Misafir Gözüyle Festival

Misafir Gözüyle Festival

Misafir Gözüyle Festival

27. ULUSLARARASI AKÇAABAT MÜZİK VE HALK OYUNLARI FESTİVALİ


Türkiye zengin ve farklı kültürlerin bir arada yaşadığı muhteşem bir ülke gerçekten de. Bu yönüyle güzel ülkemizi hep dünyanın en kaliteli malzemeleri ve çeşnileriyle hazırlanmış, biri olmasa tadı asla mükemmelliğe ulaşamayacak bir çorba gibi düşünmek de yanlış olmaz. Bu çok kültürlülüğün nimetlerinden istifade etmek amacıyla bu yıl 27 ncisi düzenlenen Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivaline de biz "Galaksi Yazarları" olarak değinelim istedik.

İstanbul Sarıyer Folklor ve Gençlik Spor Kulübü Derneği (SARFOLK) de festivale katılan yedi gruptan biriydi. Üyelerinden Neslihan Çidem ile bir röportaj yapma fırsatı bulduk.
festival-halk-oyunlari.jpg

 

 

Öncelikle grubunuz adına tebriklerimi kabul edin lütfen. Festival kapsamında sahne alan yedi halk oyunları grubundan biriydiniz, medyadan bize yansıyanlar haricinde ortam ve festivale dair genel düşüncelerinizi alarak başlamak istiyorum.

 

"Ben de grubum adına tebriklerinizi kabul ediyor; teşekkür ediyorum. Öncelikle Akçaabat Belediyesi'ne halk oyunları kültürünü yaşatmak adına vermiş oldukları destek ve bu güzel organizasyon için çok teşekkür ederiz. Bizleri ilk karşıladıkları andan itibaren her türlü ihtiyacımızla özel olarak ilgilendiler. Bu konuda bize atamış oldukları rehberimiz Bünyamin Bayram Bey'e de teşekkürü borç bilirim. Halkın bu tarz festivallere ilgisi çok yoğun gerçekten; bizleri sevgi ve muhabbetle kucakladılar, ilgilendiler. Trabzon'un en güzel beldelerinden biri olan Akçaabat'ın da tanıtımı açısından oldukça faydalı buldum. Bu tarz organizasyonlar kültürleşme süreçlerine gerçekten katkı sağlıyor, günümüzde bu tarz faaliyetler çok büyük önem arzediyor diye düşünüyorum. Biz de yeni kültürleri tanıma, Trabzon'un müthiş doğasının tadına varma ve belki de en önemlisi müthiş dostluklar edinme şansına eriştik."

 

festival-halk-oyunlari1.jpg

 

Sarfolk olarak festivalde bulundunuz; Biz Sarfolk'u daha önce gerçekleştirdiği yerel gösterilerden tanıyoruz elbette ama okuyucularımızın da bu isme aşinalık kazanmaları açısından neler söyleyebilirsiniz? Nedir bu Sarfolk? 

 

"Sarfolk Aralık 2015 tarihide halk bilimci, araştırmacı yazar, koleksiyoner ve bizlerin halk oyunları öğretmeni Akçaabatlı Selim Cihanoğlu tarafından kurulan bir folklor ve kültür derneği. Derneğimizin amacı halk oyunları kültürünü yaymak ve gençlere bu unutulmaya yüz tutmuş değerleri tanıtarak onları geleneklerine sahip çıkan ve topluma kazandırılmış, sosyal bireyler olarak yetiştirmektir fakat buradan derneğimizde faaliyet gösteren arkadaşlarımızın hepsinin genç olduğu kanısına varılmamalıdır. Biz yediden yetmişe birbirine sevgi ve saygıyla bağlı bir aileyiz ve kapımız bize katılmak isteyen herkese sonuna kadar açıktır."

 

akcaabat-orta-mahalle.jpg

 

Festival için Trabzon'a doğru 18 Temmuz Salı akşamı yola çıktığınızı biliyoruz. Bu yolculuk ve Trabzon hakkında bize söyleyebilecekleriniz nelerdir?

 

"Yolculuk çok keyifliydi. Trabzon'da bizi hocamız Selim Cihanoğlu ve rehberimiz Büyamin Bey karşıladılar ve hep birlikte festival kapsamında bize tahsis edilen yurda yerleştik. Birkaç saatliğine yol yorgunluğunu üzerimizden atma fırsatı bulduktan sonra Trabzon Ayasofya Camii'ni ve Atatürk Konağını gezmeye gittik. 

ortamahalle-001.jpg

İkinci gün yurtta yaptığımız enfes kahvaltıdan sonra Hıdırnebi Yayla Şenlikleri açılışına katılmak üzere yola koyulduk. Karadeniz yayla kültürünü yaşama ve öğrenme fırsatı bulduk. Kurulan dev horon halkalarında Akçaabat halkıyla birlikte eğlendik. Ertesi gün tarihi dokusuyla dillere destan Sümela Manastırı'nı görmeye gittik. Ne yazık ki yolunda tadilat varmış; fazla yaklaşamadık ancak muhteşem Trabzon doğası burada tarih ve antik medeniyetle bir uyum içindeydi. Büyüleyiciydi... 

 

Aynı günün akşamı oraya asıl geliş amacımız olan gösterimizi sergilemek üzere Akçaabat festival alanında kurulan büyük sahnede gösteriye çıktık. Halkın ilgisi bizi şımartmıştı. Yorgunluğumuzu unutturan bir ilgi seli vardı. Heyecanımız o sahneye çıkana dek doruktayken orada; her şey sakinleşiyor, biz işimize konsantre oluyorduk velhasılı o gösteriyi de alnımızın akıyla aştık diye düşünüyorum emeği geçenlere teşekkür ederiz. 

 

Akçaabat'ın tarihi evleri, Orta Mahalle Beldesini de gezme fırsatımız oldu. Burada çok güzel fotoğraflar çektik. Size verdiğim fotoğraflar arasında olacaktı birkaç tane. Buradan sonra tavsiye üzerine gittiğimiz bir mekanda laz böreği yedik. İtiraf etmek gerekirse giderken biraz önyargılıydık laz böreği konusunda; ne var ki haksızlık etmişiz. Şerbetsiz, pudra şekeriyle hazırlanmış, çok lezzetliydi. "

"Her konuda yeri geldiğinde yayın yapsak da bizim blogumuzun asıl kuruluş amaçlarından biri şüphesiz uluslararasılaşmadır. Bu festivalde de bizim ilgimizi çeken uluslararası bir organizasyon oluşuydu. Şimdi dilerseniz bizi bu konuda biraz aydınlatın."

 

"Elbette, Azerbaycan ve Bulgaristan'dan gelen misafirlerimizle aynı yurdu, aynı sofrayı paylaştık. Her iki grup da çok cana yakın, dost canlısıydı. Özellikle Azerbaycan tabii ki "iki devlet tek millet" kardeşlerimiz gibiydiler. Sosyal medyadan da iletişimimiz hala devam ediyor. Güzel arkadaşlıklar edinmiş olduk." 

 

Ben tekrar ayırdığınız zaman için teşekkür ediyorum. Sorularım burada sona eriyor. Size ve Sarfolk ailesine de başarılarınızın devamını diliyorum.

"Ben ve arkadaşlarım da daha yeni sayılabilecek sayfanızda bize yer verdiğiniz ve güzel sohbetiniz için teşekkür ediyorum. Takipte kalacağız."

Tayfun Çidem
İstanbul Sarıyer Folklor ve Gençlik Spor Kulübü Derneği (SARFOLK)

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür Sanat