısı

Üreticiye Analiz Uyarısı

Üreticiye Analiz Uyarısı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, fındık üreticilerinin, belediye bünyesinde kurulan toprak laboratuarında toprak tahlili yaptırmalarını ve analiz sonuçlarına göre arazilerini gübrelemelerini istedi.

Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ve çiftçilere en iyi hizmeti vermek amacıyla toprak laboratuarını Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmete aldıklarını belirtti.

Toprak laboratuarının altı aydan beri faaliyetini sürdürdüğünü ve 10 lira gibi sembolik bir ücret karşılığında toprak numunelerini tahlil ettiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, "Yapılan tahliller neticesinde ilimizin en önemli tarımsal geçim kaynağı olan fındık arazilerinde önemli ölçüde organik madde eksikliği bulunduğunu görüyoruz. Çiftçilerimizin toprak analizi yaptırmadan gübre uygulaması gerçekleştirmesi doğru değildir" ifadesini kullandı.

Gümrükçüoğlu, toprak analizi yapılmadan gerçekleştirilen gübreleme uygulamalarının ciddi sakıncaları olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Toprakta eksik olan bitki besin elementleri bilinmeden yapılan gübreleme hiçbir fayda getirmediği gibi çiftçilerimiz gereksiz harcamalarda bulunmaktadır ve tarım arazileri de yanlış gübre kullanımı neticesinde çoraklaşmaktadır. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için tüm çiftçilerimizin arazilerinden alacakları numuneleri Büyükşehir Belediyesi toprak laboratuarında tahlil ettirmelerini ve bu tahlil neticesinde ortaya çıkan sonuca göre arazilerinde gübre uygulaması gerçekleştirmelerini istiyoruz."

Laboratuara getirilecek toprak numunelerin doğru alınması hususunda da vatandaşları uyaran Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:

"Numunelerin doğru alınmaması sonuçları olumsuz etkilemekte, doğru sonuçların ortaya çıkmasına mani olmaktadır. Çiftçilerimiz alacağı toprak numunesinin araziyi çok iyi temsil edebilmesi için, her

parsel için birkaç numune alınması, sonrasında bu numunelerin iyice karıştırılarak, içerisinden 1 kilogram kuru toprağın alınarak laboratuara ulaştırılması gerekiyor. Bununla birlikte bir diğer önemli konu ise arazi sınırları, yol kenarları, arazi içinde daha önce kireç ve gübre yığını biriktirilmiş yerler, tümsek ve çukur kısımlar, hayvanların yattıkları, bitki artıklarının yakıldığı yerlerden toprak örneklemesinin alınmaması gerekmektedir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler