Kültürümüz İçin Geldiler

Kültürümüz İçin Geldiler

AB Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında yürütülen “Dans et, Yemek yap ve Türkçe konuş–Türkiye’yi Yaşa” konulu çalışma ziyareti Büyük Söğütlü Otel’de başladı.

Toplumsal Araştırma ve Geliştirmeyi Destekleme Derneği (TARGED) tarafından AB Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında yürütülen “Dans et, Yemek yap ve Türkçe konuş–Türkiye’yi Yaşa” konulu çalışma ziyareti Büyük Söğütlü Otel’de başladı.

Avrupa vatandaşlarına Türk dilini ve kültürünü tanıtarak kültürümüzün ve dilimizin Avrupa’da tanıtımını ve kullanımını artırmayı hedefleyen çalışmalar 7 gün sürecek.

Proje hakkında bilgi veren TARGED Genel Sekreteri Didar Akyüzlü, proje kapsamında dilimize ve kültürümüze ilgi duyan Bulgaristan, Yunanistan, Letonya, Litvanya, İtalya, Almanya, Portekiz, İsveç, Macaristan ve Polonya’dan gelen 16 katılımcıya temel düzeyde Türkçe eğitimi verildiğini belirterek “Trabzon’un yöresel yemekleri olan kuymak, lahana dolması, mıhlama yapma ve horon oynama eğitimleri veriliyor. 4-9 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek olan toplam 37 saatlik eğitimde katılımcılar bir yandan dilimizi ve kültürümüzü tanırken diğer yandan da Trabzon’un tarihi ve doğal güzelliklerini tanıma fırsatı buluyorlar. Bedestenlerimizi gezdiriyoruz, alışveriş yaptırıyoruz. Tüm katılımcıların konaklama, yemek, yol ve harcırah masrafları proje bütçesinden karşılanıyor” dedi.

İngilizce eğitmeni Zerrin Taşdemir Şirin tarafından, Karadeniz yemekleri Avrupalı katılımcılara tanıtılırken, aynı yemekleri uygulamalı olarak kendilerine gösteriliyor. Avrupalı katılımcıların ilgi gösterdiği yöresel yemekleri kendileri yaparak deniyorlar. Halkoyunları eğitmeni Alev Özyurt tarafından da horon öğretilen katılımcılar, Karadeniz horonuna ilgi gösteriyor.

Proje kapsamında Macaristan’da katılan Kitti Kalman, Türkiye’yi çok sevdiğini ve Türkçe’ye bağlandığını ifade ederek, “Buradan gittiğimde ülkemde de Türkçe çalışmalarımı sürdüreceğim. Türkçe kitaplar okuyacağım. Burada kendimi kendi ülkemde gibi hissettim. Herkes çok yardımsever ve misafirperver. Zaten ülkemle burası arasında benzerlikler fazlaca” diye konuştu.

Yine proje kapsamında Yunanistan’dan gelen Christos Vamvacas ise Türkiye’de kendini gerçekten huzurlu hissettiğine, Yunan kültürünün Türk kültürüne çok benzediğine dikkat çekerek, “Yüzyıllarca Osmanlı hükmünde yaşadık. Türklere fiziksel olarak da çok benziyoruz. Türk kültürünün bizi çok etkilediğini düşünüyorum. O yüzden kültürlerimiz birbirine çok benziyor. Kültürümüz birbirine çok benzediğinden kendimi burada yabancı gibi hissetmiyorum. Karakteristik olarak çok benzerliklerimiz var” sözlerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kültür Sanat