AVRUPA BİRLİĞİ

Tahir KAHVECİ

AB denilen hayal tünelinden bir an önce çıkalım ve daha somut ve gerçekleşebilir projeleri ülke gündemimize alalım.

Maalesef AB süreciyle ilgili halkımız sürekli yanlış bilgilendirildiğini düşünmekteyim.Sürekli AB,bizlere bir kurtarıcı gibi gösterildi.Halkımızın içinde bulunduğu ekonomik ve özgürlükler alanındaki sıkıntılar AB’ye girmekle tamamen ortadan kalkacakmış gibi bir hava estirilerek halkımız adeta bir hayal tüneline sokulmuştur.Aslında ne AB bizi kendi birliğine alacaktı ne de biz AB ye girdiğimizde sorunlarımız hallolacaktı.

AB bizi yıllardır hep oyaladı,oyalama esnasında da kendi birlik ve beraberliğimizi de zedeleyici dayatmalarda bulunarak maalesef ülkemizi sıkıntılı bir sürece soktuğu da aşikardır.

Aslında Türkiye alternatifsiz değildi.Ama ne var ki AB bizi oyalayarak alternatiflerimizi de göz ardı ettik.

İşte gelinen nokta ortadadır.Son olarak; Brüksel'de toplanan AB liderleri taslak metni imzalandı. Metinde Fransa'nın istediği gibi "katılım" ve "üyelik" ifadeleri yer almadı.Yapılan kutlamalar,atılan havai fişekler,AB süreci tamamdır sözleri sadece kutlamalarda kalmıştır.

Yol yakınken Türkiye acil olarak;AB denilen hayal tünelinde çıkıp,AB de bir parça olacağına veya AB kapısında itilip kakılan bir ülke olacağına,Türk-İslam birliği konusunda acilen adımlar atılmalı ve böyle bir birlikteliğe öncülük etmelidir.

Burada Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur gibi dış politikalarla uyuşmayan söylemlerden de uzaklaşıp,dış politikada çıkar ve stratejik ortaklığı esas alacak şekilde adımlar atmalıyız.Ayrıca Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur kelimesi çoğunlukla Arap ülkeleri için söylenir.Bu söylem 1.Dünya savaşında Arap ülkelerinin Türkleri arkadan vurduğu örnek gösterilerek söylenmektedir.Anlamadığım konu,orada İngilizlerin oyunu ile Araplar 1.Dünya savaşında bizi arkadan vururken ve onları kendimizden uzak tutarken,o oyunu oynayan İngilizler daha sonra ülkemizi parsel parsel yapıp işgal eden İngiliz,Fransız ve Yunanlarla nasıl dost oluyoruz.Şuan içinde bulunduğumuz bölücü terör ve sözde Ermeni soykırım yasaları konusundaki tutumlarıyla AB ve ABD nasıl dost oluyor?

Türkiye acilen kendine gelmeli ve dış politikasını  gözden geçirmelidir diye düşünmekteyim.