Meşeli Avrupayı Ağırladı

Meşeli Avrupayı Ağırladı

Meşeli Ortaokulu’nun koordinatörlüğünü üstlendiği 2012-2014 Yılı Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Projesi “Tradional Children Games-Geleneksel Çocuk Oyunları”nın finali Akçaabat’ta yapıldı.

Meşeli Ortaokulu’nun koordinatörlüğünü üstlendiği 2012-2014 Yılı Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Projesi “Tradional Children Games-Geleneksel Çocuk Oyunları”nın finali Akçaabat’ta yapıldı. Estonya, Polonya, İspanya ve Macaristan’dan gelen 28 kişilik öğrenci ve öğretmen grubu Akçaabat’ta neşeyle karşılandı. Gelen misafir öğrenciler Meşeli’deki aileler tarafından ağırlanırken, misafir öğretmenler de Akçaabat Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde konakladı.

26 Mayıs Pazartesi günü Meşeli Ortaokulu’na gelen gruplar burada halkoyunları gösterileriyle karşılandı. Gösteriler sırasında bol bol fotoğraf çeken misafirler beğenilerini gizleyemedi. Bu neşeli karşılamadan sonra geleneksel sanatımız ebru ile tanışan misafirler, suda hayat bulan bu eşsiz sanat karşısında hem şaşkınlık hem de hayranlık duyarken, ebru yapmak için sıraya girdiler.

Tüm okulların oyun videolarının izlenmesinin ardından  Sumela Manastırı’na doğru yola çıkan gruplar, doğa ve tarihin iç içe geçtiği bu güzel coğrafyada iyi bir vakit geçirdikten sonra yenilen akşam yemeğinin ardından dinlenmeye çekildiler.

Projenin ikinci günü olan 27 Mayıs Çarşamba günü etkinliklere geleneksel sanatlarımızdan çiniciliğin bir türü olan tabak boyama etkinliği ile başladı. Ülkeler kendileri için hazırlanan tabakları bayraklarının rengine boyadılar. Ardından projede büyük öneme sahip olan atık maddeleri değerlendirme amacıyla atık kutusu yapımına geçildi. Ülkelerin yaratıcılıklarını konuşturdukları bu etkinliklerin sonunda ortaya seyrine doyulmaz eserler çıktı.

Okul etkinliklerinin ardından sıra Trabzon’un tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtımına geldi. Trabzon’un tarihi dokusunun yapıtaşlarından olan Ayasofya Müzesi misafirlerin büyük beğenisini kazandı. Müze ziyaretinin ardından gidilen Atatürk Köşkü, eşsiz mimarisi ve manevi değeriyle misafirleri derinden etkiledi.

Muhteşem manzarası ve doğal güzelliğiyle grubu kendine hayran bırakan Boztepe’de yaşanan eğlenceli anların ardından sıra günün en eğlenceli anı olan alışverişe geldi. Türkiye’yi ve Trabzon’u simgeleyen birçok hediyelik eşya satın alan misafirler geleneksel bakır işlerini inceleyip, Türk kahvesinin tadına baktılar.

Her fırsatta hayranlıklarını dile getiren misafirler, Türkiye’ye gelmeden önce sahip oldukları tüm önyargıların yıkıldığını,  Türkiye’nin ve Trabzon’un tahmin ettiklerinin aksine modern ve eğlenceli bir yer olduğunu dile getirdiler. Özellikle insan ilişkilerindeki samimiyete hayran kalan misafirler, eşi bulunmaz dostluklar kurduklarını dile getirdiler.

İkinci günün tüm yorgunluğu Trabzon Forum’da yenilen yemekle atıldı.

Projenin üçüncü günü olan 28 Mayıs Perşembe gününün etkinliklerine Meşeli Ortaokulu’nun yanındaki çamlıkta başlandı. Atık malzemelerden yapılan vazolar, geri dönüşümü yaratıcılıkla birleştirdi. Geleneksel oyuncak arabamız “bilyalı” ile tanışan misafir öğrenciler hem güneşli havanın hem de eğlenceli aracın tadını çıkardılar.

Okuldaki etkinliklerin ardından Sera Gölü ve Ortamahalle’yi gezen misafirler Akçaabat’ın doğal güzelliklerine hayran kaldılar.

Projenin Akçaabat ayağı Marina Restaurant’ta yenen veda yemeği ile son buldu. Yaşanan günlerin ardından geriye güzel dostluklar ve eğlenceli anların hatıraları kaldı.

mexeli4.jpg

meseli1.jpg

meseli2-001.jpg

meseli3.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Haberler