AKP’ye kapatma davası

Tahir KAHVECİ

AKP’ye kapatma davası

 

14 Mart’ta iktidar partisi AKP’ye açılan kapatma davasıyla Türk siyaseti büyük bir şok geçirdi.Türkiye’yi yakından takip eden Dünya ülkeleri şaşırdı. AB’ye uyum sürecinde demokrasi ve insan hakları konusunda attığı adımlarla Türkiye kendinden söz ettirirken yaşanan bu gelişme elbette şaşırtıcıydı.

Teröre bulaşmamış, şiddeti kendine metot olarak seçmemiş bir siyasi partinin kapatılması elbette demokrasilerle bağdaşır yanı yoktur. Teröre bulaşmış veya şiddeti kendine prensip edinmiş parti elbette parti değil bir terör örgütüdür ki;o da zaten siyasi partiler kanunuyla değil terör yasalarıyla yargılanmalıdır.

Diğer taraftan iktidar partisi AKP’ye açılan iddianameyi hukuksal açıdan da incelediğinde hukukla bağdaşır yanının pekte olmadığı, hukuk bilmeyenin bile rahatlıkla anlayabileceği bir iddianame olduğu açıktır. İddianamede Cumhurbaşkanına siyaset yasağı getirmeyi talep ediyor ki;Cumhurbaşkanı zaten siyaset dışıdır. Bunun haricinde, başörtüsüne özgürlük getirmek, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katılmak, Kur’an-ı Kerim dağıtmak gibi unsurları suç saymak ne akılla ne mantıkla ne de hukukla alakası yoktur.Hukuksal gerekçeden fazla siyasi karar gibi gözükmektedir.Tabiî ki her şeye rağmen yargı sürecinde olan bu dava konusunda kararı verecek olan bağımsız yargıdır ve bu karara da saygı göstermeliyiz.

Söylesem kâr etmez,sussam gönül razı değil misali bizim bu söylediklerimiz.

Burada şuna da değinmek gerektiğini düşünüyorum.Hani derler ya;hırsız tamam da ev sahibinin hiç mi günahı yok diye.Yani söylemek istediğim AKP 6 yıldır iktidardadır.Bu iktidar sürecinde parti kapatmayla,özgürlüklerin önünün açılması ile ilgili neden ciddi bir adım atmadı.AB istedi diye hemen alel acele bölücüleri hatta bölücü terörün savunucuları Leyla Zana’ları, Hatip Dicle’leri, Orhan Doğan’ları salıverirken,başörtüsü özgürlüğü,siyasi partilerin kapatılması,inanç özgürlükleri gibi konular neden aklına gelmedi.Bu konuda yasal düzenlemeler neden yapılmadı.Hep sıkışıldığında,Türkiye dar boğaza girdiğinde bu adımlar neden atılıyor.

Evet AKP’nin kapatılma süreci(kapatılsa da kapatılmasa da) içte büyük sıkıntılara,dış dünya da da büyük bir itibar kaybımıza sebebiyet vermektedir.Özellikle global bir ekonomi krizin yaşandığı bu günler de hiçte hoş olmayan manzaralarla karşı karşıya kalmış durumdayız.Bu ağır bir sorumluluk ve çok ağır bir vebaldir. Elbette bunun müsebbipleri tarih önünde hesap verecektir.