Tabelalar Hatalarla Dolu

Tabelalar Hatalarla Dolu

Tabelalar Hatalarla Dolu

Trabzon'un son dönemde turizme yönelik gerçekleşen hareketliliğin bir göstergesi olan yabancı yön levhaları artınca ortaya ilginç görüntülerde çıkmaya başladı. Tabelaların bir çoğunun yanlış tercüme edildiğini açıklayan emekli öğretim görevlisi Halis Yaşar Canik, yapılan hataların Trabzon'a yakışmadığını belirtti.

Canik, hükümetin bölge turizmini harekete geçirmek için elinden geleni  yaptığını ve STK'lar ile sürekli toplantı halinde olduğunu, ancak alınan kararların istenilen şekilde icraata yansıtılamadığını söyledi.

Canik "Trabzon'a turistler için bilgilendirici veya yönlendirici tabelalar yapıldı. Bu yapılan tercümeler Trabzon'a yakışmıyor. Birçoğunda yanlışlığı hatası veya çeviri hatası var. mesela Akçaabat Ortamahalle Evleri özel isim olduğu için siz Ortamahalle ismini ingilizceye çeviremezsiniz. Ancak "Ortamahalle District" şeklinde çevirebilirsiniz. Üstelik district kelimesinin sonu bile "t" ile değil de "d" ile yazılmış. Yani bölgemizde tavuğa davut demek gibi bir durum ortaya çıkıyor. Diğer taraftan Trabzon Öğretmen Evi'nde bir kişilik sut odayı çevirmişler ama anlam olarak bir kişilik takım elbise anlamına gelen "Suit"  yazılmış. Halbuki "Suite" olması gerekir. Bunlar küçük şeyler ama dışarıdan gelen turistler için  hassas konular.  Bir örnek daha verirsek "Ahi Evren Dede Türbesi"ndeki "Dede" kelimesini  "grandfather"olarak çeviremezsiniz". Aynı şekilde Kızlar Manastırı'nı  ayı şekilde çeviremezsiniz. Hıristiyanlıkta Kızlar diye birşey yok, "bakireler" olarak geçer. Dolayısıyla bakireler diye çeviri yapmak gerekir. Yani "Monastrery of the virgins" şeklinde tercüme edilmesi gerekir" dedi.

Bunun gibi Trabzon'da yön levhalarında bir çok hatanın olduğunu ifade eden Canik, yazılmadan önce bu işi bilen birisinden bilgi alınmasının faydalı olacağını ifade etti.

halis-canik-canik.jpg

ahi-evren.jpg

akcaabat-orta-mahalle1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Kültür Sanat