Kahriman Dengeli Beslenmeye Dikkat Çekti.

Dünya Diyatisyenler günü dolayısıyla Türkiye Diyetisyenler Derneği Trabzon İl Temsilcisi ve Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Diyet Uzm. Osman Zeki Kahriman yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Dünya Diyatisyenler günü dolayısıyla Türkiye Diyetisyenler Derneği Trabzon İl Temsilcisi ve Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Diyet Uzm. Osman Zeki Kahriman yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.

 

Osman Zeki Kahriman beslenme sağlığın temeli olduğunu belirterek” Dünya sağlık örgütü sağlığı; insanın ''fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olması şeklinde tanımlar. Yalnızca hastalık ve yaralanma gibi durumların bulunmaması insanın sağlıklı olduğunu göstermez. Sağlığı etkileyen çevresel etmenlerin başında ise beslenme barınma giyim fiziksel çevre eğitim ve kültürel olanakların durumu gelir. Tüm bu etmenler bireyin yaşamını yönlendirir”dedi.
 

Kahriman beslenme yetersizliği ve dengesizliği bazı hastalıkların oluşmasında doğrudan, bazılarında ise dolaylı nedendir. Doğrudan beslenme yetersizliği hastalıklarından pellegra, beriberi ve skorbüt günümüzde besin zenginleştirme ve taze sebze ve meyvelerin üretim taşıma ve saklanmasının kolaylaştırılması gibi önlemlerle büyük ölçüde önlendiğini hatırlatarak yeterli ve dengeli beslenebilmek için dört besin grubundan yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kahriman yeterli ve dengeli beslenmek için
1) Süt grubu
2) Et yumurta kurubaklagil grubu
3) Sebze ve meyve grubu
4) Ekmek ve tahıl grubudur.
Yeterli ve dengeli beslenme önerileri;
 
Dört besin grubundan her gün yeterli miktarda tüketiniz.
Çeşitli besinleri tüketmeye özen gösteriniz.
Öğün atlamayınız, özellikle kahvaltı yapmadan güne başlamayınız.
Vücut ağırlığınızı dengede tutmaya özen gösteriniz.
Şeker ve tuz tüketiminizi azaltınız.
Tam tahıl ürünlerini tercih ediniz.
Doyuş  yağlar içeren hayvansal  kaynaklı yağlar yerine doymamış yağ asitlerini içeren bitkisel sıvı yağları tercih ediniz.
Günde en az 8-10 bardak su içiniz.
Alkol tüketiminden kaçınınız.
Güvenli besinler satın alınız ve hijyenik koşullarda hazırlayarak tüketiniz.
Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösteriniz.
 ''Besinleriniz ilacınız, ilacınız besinleriniz olsun'' ifadesinden hareketle yediğiniz hiç bir besini abartmayınız, sağlıklı güzel günleriniz olsun.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberler Haberleri

AKÇAABAT RÜZGARI ESTİ
Zehir Tacirlerine Operasyon
TRABZON TANITIM GÜNLERİ BAŞLADI