Trabzon'da Suya Zam Geldi

Trabzon'da Suya Zam Geldi

Trabzon'da Suya Zam Geldi

Trabzon’da KDV oranları da ilave edildiğinde suyun metreküpünün 2,7 TL’ya çıktığı gözlenirken, yapılan zam nedeniyle Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile CHP’li meclis üyeleri arasında restleşmeler yaşandı.

Gümrükçüoğlu: Zam Kaçınılmaz Oldu

BAŞKAN Gümrükçüoğlu enflasyon oranında zam yaptıklarını belirterek, hizmeti yürütmek ve geliştirmek için zam yapmak zorunda olduklarını söyledi. CHP Grup Başkanı Turgay Şahin maliyetinin iki katına su satıldığını belirterek, “Yükü hep vatandaşa mı vuracaksınız? Halka salma çıkarıyorsunuz. Suya hiç zam yapılmamasını öneriyorum” dedi.

 

Trabzon Belediye Meclisi dün gerçekleştirdiği toplantıda suya yüzde 7,8 oranında zam yaptı. Böylece suyun m3’ü 2,12 TL’dan 2,28 TL’ya yükseldi. KDV oranları da ilave edildiğinde suyun metreküpünün 2,7 TL’ya çıktığı gözlenirken, yapılan zam nedeniyle AK Partili meclis üyeleriyle CHP’li meclis üyeleri arasında restleşmeler yaşandı. CHP Grup Başkanı Turgay Şahin maliyetinin iki katına su satıldığını belirterek, “Yükü hep vatandaşa mı vuracaksınız? Halka salma çıkarıyorsunuz. Suya hiç zam yapılmamasını öneriyorum” dedi.  Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu enflasyon oranında zam yaptıklarını belirterek, hizmeti yürütmek ve geliştirmek için zam yapmak zorunda olduklarını söyledi.  Trabzon Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında 2012 Yılı Gelir tarifesi meclis gündemine geldi. Plan Bütçe Komisyonu’nda değerlendirildikten sonra meclise indirilen gelir tarifesinin görüşülmesi esnasında su zamları her yıl olduğu gibi bu yıl da sert tartışmaların çıkmasına neden oldu.

 

YÜKÜ HEP VATANDAŞA

MI VURACAKSINIZ?

Suya yüzde 7,8 oranında zam yapılması CHP Grubu’nun itirazlarıyla karşılaşırken CHP Grup Başkanı Turgay Şahin, belediyenin gelir artışı yapabileceğini ama bunun makul ölçüsü olması gerektiğini belirterek, “Hemen hemen her yıl yüzde 10-20 arasında su zammı yaptık. Burada bu sene yüzde 7,8 oranında zam yapılıyor ama bunun üzerine KDV gelecek. Önemli olan vatandaşın cebinden çıkandır. Her ay alınan bakım ücretinin fiyatı da artırılmıştır. Vatandaşın cebinden çıkan yüzde 15 artış olacak. Yükü hep vatandaşa mı vuracaksınız? Su meselesi toplumun büyük bir bölümünü ilgilendiriyor. Canlıların yaşaması için olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu yapılan zamlardan insanlar banyo yapmayacak hale gelecek. Büyükşehir olduk gelirlerimiz artacak, madem öyle suya hiç zam yapılmamasını öneriyorum. Su kayıpları olmasına rağmen maliyetinin iki katına su satıyorsak yanlış yapıyoruz. Halka salma çıkarıyorsunuz” dedi.

 

ZAM YAPMAZSAK

SORUN YAŞIYORUZ

Başkan Gümrükçüoğlu ise hiç artış yapmadıkları takdirde sorun yaşadıklarını belirterek, “Bir yıl zam yapmadık ondan sonraki artış 2 yılın değerlenme katsayısı nedeniyle yüzde 17 seviyesinde oldu. O zaman eleştiriler ‘zam enflasyon oranında yapılsa bir şey diyeceğimiz yok’ yönündeydi. Şimdi enflasyon oranında zam yapıyoruz. Bu hizmeti yürütmenin, geliştirmenin bir bedeli var. Kaynak gerekiyor. Esiroğlu’nda arıtmanın ikinci bölümü yapılıyor. DSİ’de projelendirdik yapılıyor, para ödüyoruz, taksit taksit ödüyoruz. Atasu Barajı’nın altından yeni isale hattının yapılması ve o bölgede arıtmanın yapılması söz konusu. Bunlar ufak paralarla yapılmıyor. Zam yapmaktan başka çaremiz yok. Biz enflasyon oranın üzerinde bir zam yapsak eleştirilerde haklılık payı bulunabilir. Zam yapmayınca sıkıntı katlanarak bir sonraki yıla geliyor. Bütün kentin malumudur. Atasu Barajı 358 milyon TL’ya mal oldu. 30 yılda bu belediye gelirleriyle taksit taksit ödeyecek. Maliyet budur. Yağmur suları projemiz bitti bu ay başlayacak olan hava fotoğrafları sonrası şehrin tüm kanalizasyon projesi başlayacak. Şehrin su şebekesinin yenilenmesi, yağmur suları ve kanalizasyon sisteminin yenilenmesi bunlar hep maliyettir. Bu belediye ödeyecek bunu. İşi bütün tablosuyla düşünmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

Tartışmalardan sonra geçilen oylamada suya yüzde 7,8 oranında zam yapılması AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. CHP Grubu ise oylamada ret oyu kullanırken bağımsız üye İsmail Sağlam’ın da zam talebine evet oyu kullandığı gözlendi.

su-paralari.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler