Neye göre evet neye göre hayır?

Mecliste onaylanan Anayasa değişikliğinin nisan ayında halk oylamasına götürülmesi bekleniyor. Bu tarihî öneme sahip süreçte çevrede evet ya da hayır diyecek olanların kararlarını duyurduklarına rast geliyoruz. Bu duyurular da sıklıkla sosyal medya üzerinden yapılan kampanyalarla öne çıkıyor. Evet diyeceklere de hayır diyeceklere de en önemli uyarımız ve ortak vatanın vatandaşları olarak talebimiz neye evet ya da neye hayır dediklerini iyice bilmeleridir. Ne yazık ki sırf kendi partisi öyle düşünüyor diye veya sevmediği bir parti başka türlü düşünüyor diye karar verenler var ki bu oldukça yanlış ve sığ bir yaklaşımdır.

Müslümanlara ilk verilen buyruk “oku”dur. Ancak ne hazindir ki birçok konuda Müslümanlar okumaktan, sorgulamaktan aciz durumdalar. Müslüman olduğunu ifade eden kitlelerin büyük bir bölümü inandığı kitap Kuran’ı anladıkları dilden okumamaktadır. Hâlbuki İslâm’a ve Allah’a inanmak “eşhedü” olmakla başlar. Yani şahit/tanık olmakla… “Eşhedü en lâ ilâhe illallah…” Biz hangi dine inanırsak inanalım, ne karara varırsak varalım. İnandığımıza tanık olarak, delillendirerek gönülden inanalım.

Benzer biçimde halk oylamasıyla neyin değişeceğini bilmeden, değişiklikleri bir kez bile okumadan evet ya da hayır demek  “tanık” olmamaktır. Tanımadan, tanık olmadan bir konuda karar vermek erdemli bir davranış değildir. 

***

Halk oylamasında evet cephesinde iktidar partisi büyük olasılıkla meydanlara çıkacak ve neden evet denilmesi gerektiğini halka anlatacak. MHP ise birkaç salon toplantısıyla ve yazılı açıklamalarla süreci geçirir. Çünkü MHP’nin meydanlara çıkması olanaksız gibi görünüyor. MHP tabanındaki tartışmalar/çatışmalar meydanlarda MHP’yi zora sokabilir.

***

Hayır diyecekler arasında kurumsal olarak CHP öne çıkmaktadır. CHP bu süreçte nasıl bir politika izleyecektir bilmiyoruz ama CHP’nin “hayır” için öne çıkması bizce “hayır” tarafına zarar verecektir. Hayır kararının halkta “CHP’nin kararı” olarak karşılık bulması politik açıdan CHP’ye karşı olan seçmeni “evet”e yönlendirebilir. Hayır kanadı sivillerin öncülüğünde yürütülmelidir.

***

Bu halk oylamasının vatanımız ve milletimiz adına hayırlara kapı aralayacak bir süreç olmasını diliyoruz. En büyük dileğimiz terör belâsının kökünün kazınmasıdır. PKK, FETÖ, IŞİD, DHKP-C ve türevleri… Ülkemizin her türlü pislikten temizlenip geleceğe umutla bakmak istiyoruz.

Saygılarımla...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.