Sicil Affı İstiyoruz

Sicil Affı İstiyoruz

Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Bulut, küçük esnafı rahatlatmak gerektiğini söyledi

Akçaabat Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Bulut, esnafın zor bir dönemden geçtiğini, kooperatif olarak esnafa her türlü desteği vermeye çalıştıklarını ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti. Başkan Bulut, 2013 yılından itibaren hazine destekli toplam 46 milyon lira (46 Trilyon) Akçaabat’ta kredi kullandırdıklarını ancak bunun esnaf sayısına bakıldığı zaman yeterli olmadığını belirtti. Bulut, sıfır faizli krediler hakkında da bilgi verdi.

ESNAF İÇİN SİCİL AFFI

Akçaabat Esnaf Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Bulut, ilçemiz esnaf ve sanatkârının derdiyle dertlendiklerini söyledi.  “Son dönemde ülkemiz ve dünyada meydana gelen olaylar nedeniyle ekonominin daralması etkileri her geçen gün artarak esnafımızca hissedilmektedir” diyen Bulut, “Bin lira kira veren ve asgari ücretli 1 işçi çalıştıran bir esnafımızın aylık 4 bin 470 lira gideri vardır. Bu giderleri; kira, elektrik, yemek, çay, maaş, SSK primi, vergi ve BAĞ-KUR oluşturuyor. Son Bağkur zamlarından sonra esnaf Bağkur primini ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Bu nedenle zor durumdaki esnafa sicil affı ve destek verilmelidir.

BAĞ-KUR ZORLUYOR

Özellikle küçük esnafın her yönüyle zor günler geçirdiğini belirten İsmail Bulut, “Küçük esnafı korumak kollamak 3 marketin yan yana açılmasına izin vermekle olmaz. O marketlerde zücaciye, tuhafiye, kırtasiye, ayakkabı satılmakta, bu da direkt olarak küçük esnafın belini bükmektedir. Düğünde, cenazede küçük esnaf, veresiyede küçük esnaf, kredi kartı peşin alışverişlerde büyük marketler kullanılmaktadır. Bu memleketin direği küçük esnaftır. Küçük esnafın vermiş olduğu vergilerle bu memleket kalkınmış ayakta durmuştur. Esnafla ilgili çıkan yasalar büyük esnafın lehine olmuştur. Biz marketlere karşı değiliz ancak şehri büyütmek için şehrin dışına taşınmaları lazım.” diye konuştu.

SIFIR FAİZLİ  KREDİ

Basında yazılan çizilen sıfır faizli kredilerle ilgili bir takım yanlış anlaşılmalara açıklık getirme zarureti doğduğunu da ifade eden İsmail Bulut, “Evet sıfır faizli krediyi kooperatifimiz verebilmektedir. Ancak bunu şartlarını taşıyan esnafımıza verebiliyoruz. Bu şartların en önemlisi de sıfır faiz kullanacak olan esnafın sicilinin temiz olması. Ancak bu şartları taşıyan maalesef esnaf sayısı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle sıfır faizden daha önemlisi esnafımıza sicil affı çıkartarak esnafı rahatlatmaktır. Sıfır faizli kredi ile ilgili 30, 100 ve 140 bin liralık seçenekler mevcuttur.”diyerek sıfır faiz için gerekli olanları şöyle sıraladı:

“30 bin lira sıfır faiz için KOSGEB’den daha önce hibe destekli kredi kullanmadığına dair yazı,2015 yılından kooperatifimize kredi borcu bulunmamak, Kredi kullanacak esnaf ve sanatkârın sicilinin temiz olması, Kredi kullanım amacını yazılı olarak taahhüt etmek. Bu şartlara karşılayanlar teminat karşılığında bu krediden yararlanabilecek. Kooperatifimiz kefaletiyle bu krediyi kullanan esnafımız ise kredi bitinceye kadar kooperatifimizden başka kredi kullanamayacaktır.

esnaf-kefalet-toplu.jpg

GENÇ VE GİRİŞİMCİLERE 100 BİN TL KREDİ

Genç Girişimci esnaflara 100 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi kullandırılabileceğini de hatırlatan Kooperatif Başkanı İsmail Bulut, bu kredi için ne gerektiğini şu sözlerle açıkladı:

“KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitim programını bitirmek ve iş planı doğrultusunda bu kurum tarafından iş fikri yeterli bulunmak,Kredi başvuru tarihi itibariyle 30 yaşını tamamlamamış olmak,KOSGEB tarafından onaylanmış projenin Türkiye Halk Bankası’na sunulması. Bu krediden daha önce kredi kullanmış olup bakiyesi 01.12.2015 tarihine kadar devreden veya 01.12.2015 tarihi sonrasında kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak.”

USTA YENİ ESNAFA DA SIFIR FAİZ

Ustalık belgesi sahibi olup yeni iş yeri kuran esnaf ve sanatkârlara da 100 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi kullandırılacağını ifade eden Bulut’un bu kredi şartları hakkında açıklamaları ise şöyle:

“İlk defa iş yeri açmış olmak,Kredi başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıllık Ustalık belgesi sahibi olmak, Ustalık Belgesiyle ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgelemek. Aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanlar ile son 1 yıl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandıranlar bu krediden faydalanamayacak.”

SİCİL TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

Kooperatif Başkanı Bulut, adeta bir müjdeler paketi sunduğu açıklamasında kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârın da sıfır faizli krediden yararlanabileceğinin unutulmamasını isteyerek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Kooperatifimizin normal işletme kredisi yeni araç, plaka, dükkân, daire, makine ve teçhizat ve ya mal alımı karşılığında 140 bin TL’ye kadar verilmeye devam edilmektedir. Bu yukarıda belirttiğimiz kredilerin kullandırılmasında mutlaka teminat karşılığı ve krediyi kullanacak esnafımızın sicilinin temiz olması gerekmektedir. 2016 yılının dünyada barışa ülkemizde huzura kardeşliğe barış getirmesini temenni ederim.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Haberler