Sendika Başkanı İşçi Kıyımına Sessiz Kalmadı

Sendika Başkanı İşçi Kıyımına Sessiz Kalmadı

Trabzon Sağlık- İş Sendikası Başkanı Osman Çavuş, Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesinde meydana gelen işçi kıyımıyla ilgili konuştu.

Trabzon Sağlık- İş Sendikası Başkanı Osman Çavuş, Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesinde meydana gelen işçi kıyımıyla ilgili konuştu.

İşçi kıyımıyla ilgili ihaleyi alan firmayı ve ihale sahibini suçlayan Trabzon Sağlık- İş Sendikası Başkanı Osman Çavuş, “İhale01.01.2016 ‘dan başlayıp 3 yıllık 31.12. 2018 yılında sona erecektir. Trabzon Kamu Hastaneleri birliği Genel Sekreterliği’nin yapmış olduğu ihalelerin başlangıç tarihi 01.01.2016’dır. Yani Trabzon’da 13 tane hastane var. 13 ünde de gerek temizlik gerek veri hazırlayıcı bilgisayar kullanıcılarını nihaleleri yeni yapılmış farklı farklı firmalar işi devralmıştır. Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’ni de Elmak İnşaat Limited Şirketi ve sahibi İsmail Kalkışım ismindeki kişi almıştır. Bu kişi ihalenin süresine 2 ay kala belirli kişileri bürosuna çağırarak, kendileriyle çalışmayacağını beyan etmiştir. Kendilerine, emekliliğinize az kaldı ben sizin kıdem tazminatınızı ödeyemem gerekçesini sunmuştur. Kimilerine siz sendikacısınız veya sen sendikacısın sizinle çalışmak istemiyorum demiş ve kanunsuzluk yapmıştır. Kendileriyle görüşen arkadaşlarımızın bazılarının sendikal bilgisi olduğu için kendilerine kıdem tazminatını 2014’te çıkan torba yasadan sonra alt işverenin ödemeyeceğini, üst işverenin ödemekte olduğunu söyledilerse de ‘ben ihtimallerle yaşayamam bana 35 bin liralık açık senet verirseniz sizi işe alabilirim’ beyanında bulunmuştur. Kişilerin bazıları da böyle bir senet vermeyince de ‘bana güvenmiyor musunuz’ evet ben güvenmiyorum ve bende sana niye güveneyim diyerek ipler kopmuştur. Konu bize intikal etti sendikacı olduğumuz için. Bende gerek şifai gerek yazılı olarak Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ile yazışmalar yaptık. Duyumlar aldığımızı, firma sahibinin kötü niyetli olduğunu, geçmişten beri sicilini bozuk olduğunu işaret ettim. Hastane idaresi de firma sahibini çağırdı yaklaşık 2 buçuk 3 saat konuştular. Çıkartacağı insan sayısı çok daha fazla idi. Ama böyle bir dirençle karşılaştığı için sayıyı biraz daha küçültmüştür. Daha sonra Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine de yazışmalar yaptım. Siyasilere, etkili zevata, bakana bile konuyu intikal ettim. Yeni Çalışma Bakanımız daha 30-40 günlük makama oturmuş ve çalışma bakanımızın seçim bölgesinde işten adam atılıyor. Zulüm yapılıyor. Kıyım yapılıyor. Bundan bakanın haberi olmalıydı. “ dedi.

Firma tarafından çalışanlara psikolojik baskı ve mobbing uygulandığını da söyleyen Çavuş,”İlgili firma Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesinde çok güzel bir konferans salonu olmasına rağmen kaloriferli sıcacık bir yerde işçilerle toplantı yapmamış işçilerin tatil günü olan cumartesi günü işi daha teslim almadan bir düğün salonunda toplantı yapmaya mecbur kılmıştır. Bu bir psikolojik baskıdır. Bu bir mobbing uygulamasıdır. Güvensiz bir ortamda neticede toplantı yaptı ki psikopat vari gelenlerle sözleşmeyi imzalayın gelmeyenlerle sözleşmeyi çizin. …Hasta olup,  kolunda intraketle beraber insanların o salona getirilmesi insani değildir. Çocuğunun yanında refakatçi iken çocuğunu kucağına alıp oraya getirtti. İnsanlara, ’çayınızı için beni dinleyin sonra da ağlamayın bakın ben güçlüyüm vallahi güçlüyüm’ gibi, böyle şirket sahibine yakışmayacak kaba saba laflar sarf etmiştir. Hatta o kadar ileri gitmiştir ki 170 kişi sırada bekliyor. 500 lirada ödül vereyim sözleşme imzalamayana demişti. İçinizde sakatlar kim? Sakat özürlü sınıfın da istihdam edilenler senin sakatlığın nedir gibi insanları aşağılayıcı küçük düşürücü ifadeler kullanmıştır. Sözleşme imzalattığını imzalatmış imzalatmadığını da gerekçe sunmadan istediğimle çalışırım istediğimle çalışmam ifadelerini kullanmıştır. Olay bu boyuttadır. Neticede kamu kurumları kimsenin babasının çiftliği değildir. “ şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Haberler