O Yol Kara Alınmadan Yapılmış

O Yol Kara Alınmadan Yapılmış

Akçaabat’ın tarihi mahallesi Ortamahalle’de, Karayolları tarafından yapılan yol tartışmaları da beraberinde getirdi.

Akçaabat’ın tarihi mahallesi Ortamahalle’de, Karayolları tarafından yapılan yol tartışmaları da beraberinde getirdi. Bir çok kesimin karşı çıktığı, Ortamahalle’nin tarihi dokusuna zarar vereceği endişesi taşıdığı yolun planının henüz onaylanmadığı ortaya çıktı.

 

Karayolları tarafından bir süredir yapımı devam eden yolun planı, bugün ikinci kez Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine geldi. Koruma Kurulunun ilk planda, Karayolları tarafından revize edilerek ikinci kez belediye meclisine gelirken oy çokluğu ile kabul edildi. Karara İYİ Partili ve CHP’li üyeler ret oyu verdi. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin planla ilgili aldığı tavsiye kararı, yeniden Koruma Kuruluna gönderileceği ve Kurulun onayına sunulacağı kaydedildi.

 

KARAYLOLARI KARARI BEKLEMEDEN YOLA BAŞLADI

 

Ancak bu süreçte Karayollarının, Koruma Kurulunun onayını beklemeden yolun yapımına başladığı kaydedildi. Konuyla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Üyelerini bilgilendiren İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı  Çarşıbaşı Belediye Meclisinin AK Partili üyesi Hüsnü Akkan, “Akçaabat İlçesi Ortamahalle’den geçmeyi planlanan yolla ilgili daha önceden Büyükşehir Belediye Meclisimizce tavsiye kararı alınmış ve Koruma Kuruluna gönderilmiş. Orada koruma kurulunda sunulan plan uygun görülmemiş. Daha sonra peyzaj düzenlemeleri yapılmak suretiyle ve Koruma Kurulunun talepleri gündeme alınarak tekrar gündemimize geldi” dedi.

 

VATANDAŞIN BİR ÇİVİ DAHİ ÇAKAMADIĞI YERDE…

 

İYİ Parti Akçaabat Belediye Meclis Üyesi Aslan Güner ise, “Ben Ortamahalle’de doğdum büyüdüm. Bu yol Ortamahalle’nin kimyasını bozdu. Ciğerine saplanmış bir hançer. Geçmiş belediye başkanımızın o tecrübeyle bunu nasıl yaptığını, Karayollarını anlamakta çok zorluk çekiyorum. Bundan sonrası suanda bizim oylayacağımız plan Ortamahalle’yi daha da kötü hale getirecek. Bir şeyler yapıldı çıkmaza girildi. Ardından yine çıkmaza girilecek işler yapılıyor. Sonucu inşallah hayra vesile olur ama benim hiç ümidim yok. Şu saatten sonra çok önerilecek bir şey kalmadı. Karayolları İmalatlarını yapmış. Tescilli binaların sıfırından büyük bir yol geçiriyor. Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmış bir yerden bahsediyoruz. Vatandaşın bir çivi dahi çakamadığı bir yerden bahsediyoruz. Kurula dilekçeyle müracaat ettim. Hala elime cevap ulaşmadı. Ama ben bunun faydası olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

 

Resmi olarak yolun plana işlenmesi gerektiğini kaydeden Akkan, “Resmi olarak bunun plana işleniyor olması gerekiyor. Burası Koruma Amaçlı İmar Planı içerisinde olduğu için meclis kararının kurul tarafından uygun görülmesi gerekiyor. Bizim izlediğimiz yol yöntem doğru… Kurul bu konuları görüşürken meclis kararının alınmış olması gerekiyor. Aldık, kurula göndermişiz. Kurul İnceledi” dedi.

 

HUKUKSAL ZEMİN ARIYORUZ

 

CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin’de, “Biz tavsiye kararı almakla beraber bu işin önünü açıyoruz. Bunları çok iyi incelemek lazım. Yoldur yapılsın, yapılsın ama SİT Alanıdır, yapılmasın. Burada biz bu işe açıkça hukuksal zemin arıyoruz. İş yapılmış.. Bunu nasıl bertaraf ederiz diye bu şekilde karşılık verildi…” diye konuştu.

 

ONAYLAYIN KILIFI OLUR..

 

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “Temsil ettiğimiz ilçeler ve üstü olan büyükşehir belediye meclisi seçilmiş 70 kişi.. Evet kamu yararı devlet kurumu. Bunlar noter durumunda değiller. Hep böyle dayatma. “İhtiyacımız var, yaptık bitirdik”, biz ne yapacağız ‘Onaylayın, kılıfı olur” Bunu yapmasınlar. Meclislere saygısızlık.

Önceden tartışılsın, SİT alanından yol geçmez diye bir şey yok. Onunda geçiş şekli var. Altından geçer, daha aşağısından geçer bir yerinden geçer. Ama ne yapıyorlar. Geçmişte olduğu gibi at izlerini takip eder gibi bunu dedelerimiz buradan giderdi, yolda uygun burası diye gidiyorlar.

Ortamahalle, bu şehirde kalmış ender değerlenden bir tanesidir. Bu şehre gelen insanlar Ortamahalle’nin kartpostallarını ülkelerine gönderirdi. O anlamda korunması gerektiğini düşünüyorum. Devlet kurumları, devleti temsil eden birimlere saygı göstermesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Haberler