Şinik ve Adacık köy olacak

Şinik ve Adacık köy olacak

Yeni yasa gereği İlçemizde Şinik ve Adacık Belediyeleri resmen kapanacak, belediye sayımız 13'e düşerken köy sayımız 55' yükselecek.

     Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerine 4 Mart Salı günü başlanan ve iktidarla muhalefet arasında kavgaya kadar uzanan tartışmalara neden olan “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” yasalaştı. Kanuna göre, nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle 862 belde belediyesi yapılacak ilk yerel seçimlerden geçerli olmak üzere tüzel kişiliklerine son verilerek köye dönüştürülecek.
Belediye Sayımız 2 Düşecek
     “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” hükümleri uyarınca Akçaabat’ın belediye sayısı 15’ten 13’e düşecek. Nüfusları 2 binin altında olan Adacık ve Şinik belediyelerinin tüzel kişilikleri 2008 yılında yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde sona erecek.
     Adacık ve Şinik’le birlikte Trabzon’un 21 belediyesi daha köy statüsüne geri dönüş yapacak. Bu belediyeler ve bağlı oldukları ilçeler şöyle:
     Araklı: Çankaya, Arsin: Atayurt, Fındıklı, Beşikdüzü: Türkeli, Yeşilköy, Çaykara: Ataköy, Taşkıran, Uzungöl, Düzköy: Aykut, Hayrat: Balaban, Gülderen, Merkez: Gürbulak, Yeşilova, Of: Ballıca, Cumapazarı, Eskipazar, Gürpınar, Sürmene: Çamburnu, Tonya: İskenderli.
Köy sayımız 5 artacak
“Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un geçici 2. maddesinin 9’uncu bendinde yer alan “Daha önce, birden fazla köy veya köy kısımlarının birleşmesiyle belediye kurulan ve bu Kanuna göre yeniden köye dönüşen yerlerde, başka bir işleme gerek kalmaksızın valinin uygun görüşü ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile birden fazla köy kurulabilir.” hükmü uyarınca Akçaabat’ın köy sayısında da artış meydana gelecek.
Buna göre halen 50 olan köy sayımız daha önce tek köy iken belediye yapılan Şinik’le 51’e yükselirken; daha önce Baltacı, Benlitaş, Güneyköy ve Korucu köylerinin birleşmesinden oluşan Adacık’ın da eklenmesiyle 52 olacak. Ancak amir hüküm uyarınca vali Adacık’ın mahallelerine yeniden köy statüsü verdiği takdirde Akçaabat’ın köy sayısı 55’e ulaşacak.
Hizmetler Aksamayacak
“Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un geçici 3 . maddesinin 5. bendi uyarınca 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 11 inci maddesine eklenen hüküm uyarınca köye dönüşecek olan Şinik ve Adacık beldelerinde hizmetlerin aksamadan sürdürülmesi de garanti altına alındı.
Eklenen hüküm uyarınca Adacık ve Şinik’te, hizmetlerin aksamadan yürütülmesi amacıyla, ilgili belediye veya büyükşehir belediyesi ve köye dönüşen yerlerde il özel idaresi veya köylere hizmet götürme birlikleri tarafından içme suyu, kanalizasyon, temizlik, çöp toplama, ulaşım, itfaiye ve diğer hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirler alınacak ve ihtiyaç durumuna göre bu hizmetleri yürütmek üzere hizmet birimleri kurulacak. Her iki yerleşim biriminde Mahalli hizmetlerin aksamadan yürütülmesi için vali veya kaymakam ilgili kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak ve gerekli tedbirleri alacak.
Paylar 10 yıl ödenecek
Öte yandan Adacık ve Şinik belediyelerine 2380 sayılı Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun uyarınca ödenmekte olan paylar da kesilmeyecek. Onaylanan kanunun geçici 1. maddesine göre Adacık ve Şinik belediyelerine verilen paylar, 2008 yılı için İçişleri Bakanlığı’nca bildirilen nüfus esas alınmak suretiyle on yıl süreyle Trabzon İl Özel İdaresi’ne gönderilir.
Borçlara 12 taksit
Geçici 1. maddenin 3. bendine göre de kapatılan belediyelerin borçları 12 taksit halinde ödenecek.
Adacık ve Şinik belediyelerinin, 5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince yapılandırılan borçları ile kamu kurumlarına ve İller Bankası’na olan borçları, belediyelerin tüzel kişiliklerinin fiilen sona erdiği tarihi takip eden yıldan itibaren, 2380 sayılı Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun uyarınca genel bütçe vergi gelirleri tahsilât toplamı üzerinden belediyelere ayrılan toplam paydan bir yıl içinde İller Bankası’nca kesilecek ve on iki eşit taksit halinde alacaklı idarelere ödenecek.
Muhatap Özel İdare
Çıkarılan kanunun geçici 2. maddesinin 4. bendine göre Adacık ve Şinik belediyelerin malvarlıkları, hak, alacak ve borçları İl Özel İdaresi’ne intikal edecek. Bu belediyelerin mahkemelerde süren davaları ile belediye olarak faaliyet gösterdiği döneme ve yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda muhatap yine Trabzon İl Özel İdaresi olacak.
Personel devredilecek
Kanun uyarınca köye dönüşen Adacık ve Şinik belediyelerin personel devri 5393 sayılı Belediye Kanununun 50 nci maddesine göre yapılacak. Personel devri nedeniyle Trabzon İl Özel İdaresi’nin norm kadrosunda yapılması gereken ilave ve değişiklikler, idarenin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından altı ay içinde sonuçlandırılacak.
Öte yandan tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerden İl Özel İdaresi’ne devredilmesi gereken personel, ihtiyaç duyulması halinde kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınmak kaydıyla diğer belediyelere veya vali tarafından merkezi idare kuruluşlarının taşra teşkilatının boş kadrolarına atanabilecek. Bu personelin atandıkları yeni kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplamının net tutarı, eski kadrosunda en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları toplamı net tutarından az olması halinde, aradaki fark atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece hiçbir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın tazminat olarak ödenecek.
Yapılacak işlerde onay şart
Tüzel kişiliği ilk genel mahalli idareler seçimlerine kadar devam edecek Adacık ve Şinik belediyelerinin her türlü yeni personel istihdamı, taşınır ve taşınmazları, iş makineleri ve diğer taşıtların satışı ile borçlanması İl Özel İdaresi’nin onayına tabi olacak.
Adacık ve Şinik belediyeleri, mevcut personelini, taşınır ve taşınmazlarını, iş makineleri ve diğer taşıtları ile kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarını İl Özel İdaresi’ne, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde bildirecekler.
Adacık ve Şinik’te yeni nazım ve uygulama imar planı yapılamayacak; mevcut planlarda yapılması gereken zorunlu değişiklik ve yapı ruhsatı hariç her türlü imar uygulaması ise İl Özel İdaresi’nin onayı ile yapılacak.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Haberler