DSİ 30 Tonluk İş Makinesini Suda Yüzdürdü. Sera Gölü’nü Çöplerden Temizledi
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Trabzon ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Trabzon ilimize son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgenin kalkınmasında önemli rol oynamaktadır.
Önceki Yıllarda Dip Temizliği Yapılmıştı
Trabzon’un en önemli turizm noktalarından biri olan Sera Gölü’nde 2015, 2019 ve 2024 yıllarında dip temizlik çalışmaları yapıldığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yukarı havzada inşa edilen 7 adet tersip bendi ve ülkemizde ilk kez bir gölü korumak maksadıyla yine DSİ tarafından inşa edilen çökeltim havuzu ile birlikte, Sera Gölü’ne taşınan rusubi malzemeyi büyük oranda engellediklerini belirtti.
Yüzer Paletli Amfibik Ekskavatörler Devrede
Genel Müdür Balta, “2024 yılında yaptığımız son dip temizlik çalışması ile birlikte Sera Gölü’nden rusubi malzemeleri arındırdık ve gölü yeniden doğal görünümüne kavuşturduk. Ülkemizin en çok yağış alan illerinden biri olan Trabzon’da sağanak yağışlar sonucu göle taşınan ve insan faktörü nedeniyle göle atılan yüzer çöpleri ise bu kez kurumumuz envanterine yeni dahil olan yüzer paletli amfibik ekskavatörlerle temizlemeye başladık” diye konuştu.
DSİ Sera Gölü İçin 30 Tonluk İş Makinesini Suda Yüzdürdü
Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “21 Mayıs 2025 tarihinde Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'nın teşrifleriyle makine parkımıza 25 adet treyler çekicisi ve 2 adet yüzer paletli ekskavatör dahil etmiştik. DSİ olarak bu özel iş makinelerini, su yollarının ve nehir deltalarının derinleştirilmesi, nehir, göl, baraj, sahil şeridi bakımı ve temizliklerini yerine getirmekte kullanmayı hedefliyoruz. Bugün itibariyle yüzer paletli ekskavatörümüzü son sağanak yağışlarla birlikte Sera Gölü’nün yüzeyinde biriken yüzer çöpleri temizlemek için aktif olarak kullanmaya başladık. Üzerine monte edilen aparatları ile birlikte 30 ton ağırlığına ulaşan bir makineyi suda yüzdürerek, temizlik çalışmasını yapıyoruz. Bu adım sahadaki hareket kabiliyetimiz açısından son derece önemlidir. Devlet Su İşleri teşkilatı olarak iş makinelerimizle her zaman vatanımızın ve milletimizin emrinde olmaya devam edeceğiz.