Günnar "Ekonomik Önlemlerimizi Aldık"

Günnar "Ekonomik Önlemlerimizi Aldık"

AK Parti Trabzon Milletvekili Dr. Adnan Günnar Koronavirüsü covid-19 ile mücadele kapsamında alınan ekonomik tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Tüm Dünyayı etkisi altına alan ve Ülkemizde de 11 Mart 2020 tarihinde ilk ölüm vakasının görüldüğü Covid-19 virüsüyle mücadele amacıyla,  geçen hafta TBMM’de görüşelerek yasalaşan 196 sayılı Kanunla Bankacılık, Sanayi, Ticaret, Çalışma ve Sosyal Yaşam, Sağlık ve Maliye alanlarında pek çok ekonomik tedbirin alındığını ifade eden GÜNNAR;

Bu kapsamda Bankacılık alanında;

İşletme finansman desteği ile 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli 25.000 TL limitli kredi imkanı sağlanacağını, Kredi kartı ödemeleri Haziran sonuna kadar ertelendiğini ifade ederek Kredi garanti fonunun kapsamının genişletilmesi amacıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek kaynak 25 milyar Türk lirasından 50 milyar Türk lirasına çıkarılmıştır. Kurumsal ve ticari müşterilerin, bugüne kadar gerçek ticari işlemlerine dayalı olarak keşide ettikleri ve edecekleri çeklerinin ödenmesi amacıyla, her bir banka tarafından ayrı ayrı belirlenmek üzere tahsis edilen limitler dahilinde kredi kullandırılmaya devam edilecek olup "Çek Ödeme Destek Kredisi" ile müşterilerin ticari itibarlarının korunmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Esnafların ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği perakende ticaret, ulaştırma, imalat ve yiyecek meslek dalları başta olmak üzere esnaf ve sanatkarlara HALKBANK aracılığıyla yüzde 4,5 faizle 25 bin TL kredi verileceğini,  İşletme kredisinin yanı sıra 3 ay geri ödemesiz, 12 aya kadar vadeli 25 bin TL’ye kadar limitli Paraf Esnaf Kart ile esnaflara destek verileceğini belirten GÜNNAR ayrıca Halkbank’ın esnaflara verdiği krediler için 6 ay ertelemeli ödeme alacağını ifade etti. Esnafların yanı sıra Vatandaşlarımıza yönelik olarakta düzenlemelerin yapıldığını belirten GÜNNAR, Bireysel ve kurumsal kredi ve fon kullanan vatandaşlarımızın ilgili bankaların mobil bankacılık, Çağrı Merkezleri ve şubeleri aracılığıyla talepleri üzerine, 30 Haziran 2020 tarihine kadarki taksit ödemelerinde esneklik sağlanacağını, Kamu bankalarından  personel maaş ödemesi hizmeti alan işletmelerin, istihdam koruma amaçlı fon taleplerini karşılamak amacıyla, “3 aylık maaş gideri” kadar 1 yıl vadeli fon kullandırılması; Firmaların Vergi ve SGK gibi kamusal ödeme yükümlülüklerini kolaylaştırmak amacıyla; 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkânı verilmesi, Kredi desteği, 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli olacağını ifade etti.

Sanayi alanında yapılan düzenlemelere de değinen GÜNNAR, Bu kapsamda;

Teknopark işletmelerinden 2 ay kira alınmayacağını, Kobi'lerin KOSGEB ödemelerinin 30 haziran'a erteleneceğini, yerli dezenfektan koruyucu elbise gözlük ve maske üreten firmalara 6 milyon TL destek verileceğini ve 1 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar işyeri kira bedelinin ödenmemesi durumunda kiracıların çıkarılmamasının sağlanacağını belirtti.

 

Ticaret alanında da pek çok tedbirin alındığını belirten GÜNNAR;

Tıbbi maskeler ve Solunum cihazları için ilave gümrük vergisinin kaldırıldığını, Etil alkol ithalinde uygulanan gümrük vergisinin sıfırlandığını belirterek İhracatçılara stok finansman desteği sağlanacağını kaydetti.

Turizm alanında, adlarına kamu arazisi tahsis edilen Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatırımcı ve işletmelerin 1 Nisan 2020 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasındaki dönemde ödemesi gereken kira, kesin tahsis ve izin, irtifak hakkı kullanma izni, yararlanma, ilave yararlanma bedelleri ve hasılat payları ile Hazine taşınmazlarının izinsiz kullanımından dolayı ödenmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri başvuru şartı aranmaksızın 6 ay süre ile ertelendiğini belirterek, “30 Nisan 2020’ye kadar tüm adli süreler ile icra takipleri durdurulmaktadır. Suç ve ceza, kabahat ve idari yaptırım ile disiplin ve tazyik hapsi için öngörülen zamanaşımı süreleri, 5271 sayılı Kanunda düzenlenene koruma tedbirlerine ilişkin süreler ile 6100 sayılı Kanunda düzenlenen ihtiyati tedbiri tamamlayan işlemlere ilişkin süreler kapsam dışındadır. Durma süresinin sonunda Cumhurbaşkanı bu süreyi 6 ayı geçmemek üzere bir kez daha uzatabilecektir” dedi.

 

Milyonlarca insanımızı ve çalışanlarımızı ilgilendiren Çalışma ve Sosyal Hayatı kolaylaştırma adına alınan tedbirlere de değinen Trabzon Milletvekili Dr.Adnan GÜNNAR, Bu kapsamda;

2 milyon dar gelirli aileye 1000 TL nakit desteği verileceğini, En düşük emekli aylığının 1500 TL'ye çıkartıldığını, Asgari ücretliye toplamda 7 milyon TL ücret desteği sağlanacağını ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına düzenli aktarılan kaynağın 180 milyon TL'ye çıkartılacağını belirtti. Ayrıca Emeklilere verilecek bayram ikramiyesinin Nisan ayında verileceğini ve 80 yaş üstü vatandaşlarımız için periyodik takip programı açılacağını ifade etti.

Ay içerisinde 10 gün ve üzeri çalışan, kısmi süreli çalışan, puantaj usulü çalışanların ve ev hizmetlerinde çalışanların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin tamamlanma zorunluluğunun kaldırıldığını belirten GÜNNAR, Kısmi süreli çalışan, puantaj usulü çalışan ve ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için genel sağlık sigortasından faydalanmak için çalışılması gereken asgari çalışma süresinin aylık 20 günden 8 güne indirildiğini ifade etti.

Sağlık alanında alınan tedbirlere ilişkin olarak ta açıklamalarda bulunan GÜNNAR, Bu kapsamda;

Sağlık çalışanlarının performans ödemelerinin 3 ay boyunca üst tavandan yapılacağını,32 Bin yeni sağlık personeli istihdam edileceğini, Kamu kurumlarının misafirhaneleri tüm sağlık personelleri için kullanımına açılacağını ayrıca Sağlık personellerinin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanacağını belirterek 1 milyon adet hızlı tanı kitinin de kısa sürede kullanımına sunulacağını ifade etti.

 

Son olarak Maliye alanında alınan tedbirlere değinen GÜNNAR;

KDV, KDV Tevkifatı, Muhtasar,  SGK, BABS ve E-defter verme ve ödeme sürelerinin ertelendiğini, Belediyelerden 3 aylık vergi kesintileri yapılmayacağını, Konaklama vergisinin  Kasım ayına kadar uygulanmayacağını, İç hava yolları taşımacılığında 3 ay boyunca KDV oranı yüzde 1'e indirildiğini, Nakit akışı bozulan firmalara gerektiğinde ilave finansman desteği verileceğini ve İşletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak üzere işe devam kredi desteği hayata geçirileceğini söyledi.

Ayrıca; 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılma koşullarında kolaylaştırma yapıldığını belirten GÜNNAR “Bu kapsamda kısa çalışma başlama tarihinden önceki çalışma süresi 90 günden 60 güne, son 3 yıl içinde 600 gün olan sigortalı çalışma zorunluluğu 450 güne indirilmiştir. Bu madde kapsamında başvuru tarihini 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Siyaset